Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A co místo výpovědi podat trestní oznámení na úředníka. Podle českého služebního zákona následuje postavení mimo službu. A v případě odsouzení i konec kariéry ve státní správě.

Jistě nepůjde to použít na každou kravinu a nadřízenému to situaci nezjednodušší. Ale ty největší kiksy by to pokrylo. Je něco podobného v norském služebním zákonu?

0 0
možnosti
Foto

H28a21n93a 10V44l62k75o17v54á

19. 1. 2016 21:10

Pane Ruščáku proč tam žijete?

2 0
možnosti

Není pravda, že úředníka nelze propustit. Zejména pokud si své povinnosti neplní, tak jak má. Státní správa zde funguje zdaleka více elektronicky, než u nás. Vše je propojeno, automaticky zadokladováno. Prodlení, či neschopnost vyřešit daný úkol daným úředníkem se hned objeví v programu nadřízenému. Pokud není vyřešeno, do lhůty, jde to výš.

Stejně tak nábor nových pracovníků - nevím, kde Andrej chodí na ty mýty o "kameraderi" ve státní správě. Je to zde běžný jev v soukromé sféře, lidé se přijímají na doporučení. V podstatě se za vás daná osoba zaručí, což je velký bodnus který každý případný zaměstnavatel bere v potaz.

Avšak na KAŽDÉ místo pro státní správu, tedy nejen úřednické, ale i učitelské, lékařské, až po metaře pro komune, se vypisuje transparentní elektronické výběrové řízení. Není možné přijmout nekompetentního kandidáta po známosti. Pokud někdo,třeba neúspěšný žadatel, takovou volbu napadne, musí si ji dotyčný úředník, opět transparentně, obhájit. Když to nedokáže, letí za porušení etiky. Sám jsem veřejným elektronickým řízením prošel. Jako nový zaměstnanec absolvoval školení v Bergenu, kde nám mimo jiné tyto zásady byly přímo řečeny!

Postoj UDI k syřanům vyšel ze snahy vyvolat veřejnou diskusi o novém nařízení, zda neporušuje zákon a většina Norů jej považuje za podobně legitimní protest jako např. stávku. Ano, Andrej má pravdu, u nás by to úředník neudělal. Bohužel.

Mattilsynet - obdoba našich hygienických stanic. Jak Andrej ví, Norsko je přdružené k EU. Pokud chce vyvážet potraviny, jakože je to po ropě druhý velký zdroj příjmů, tak musí dodržovat stejná hygienická nařízení, jako jsou platná v EU. Dochází tedy k slaďování, až, bohužel, přejímání směrnic EU. Tedy úplně stejná buzerace jako u nás, se všemy možnými důsledky ve všech oblastech, co mají co do činění s potravinami a stravováním.

2 0
možnosti

Dobrý den, pane Ruščáku, předně děkuji za Vaše články, považuji je za velmi inspirativní.

Přemýšlela jsem, kde vlastně úředníci BV berou podklad pro to, co činí (a předpokládám, že jsou z duše přesvědčení, že dobře činí). A narazila jsem na dámu jménem Kiri Killen, o níž se hovoří jako o guru BV. Zprostředkovaná informace říká, že je to ona, kdo udává tón na norských školách připravujících budoucí sociální pracovníky. A že je to ona, která razí myšlenky typu, že pokud si novorozenec nevytvoří vazby k rodičům okamžitě po narození, nevytvoří si je už vůbec a je pak lépe dát mu šanci začít se socializovat jinde, než ve své rodině.

Mohl byste mi, prosím, pomoci s ověřením těchto věcí? Vzhledem k tomu, že nevládnu norštinou, je to pro mě trochu obtížný úkol...

0 0
možnosti

Ta paní je už v důchodu, ale jinak přesně taková je její role, resp. role její publikační činnosti, v BV a celém systému sociálně-právní ochrany dětí v Norsku. Z toho, co vím, tak mimo Norsko ji nikdo nebere vážně a její pohled je označován za velmi mylný. Nejsem psycholog ani jiný odborník v této oblasti, ale z důvěryhodných zdrojů vím, že to, co ta paní publikovala, je přinejmenším velmi nestandardní (mírně řečeno).

