Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

R^

Velmi dobře, jen si nemyslím, že to novináři nevědí. Vědí to moc dobře, ale nasírat lidi a vyvolávat paniku je jejich zdrojem života.

Pro ty, kterým je ten požadavek proti srsti. Představte si, že k nám přijedou kamiony z Rumunska a Bulharska a začnou jezdit za balkánské tarify. Ty firmy, co dneska tuhle prasárnu provozují v západní Evropě, budou první na barikádách. Jinak zkrachujou. :-)

9 4
možnosti
LJ

Vy vubec, stejne jako Macrone nechape co je to konkurence. Nebo chte narizovat celostatne platy? Vzdyt delnici v UL nebo OV maji nizsi platy nez Praze, to chcete aby Praha zkrachovala?;-D

4 2
možnosti
Foto

Pak ovšem ale to otvírání hranic a rušení cel tak nějak ztrácí smysl.

7 2
možnosti
JR

J81a69r39a 29R64a29n17k

26. 5. 2017 20:17

Macron je viden na zapade celkem pozitivne, The New Yorker poslednich nekolik dnu ma stale clanky, ktere situaci dobre vysvetluji, sice ne ten posledni, ale vetsinou je deletuji, tak se pres posledni dostanete i na ty starsi:

http://www.newyorker.com/news/daily-comment/emmanuel-macrons-french-lessons-for-donald-trump

4 3
možnosti
MK

Jak je kdo viděn není náplň článku; k věci by to nešlo? Jen ne, prosím, o Kanadě!

4 1
možnosti
Foto

Tohle je tak trochu obecný problém globalizace.

Uvnitř jednotlivých zemí se prostřednictvm politického boje nastavila jakási rovnováha na ose "labor vs capital" (tj pracující vs majitelé). Ale teď se najednou začíná míchat několik právně i ekonomicky nesladěných prostředí a asi to chvilku potrvá než si to sedne.

Hlavní problém vidím v tom, že zatímco uvnitř jednotlivých zemí se tyto tlaky dají vyrovnávat politicky prostřednictvím volených zástupců, globálně bychom na to vyrovnávání potřebovali globální parlament a ten je v nedohlednu.

3 1
možnosti
VK

Jedné věci úplně nerozumím: píšete, že francouzská firma XYZ najme českou firmu ABC na nějakou práci. O kus dál píšete, že se francouzské firmě XYZ nelíbí, že českà firma ABC má nižší náklady, než francouzské firmy. Otázka: bylo povinností firmy XYZ najmout firmu ABC? Jestli ne, proč si její služby najímala, když se jí její nàkladové zvýhodnění nelíbí?

2 0
možnosti
VV

Spis se to nelibi firme pqr. Myslim, ze cesky se tomu rika nekala konkurence.

4 6
možnosti
MP

Tak určitě je dobře, pokud je uvedeno na pravou míru, co novináři špatně napsali. Ale pozastavil bych se nad obsahem. Rozhodně bych nad tímto plánem Macrona nijak nejásal, protože to je fakticky zavedení cla na služby zahraničních společností z EU nabízené ve Francii, což by ale v rámci EU být nemělo - skoro bych čekal, že to bude proti nějakým mezinárodním dohodám, kterými by bylo lze se ohánět. Oproti klasickému clu se to liší pouze tím, že to "clo" nejde do kapsy státu, ale zaměstnancům těch zahraničních společností, ale podstata je stejná - ochranářské opatření, které zdražuje původně levnější dovážené výrobky nebo služby na úroveň, za jakou je lze vyrobit v dané zemi.

A dále - neustále se spojuje volný pohyb osob a volná možnost pracovat v různých zemích, to ale není úplně totéž. Osobně jsem rád, že můžu po Schengenu volně jezdit bez pasových kontrol, ale třeba nevyžaduji mít právo automaticky bez zeptání nastoupit v jiné zemi do práce.

Ještě se mi nezdá trochu ten argument, že Francie je suverénní země, tak si to může zavést. Často se totiž operuje s tím, že naopak země vstupem do EU/Schengenu se části své suverenity přece dobrovolně vzdaly, takže např. my nemáme právo odmítat kvóty na migranty, odmítat Euro atd. Resp. viděl bych to takto - pokud je Francie suverénní země, tak ČR taky a máme právo odmítnout cokoliv, co naši suverenitu narušuje, smlouvy nesmlouvy...

6 0
možnosti
GI

Víte, to není tak úplně Marconovo úsilí. To je jen důsledek implementace EU směrnice (a to směrnice z roku 1996). My samozřejmě tato pravidla v legislativě máme také. Francouz, kterého k nám jeho domovský zaměstnavatel vyšle za prací, si toho samozřejmě ani nevšimne, protože zákonem stanovené podmínky hravě splní, ale takoví Bulhaři, Rumuni nebo Chorvati, ti si u nás moc neškrtnou (i když ty rozdíly ve mzdách nejsou zase tak velké, takže by ten přístup na český trh měli mít asi o něco snazší než Češi na francouzský.

1 0
možnosti
JZ

Je potřeba si uvědomit, že Marine Le Pen by postupovala vůči Východu ještě tvrději.

1 0
možnosti
VV

Platit zamestnance mene nez jsou v te ci one zemi je Dumping. Dumping se vzdy resil clem a to dost vysokym. V EU zadna cla mezi clenskymi zememi nejsou, tak by tu mzdu meli vychodoevropsti dopravci jednoduse akceptovat. Stejne tak jako ze jejich smrdici kamiony nemaji v Evrope co delat.

5 4
možnosti
MP

Akceptovat a krachnout, protože by museli výrazně navýšit ceny svých služeb, takže by přišli o zákazníky?

2 0
možnosti
Foto

Ministerstvo pravdy zaspalo.

0 0
možnosti
OK
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');