Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mimochodem, aby jsi byl v obraze - zde si múžeš přečíst o plánované investici 60mld NOK do silničního spojení.

http://www.hardanger-folkeblad.no/meiningar/hvorfor-vraker-regjeringen-vegen-med-storst-samfunnsnytte/o/5-22-31127

Další miliardy do vlakového spojení mezi Voss a Bergen jsou už schváleny. A to sleduji jen zprávy ze svého regionu.

0 0
možnosti
Foto

H90a62n46a 66V41l27k45o16v61á

19. 1. 2016 14:41

Pane Wunderlichu, pozdravujte paní.

Předpokládám, že se jmenuje Leona. Do předvčerejška jsem neměla tušení, že existuje, ale jistá zdejší bloggerka tak dlouho útočila na mne, že jsem pod jejím vlivem, až někdo jiný v diskusi dal odkaz na vyjádření Leony Wunderlichové o Norsku na fb.

Tak jsem pochopila a se spoustou věcí, které píše se ztotožňuji, protože jsem je již dříve znala z jiných zdrojů.

Také o zaujatosti pana Ruščáka proti Norsku vím již delší dobu a vždycky, když najdu nějaký jeho článek na toto téma přemýšlím, proč tam tedy žije.

0 0
možnosti

Nevim, co si predstavujete pod terminem "strkani penez do slamniku v mikro- a makroekonomickem pojeti"? Docela by me to zajimalo.

Norsko vlastni 1% celosvetovych akcii! A pritom ma 5m obyvatel. Je zaroven nejvetsim vlatnikem akcii na evropskem akciovem trhu jako samostatna zeme (1,8%). Kazda ekonomika je jednou nahore a jednou dole (s tim se potyka proste kazdy stat). Norsko tomu chce pouze co nejvice predejit.

Nejvic me bavi ty reci ve vasich diskuzich, ktere Vasimi clanky vyvolavate a jen potencujete.

Kdyby nebyla ropa, kde by Norsko bylo... Ano, ropa z Norska udelala velmi bohaty stat. Ale to ma ze slusnosti a aby mu jini nezavideli, tu ropu netezit??? Narozdil od nakych Emiratu, Azerbajdanu, Ruska a jim podobnym, ktere tyhle penize davaji do sjezdovek v pousti, zlatych zastavek metra a Olympijskych vesnic za biliony Kc, Norsko ty penize investuje jak nejlepe umi a podporuje vyzkum v obrovskem meritku. Uvidite, co ted s ropnou krizi ve vyse zminenych statech nastane v blizke budoucnosti. Norsku to samozrejme velmi uskodi, ale dlouhodobe se s tim vyrovna o mnoho lepe.

Btw kdyby nebylo v CR automobiloveho prumyslu a Prahy, je na urovni Moldavie. =D CR je uplne stejne - totalne zavisla na 1 prumyslovem odvetvi, jen s tim rozdilem, ze CR za sebou nema zadny zachrany system. (coz se ukazalo v r. 2008 - jeste ted se z toho vzpomatovava). Norsko se prave diky tehle strategii s tim vyrovnalo nesrovnatelne lepe nez ostatni evropske staty.

Asi se Vas na to ptalo jiz vice lidi. Proc bydlite v Norsku? Pripada mi, ze tak trochu zijete v konspiracich. =D V nekterych ohledech mate trochu pravdu, ale v mnoha dalsich hodne fabulujete. Asi s cilem sokovat???

Vase hodnoceni norskeho zdravotniho systemu, lekove politiky a infrastruktury radsi nekomentuji.

Ja v Norsku ziju. Ma nektera zvlastni a to i negativni specifika, nicmene porad ho povazuji za nejvyspelejsi stat na svete v mnoha ohledech. Pisete velmi poutave clanky, ale svym obsahem me casto zaroven extreme urazi!

3 0
možnosti

Uvodem-JINY KRAJ JINY MRAV. Bral bych cast dez/informaci s velkou rezervou. TO co tady se zenou ctem, nam pripada jako jedna velka paranoia/konspirace.

S vitaminem D to je samo nesmysl, ten se da koupit v podobe kapek MOLLERS TRAN v kazdem krame a pullitrove baleni je asi na pul roku a stoji 150NOK..? Pokud se nekdo leci ibuprofenem a jeste mu je drahy tak doporucujem brzky navrat do CR nebo internetove studium celostni mediciny.

Kaufland a lidl zavalenej levnym, nekvalitnim zbozim tady neni..a co jako?)

Hnedy syr..myslis brunost? Tak to JE syr- kozi syr...

Lekari v norsku- nase zkusenost...

zcela OK, nenapisou hned na kazdou rymu antibiotika, budou jim tady ty ATB aspon lip fungovat) ceny leku- koupime si cokoliv bez problemu, neschudnem na tom, v krame s potravinama bezne dostupne zakladni leky..overeno..fungujou. Framykoin- v CR pouze na predpis...to jsi nevedel?

Minuly tyden jsem zrovna resil ucpanej odpad- v krame ve vesnici sem koupil hydroxid-jmenuje se to PLUMBO- jedna davka podle navodu a odpad odtejka...co to? Ze by se vyrobce spletl a uvaril funkcni davku?...

