Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J15a73n 34P10a11v37l79í19k

18. 2. 2016 11:44

Mně taky připadá nepochopitelné, jak se Češi snaží napravit Nory. Zatím jim na vlastním dvorku řádí škodná, která se musí nad tou hloupostí smát, jak snadno se nechá zblbnout odvedením pozornosti od ano, bude líp.

3 3
možnosti
AR

A proč se Češi snažili napravit Kubánce, Bělorusy nebo Číňany? (kritika porušování lidských práv tam) Také měli asi podle Vás nejprve řešit své problémy, a až potom nějaké politické vězně na Kubě, nemyslíte? Povinností morálního člověka je se ozvat k bezpráví, o němž ví, má-li možnost. Měl byste vzít na vědomí, že některým z nás záleží na tom, aby nespravedlnost skončila a viníci byli potrestáni.

7 0
možnosti
VV

To je přece vaše věc, mně, ani nikomu jinému se zpovídat nemusíte. A nemusíte přece ani obhajovat to, že o něčem tady diskutujete a píšete. Pro to můžete mít jakýkoliv důvod a je zbytečné se ptát, proč zrovna norská sociálka je pro Vás takovým tématem. U Vás je to přece jasné: žijete tam, tato země Vás proto zajímá, a proto zcela logicky píšete své články a také zcela logicky prizmatem své ideologie. Já ovšem psala jen o tom, že diskutovat a psát články o Norsku v ČR je snadnější než se zapojit do debaty- otevřené, v novinách- v Norsku.V ČR je pak lehčí se společně rozhořčovat nad zločinnou cizí sociálkou nebo naopak psát o tom, jak je sociálka v jiné zemi skvělá. V norském prostředí je obrázek vždycky složitější než v ČR, protože tamní pohled je komplexnější, mají více informací. Stejně tak by to měl docela snadné Nor žijící v ČR, který by v Norsku diskutoval o naší sociálce. Opozice by také byla slabší a méně informovaná. V "domácím" prostředí Vám totiž mohou napsat repliku lidé, kteří mají o systému podrobné informace. Tady je má minimum lidí.Ano, v Norsku se o BV diskutovalo a diskutuje i kriticky, nikoho za to nezavřou a nemusí nikam do podzemí.

4 0
možnosti
JC

Když se někdo žíjící v Norsku zapojí do novinové debaty v Norsku, hrozí mu okamžité odebrání dětí Barnevernetem, protože je nepochybné, že má na děti zhoubný vliv, když zastává špatné názory.

To je jako když chtěl někdo kritisovat v komunistických novinách komunisty v dobách, kdy ovládali stát.

1 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 1
možnosti
VV

Všimla jsem si, že jste psala o tom případu Lindy. Četla jsem o něm už před delší dobou v Aftenposten. Teď jsem koukala, že článek je placený, ale podařilo se mi ho ještě najít na stránkách odpůrců BV (jde ale o přesnou kopii z novin): http://www.barnevern.org/hun-trodde-det-skulle-bli-en-helt-vanlig-dag-pa-jobben-isteden-ble-hun-arrestert-mistenkt-for-a-vaere-en-voldelig-mor/

Klidně si můžete do článku dodat další informace. Kritizována je především přehnaně rychlá a brutální (želízka atd.) reakce policie. Policie Lindu zatkla na jejím pracovišti (recepci), protože dostala zprávu o možném domácím násilí. Tuto zprávu dostala sociálka od školky, kam chodil Lindin syn. Nebylo v té chvíli jasné, o jaké násilí jde (veškeré násilí a tělesné tresty jsou v NO zakázány). V průběhu dne se vyjasnilo, že Linda jen jednou hodila po synech ručník, když se prali. Ten stejný den se tak děti i rodiče znovu shledali (tj. trvalo hodiny, než se to vyjasnilo, Vy píšete dlouhou dobu, což je relativní). Děti byly Lindě a jejímu partnerovi vráceny do několika hodin. Linda pak děti přehlásila do jiné školky.Nepodařilo se mi najít zmínku o tom, že by Linda přišla o zaměstnání atd. V článku se naopak její manžel- otec dětí nechal slyšet, že Linda musí být v práci bezúhonná, ale že její zaměstnavatel projevil velké pochopení. Za to je otec dětí zaměstnavateli vděčný. Sociálka případ nakonec uzavřela po jedné návštěvě doma.

