Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

V souvislosti s tématem svobody, jež jste nastínil, bych se rád zeptal, jak je na tom Norsko s kriminalitou (drobnou i závažnou). Měl jste např. Vy osobně větší pocit bezpečí než u nás nebo přibližně podobný (v závislosti na lokalitách)? Jak je na tom Norsko s vymahatelností práva?

Děkuji

4 0
možnosti
AR

Záleží na tom, koho se zeptáte. Můj kamarád kriminalista mi jednou řekl "víš, jak moc je v tomhle městě zločinu?", o čemž jsem samozřejmě neměl ani ponětí, protože to byl zločin hodně skrytý veřejnosti, který se většinou omezoval na drogové mafie. Drobná kriminalita existuje, většinou se projevuje kapesními krádežemi v Oslo a dále pak krádežemi kol (kdekoliv ve městech), vandalismem a vykrádáním domů a bytů - kvůli čemuž má většina Norů v domech instalovaný alarm. Závažná násilná kriminalita ovšem téměř není (vraždy, loupeže, znásilnění), resp. jen málo a zpravidla jen na určitých místech. Hospodářská kriminalita ovšem existuje a je jí víc, než by člověk čekal, bohužel se ovšem nevyšetřuje s takovou razancí, na jakou je člověk zvyklý z Česka.

7 0
možnosti
Foto

Gratuluji Vam k dulezitemu rozhodnuti. Prumerna inteligence obyvatel CR se nepatrne zvysila a Norska snizila. :-) Vase rozhodnuti chapu a doufam, ze ho nebudete litovat.

Ziji jiz skoro 40 let v Nizozemsku. Situace tu je trochu podobna jako ve Skandinavii i kdyz myslim, ze ta lidmi vymahana unifikace v mysleni, jednani, oblekani atd. zde jeste neni tak daleko.

13 0
možnosti
AR

Vidíte, já jsem v NL žil jen rok (Maastricht) a řekl bych, že to tam bylo celkem rozumné :-) Ale asi bych na to po delší době také narazil. Také Limburg je dost specifický místem, jen co je pravda.

0 0
možnosti
Foto

Ať se vám žije dobře, kdekoliv budete. :-)

Mám jen dvě poznámky:

Vy vyprávíte o Kardamomovém městě (či jak se jmenuje) a libujete si v něm i u nás, jenže my tomu říkáme Kocourkov.

Můžete jet metrem s barelem dehtu na hlavě a nikdo si vás nevšimne. Budiž, tak to přibližně je. Jenže to taky zároveň znamená, že když vás v tom metru někdo napadne, tak si vás taky nikdo nevšimne a nepomůže vám.

4 0
možnosti
AR

Tak černě bych to zase neviděl. Ono to je dost podobné i jinde, s tou všímavostí lidí, když se Vám něco stane. To není nic typicky českého.

12 0
možnosti
VK

Hezké čtení a zasloužená karma. Přeji spokojený život.

7 0
možnosti
JT

Hezky se četlo, psáno s nadhledem. Jsem rád, že jste se vrátil nejen domů, ale i sem:-)

9 0
možnosti
PV

super pocteni R^, lide si u nas VLASTNI svobody stale jeste neumi vazit, natoz svobody DRUHYCH.

11 0
možnosti
PV

vypadlo mi ... nekteri ... lide ...

1 0
možnosti
ZV

Z41u89z45a64n59a 46V15a47s48s

30. 10. 2016 17:08

Kedysi boli škandinávske krajiny považované za top. A možno aj v mnohom doteraz sú. Obávam sa však, že vďaka masovej imigrácii a neslobode to už dlho tak nebude. Každopádne vám doma želám veľa šťastia.

11 0
možnosti
JR

J68a20n 16R30á14ž

30. 10. 2016 18:31

Kde převezme vládu socialismus, se všemi negativitvnimi dopady na myšlení občanů, je svoboda na ústupu v přímé úměře. A na Skandinávii je to poznat markantně. Byl jsem tam letos po dlouhých deseti letech a přes všechnu nádheru tamní přírody i přátelský přístup lidí, zejména na venkově, vypadá to, že už tam nepojedu. Zejména ve Stockholmu a Malmö jsem měl stejný pocit jako jako jsem měl u nás ve městech před rokem 89. Pocit, že jsem někým sledován vyvolával nutnost auto cenzury a sebekontroly, abych náhodou nevybočil s tam standardního chování a nestal se cílem kritiky mých švédských přátel za nevhodné chování na veřejnosti.. Těch přátel, jejichž free chování jsem před lety tak obdivoval.

8 0
možnosti
JN

J55i16ř56í 37N29o20s71e10k

30. 10. 2016 17:00

Pane Andreji, vítejte doma. Jsem za vás rád. [>-]R^

16 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');