2 0
možnosti

J14o59s75e70f 74P20e81c57k65a

14. 1. 2016 12:29

Co se týče norskych úřadů, já mám velice špatné zkušenosti s šikanováním rodičů v Oslu. Mluvím o pokutách za parkování, kdy stačí umístit přenosnou značku se zákazem stání,vyfotit a dotáhnout. Standartní uz pak je pokuta za stání příliš blízko přechodu pro chodce typu 4,8 metrů místo 5metrů.

0 0
možnosti

Jo, tu za parkování příliš blízko přechodu jsem platil také. Jednou dokonce když jsem jel volit na velvyslanectví, byl jsem pryč z auta dvě minuty. Oni to potvory počítají ne od přechodu, ale od momentu, kdy se začíná ohýbat obrubník, takže ještě hodně daleko od křižovatky.

0 0
možnosti

Velice zajímavé a poučné. Ale určitě nejde jen o personální obsazení úřadů, ale o to, aby fungovala dělbu moci. Úředníci budou lepší nebo horší, ale nad nimi musí být soud. Ani soudci nejsou ideální, ale nejsou v případech zainteresování, mají širší rozhled a spíše klepnou "konkurenci" přes prsty oni, než nadřízený úřad. Jak jsem pochopil, třeba Barnevernet nad sebou striktní kontrolu soudů nemá. A podle toho to taky vypadá.

3 0
možnosti

I zzelelo se Panu Bohu lidi souzene takovou nespravedlnosti a poslal na urady v Norsku vlnu ropy. Barel bude za 20 $. Tyto urardy budou met ted jine starosti nez buzerovat sve nevolniky. Divim se jen zbabelosti nasich politiku, ze s timto nestatem stale jeste udrzuji diplomaticke styky.

3 0
možnosti

J82i53r56i 97C84e70e

13. 1. 2016 13:00

Díky za přínosný článek. Podobná snaha o obsazení úřadů a zakopání se v pozicích je u nás vidět na MŠMT a MPSV, kde v souvislosti se služebním zákonem došlo k podstatnému navýšení počtu zaměstnanců a přestavených, přičemž jádro bylo přivedeno jednak v ÚV, ze sekce ministra Dienstbiera, jednak z názorově blízkých nevládek.

Stejně jako u Norů je v současné době patrná snaha NGO sektoru o vyvedení gesce azylové a migrační politiky z MV (údajně nefunkčního, lidská práva porušujícícho) do nového, "nezávislého" úřadu, který bude řízen někým "nezávislým" z NGO sektoru.

Viz premiérova uniklá korespondence a viz prohlášení Zelených:

http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Drapalova-SZ-Pozadujeme-presun-agendy-integrace-cizincu-z-vnitra-na-ministerstvo-prace-A-vznik-specialniho-uradu-pro-migraci-416682/diskuse

6 0
možnosti
Foto

Však konání naší sociálky a pod. je také někdy poněkud podivné.

2 0
možnosti

O odebírání dětí od rodiny v našich vodách rozhoduje jen a pouze soud.;-)

2 0
možnosti
Foto

Pane Ruščáku pokud by Norové chtěli stav změnit tak zvolí strany, které změní třeba i ten služební zákon.

Ono je to spíše o tom, že většině Norům to vyhovuje tak jak to je.

Ona i ta určitá "zkostlivělost či zakonzervovanost" má něco do sebe-minimálně v tom, že se po každých volbách neotočí vše vzhůru nohama a je tak mnohem vyšší právní jistota.

1 11
možnosti

Průzkum, který byste tyto kecy mohl doložit samozřejmě nemáte. Opět vaše typická argumentace "všichni občané si myslí přesně to, co dělá strana, která naposled vyhrála volby". Už s tím přestáváte být vtipný. Kromě toho Barnenveret je na politicích nezávislý, takže si nemohou zvolit naprosto nic. Ano, (-1), nezapomeňte.

10 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS