Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Perfektní popis věcí zevnitř. Rád bych něco takového četl z Řecka.

2 0
možnosti
RS

do Norska jezdím pracovat jako pendler, takhle mi to vyhovuje... tam vydělávám, tady daním... Norům se nechce pracovat, užívají si dosytosti všech sociálních výhod... což se, paradoxně, obrací proti nim... např. můžou být na nemocenské 1 rok za plnou náhradu mzdy... stačí, aby přišli k lékaři, že mají psychické problémy, jsou vyhořelí a mají tak rok na to, aby se hodili do pohody :-) na druhou stranu to přináší s sebou to, že člověk nad 40 let (i rodilý Nor) má velké problémy najít si práci... zaměstnavatel si rozmyslí, jestli přijme někoho, u koho je vysoká pravděpodobnost, že zůstane rok doma... Podporu v nezaměstnanosti začne NAV vyplácet až za 2 měsíce po přihlášení na pracovní úřad... a co bylo pro mne šokující zjištění, podporu vám začnou posílat na účet až tehdy, když už na něm není téměř žádná hotovost 8-o v Norsku je kontrola úřadů nad člověkem opravdu až děsivá, tohle je jeden z důvodů, proč bych tam nemohla žít trvale...

2 0
možnosti

Karma,

za váš výborný článek, který ukazuje, jak sociálně kvete kapitalismus v Norsku, aby konečně lidé začali chápat, kam je směřuje Sociální demokracie.

Naši novináři nejsou schopni, či ochotni informovat o tom, jak se jinde žije, jaké jsou tam poměry a situace, pravděpodobně, aby lidi nedráždili a byli spokojeni v našem zadluženém a korupčně zatuchlém ráji.R^

4 0
možnosti
OF

Ne že bych fandil J.Kowalczyk, ale mám stejný problém.Proč všechny norské běžkyně na lyžích mají astma ?

Dále sleduji roky český a polský fotbal.Poláci ještě v 60.letech prohrávali skoro všechno. A když už prohráli 10 zápasů v řadě, tak co udělali ?

Pozvali si k přáteláku Norsko nebo Turecko. A vyhráli 6 nebo 8:0.

Dnes už ti Norové Poláky porážejí. Z toho usuzují že Norové jsou pracovitý národ, velmi cílevědomý a chytrý.Jistě pomohly jim haly a uměla tráva....

Z vašeho článku mám ale pocit, že je to banda budižkničemu....;-D

0 0
možnosti
WT

Mají "astma" aby mohli brát legálně salbutamol. U jejich biatlonistů/stek je to obdobné.

0 0
možnosti
TJ

Ještě si neodpustím. Jste spokojený s tím, že pomáháte integrovat svého Iráčana? Zároveň tím totiž zjevně radikalizujete řádné norské kadeřnictvo. Až to pak někdo z nich začne stříhat u ramen, bude to částečně i vaše vina, protože jste jim v jejich požadavcích neustoupil....popravdě nebude, ale z druhé strany čtu podobně smysluplnou argumentaci až moc často.

0 0
možnosti
AR

:-) Hezký komentář. Jinak vzhledem k tomu, že iráčtí šíité dostali před pár dny od tamního ajatolláha befelem, že mají být otevření ke všem ostatním a dokonce zpřístupnili Nadžáf jinověrcům - a co víc, chtějí z toho udělat místo, kde křesťané, jezídi a další budou moct učit svoji víru (!), což se skoro rovná tomu, jako kdyby něco takového Saúdové udělali s Medínou, tak bych zrovna jeho integraci dal docela šanci ;-)

6 0
možnosti
TJ

To je skoro jak kdybyste popisoval středověkou společnost, jen tenkrát neměli cech elektrikářů. Ale jinak se jejich fungování cechovním pravidlům dost blíží.

Dále, střední třída odpovídající měšťanstvu, privilegovaná pozice uměle udržovaná a zneprostupnění hranice (v obou směrech), to je mi také povědomé.

Pak jste celkem věrně popsal pozici nevolníků, byť tenkrát dřeli a živili panstvo, dnes panstvo živí je, asi ten pokrok, ale rozhodovat o sobě mohou zhruba stejně.

O novodobé šlechtě jste ale jinak nemluvil. Možná v minulém nebo snad budoucím blogu?

Každopádně je to všechno přesně to, k čemu podle mne socialismus vždy v různých obměnách všude směřuje, a proč nic z "levice" z principu nechtít. Díky za článek.

6 0
možnosti
AR

Tak ta "šlechta" je tady víceméně dvojaká. První, a ta je v nemilosti médií a politiků, jsou lidi, co se navzdory tomuhle všemu vypracovali k pohádkovému bohatství, a mezi takové patří třeba Björn Kjos (zakladatel a CEO Norwegian) nebo Olav Thon (zakladatel a CEO hotelů Thon a majitel mnohých nákupních center), což jsou lidi, kterých si velice vážím a kteří mají právě přístup k lidem typu "pojď k nám do firmy, spolu nabídneme něco lidem a vyděláme na tom", a pak jsou lidi, co jsou "šlechtou" proto, že se ve správnou dobu přisáli na správný státní penězovod a těmi vcelku pohrdám, protože to jsou lidi, co nám mají tendenci říkat, jak (ne)máme používat auto, jak (ne)máme žít, ale sami mají plat přes milion ročně z peněz nás, daňových poplatníků. Světe, div se, jsou tihle lidé často miláčci médií.

9 0
možnosti
JT

Norsko si muze ledacos dovolit, protoze je bohate. Ale neni bohate diky pily a invenci Noru, ale diky rope. Proto degeneruje a dopadne blbe jako Arabie.

3 0
možnosti
JM

Norsku se vyplatí těžit ropu jen pokud je dražší jak 60 dolarů za barel. Z čehož plyne, že poslední dobou těžbu ropy dotuje. Ale uvidíme jak dlouho to vydrží, rezerv mají dost.

1 0
možnosti
RE

Žebráků ale v Norsku moc není. Prakticky žádní. Nebo jsou taky v base, jako u nás za socíku?

0 0
možnosti
AR

Ale jo, poslední roky je žebráků celkem dost, jsou k vidění i na malých městech (jako tady u nás). Nemyslím ale ani tak chudobu definovanou jako žebrání, jako spíš chudobu definovanou tak, že dotyčný člověk má akorát tolik peněz, aby měl na skromné bydlení, základní potraviny, ošacení v akci nebo ze second handu a neměl moc peněz na cestování, kulturu a podobně. Zkrátka "život z ruky do huby". O těch v článku píšu.

1 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');