1 0
možnosti
Foto

Pane Ručšáku důvodem proč se Češi tak zajímají o Barnevernet je to, že se rádi hledáme chyby na druhých a neradi přiznáváme naše vlastní.:-/

Této vlastnosti pak využívají někteří politici.

Ty důvody co uvádíte jsou rovněž běžné v jiných zemích i u nás,

1 13
možnosti
AR

Už jste někdy slyšel větu "účel světí prostředky"? Mně je celkem jedno, s jakou motivací se o to Češi zajímají, já jsem popsal, proč se o to zajímám já. Důležité je, aby se o tom mluvilo a aby se o tom mluvilo hodně. Čím víc se o tom bude mluvit, tím víc se budou šířit informace i do jiných zemí. A jednoho dne, až bude mít Norsko z věci globální ostudu, bude MUSET změnit systém, bude-li si chtít zachovat tvář. A to je přesně to, k čemu chci svoji troškou přispět.

8 1
možnosti
VV

Já si spíš myslím, že je mnohem jednodušší debatovat o norské sociálce v ČR než v Norsku. Proto o tom Češi debatují v českém prostředí a nepíší např. norské články do norských novin. V Norsku se o sociálce také hodně píše a vysílá (a i v minulosti se o ní psalo, důkazy lze najít i na internetu), často kriticky, ale vždy dostanou prostor všechny relevantní strany a na kritické články vychází např. repliky. V ČR mohou diskutující vytáhnout jen to, co se jim hodí. Také tu lidé mohou snadněji uvěřit tomu, že se budoucí sociální pracovníci učí podle příruček jedné paní- guru nebo že si sociálka zapsala informaci v duchu "má rád rybí kuličky, to je známka incestu." A soud toto schválil jako důvod, dítě odebral. V českém prostředí je pak jasné, že jen málokdo sleduje sám norský tisk a dělá si kompletní obrázek podle svého rozumu. Přitom norská žurnalistika je velmi kvalitní- můžeme porovnat třeba zpracování s Idina příběhu s tím, jak o věcech spojených se sociální službou referují česká média. Nebe a dudy. Vím, že o norské sociálce bude vysílat i BBC, která ovšem jistě v duchu své tradice dá také slovo více stranám, včetně oficiálních norských míst a každý si bude moci udělat svou představu. Nemyslím si, že by až na výjimky vaši odpůrci chtěli hájit norskou sociálku jako naprosto bezchybnou. Spíš poukazují na to, že řada informací v ČR neodpovídá pravdě a je to možné dokázat (např. neodpovídalo pravdě, že rodina Bodnariu je vyšetřována sociálkou a policií proto, že jedno z dětí zpívalo píseň o Ježíškovi. Přesto právě toto vydával např. pan Zdechovský za fakt.) Nechápou, proč je potřeba si občas vypomáhat nepravdou až lží, když přitom na norské sociálce je toho tolik kritizovatelného i v případě, kdy mluvíme či píšeme jen pravdu.

3 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 2
možnosti
JC

To, co jsme se poslední dobou o Barnevernetu dověděli, osvětluje i šílený čin A. Breivika.

V takové společnosti prostě nemohou vyrůstat normální lidi.

3 1
možnosti
Foto

J53a43n22a 88M25a72j86o42v20á

18. 2. 2016 11:02

Psychopaty najdete v každé společnosti, jak ukazuje (např.) případ mladinkého vraha z posledních dnů u nás.

2 0
možnosti
OP

R^ Nevím, zda to Norové někdy pochopí. Češi prožívali po staletí jak náboženský, tak politický útisk a naučili se navenek neprudit a uvnitř rodiny zachovávat soudržnost. Norové toto nezažili a pokorně přijali tezi, že stát má právo rozhodovat o rodinném životě. Nevím, zda se určité části norské populace nebude po Barnevernetu stýskat, až to krachne a nebudou budovat znovu něco obdobného

2 0
možnosti
PN

Obávám se této posloupnosti událostí:

1) BV padne

2) Někde utýrají dítě

3) BV se vrátí ještě horší

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');