Alkohol-statni kramy s chlastem- zadnej problem, velkej vyber kvalitniho zbozi za trochu vyssi ceny, pokud samozrejme nemate v hlave ceskou kalkulacku, velmi spatna dostupnost-ANO pokud jste z CR a je pro vas normalni mit alkohol dostupny VZDY a VSUDE. Nikdo z nasich znamych noru se neciti diky VINMONOPOLET nejak znevyhodnenej. Ani my ne..ja tam naopak rad nakoupim, vse prima pod jednou strechou. Treba vino v CR- pokud ho kupujete v obchodaku..nikdy nevite jakej hnus zrovna drzite v ruce pokud nejste somelier...a tady? Cokoliv koupim je dobry vino ktery nam vzdy chutna.

A spatna silnicni infrastruktura?...byl jsi Andreji nekdy za hranicema Vestfold fylke? hory, fjordy...tam asi norove nemuzou vysmahnout dalnici jak nemci nebo svedove...co treba projekt fergefri E39? razba podmorksych tunelu a stavba mostu prez fjordy, to norum docela jde a par babek to asi nestoji.

3 1
možnosti

Čím více o Norsku čtu, tím větší mám s tou zemí problém. Vše mi zní jako nějaké neskutečné sociální inženýrství. Že bych začal rozumět, jak zrovna v Norsku mohlo rupnout Breivikovi v makovici?

1 1
možnosti

A55n35n90a 61V32e20s96e46l23á

2. 12. 2015 10:34

nebudete vědět nějaký odkaz na norský web na prodej ručně dělaných věcí jako je fler ? Asi by nebylo špatné tam prodávat.

0 0
možnosti

Ten Brievik mi připadá jako čím dál větší hrdina :-//// (ironie)

0 0
možnosti

Andy, až jednou , třeba na Apríla napíšeš, že je v Norsku i přídělovej systém a všechno na lístky, tak tomu budu věřit... jak jsem to četla,je to jak z poválečnejch let tady....vysílat v Norsku Ženu za pultem, asi by je kleplo....;-)

3 0
možnosti

Níže v diskusi se polemizuje o tom, jak by to bylo v Norsku, kdyby bylo v EU. Obávám se, že je to naopak. EU se inspiruje v Norsku a po kapkách utahuje smyčku. Občanská bdělost je proto v současnosti naprosto nezbytná

4 0
možnosti

Krásná ukázka obchodního protekcionismu. Ekonomické myšlení tam muselo ustrnout posledních 80 let.

0 0
možnosti

Tak ono ekonomické myšlení je tady, jak v mikroekonomickém, tak v makroekonomickém pojetí zamrzlé někde na úrovni strkání peněz do slamníku. Když se podívám na to, jak stát spravuje výdělky z ropy, tak z toho úplně čiší, jak nechápe, co to jsou peníze. Sice je šlechtí, že odkládají peníze na budoucnost, ale dostanou zpět zase jen peníze, navíc ještě které hodlají projíst (na penzích), místo aby z nich něco vzniklo. Nikoho tady moc nenapadlo postavit za ty peníze luxusní infrastrukturu, a to jak silniční, tak i železniční, s výhledem na potřeby za 30-40 let a výstavbu technologických parků, aby se mělo Norsko z čeho uživit, až ropa nebude. Bohužel to souvisí s tím, co jsem tady také už psal, že Norové nejsou schopni vidět pořádně za hranice vlastní obce a celostátní strategické projekty tady skoro nikdo nechápe a strašně těžko se prosazují. V podstatě jim jde o to, konzervovat styl života, jaký mají teď, bez ohledu na to, kde v Norsku bydlí, místo toho, aby zajistili, aby se země jako celek o sebe byla schopna postarat sama v budoucnu. Dálková doprava se tady pořád ještě vnímá spíš jako luxus, popřípadě něco, co se týká malé skupiny lidí, a co je tudíž nepodstatné, než jako nezbytnost, do které se musí investovat stůj co stůj. Kdyby mělo Norsko pořádné silnice, dálnice a železnice, tak mohly i norské firmy být daleko konkurenceschopnější a vydělávat stejně za výrazně nižších nákladů, a tudíž schopné nasadit i nižší ceny, což by se pozitivně projevilo jak u exportu, tak u spotřebitele. Ale tady přitom panuje mantra, že silniční doprava je přežitek a že investování do silnic z veřejné kasy znamená, že "my všichni budeme platit na ty, co jezdí", a "jen ať si to ti, co jezdí, zaplatí sami". Že se přitom skoro 50 % vybraných peněz ztratí na provoz samotného vybírání už nevidí. Jak říká jeden můj dobrý norský kamarád (bydlící v Dánsku): Norsko je v ekonomickém smyslu něco jako Řecko, ale s horším počasím a se zásobami ropy.

5 2
možnosti

J17a62r70a 77R43a29n46k

30. 11. 2015 22:17

Babicka mela na ucpane kuchynske potrubi prasek do peciva, ale hodne a zalit varici vodou, vse krasne vysumi navrch, hlavne nikdy nelila zadny olej, nic mastneho, vzdy vytrela papirem:-), precetla jsem zacatek, ted jdu dalR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');