Diskuse

Polské parlamentní volby: Jak zkazit unikátní šanci

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P74e78t39r 96N33o25v26á69k

25. 10. 2015 23:20

rád čtu vaše norské příspěvky R^

ale nevím zda se tento také povedl ;-€

ano tato vláda lezla EU někam ale ... ... ... krátkodobé plusy nemusí být plusy

2 0
možnosti

POLÁKŮM BYLI ODPUŠTĚNY REKORDNÍ DLUHY !

http://e-republika.cz/article3247-Podivny-zapach-z-eura-se-%C5%A1i%C5%99i-dokonce-i-do-Polska

11.8.2015 - Hospodářský boom nového hlídacího psa Evropy. POLSKU BYLO ODPUŠTĚNO NEUVĚŘITELNÝCH 50 % DLUHŮ, zatímco rozvojovým zemím bylo v roce 1988 na konferenci v Torontu přislíbeno (a nesplněno) odpuštění 33 % dluhů.

Odpuštění dluhů Polákům, o kterém mohou rozvojové země pouze snít - V roce 1990 stáli Poláci na startovní čáře budování kapitalismu s břemenem státního dluhu ve výši 39 miliard dolarů a nebyli schopni splácet ani úroky, natož dluh. Tedy byli na tom podobně jako Řekové dnes.

Jak tehdy napsal týdeník Die Zeit: „To, co se nepodařilo žádné rozvojové zemi, dosáhlo Polsko“. Byla mu odpuštěna velká část dluhů, nejšlechetnější byli Američané, kteří jako první odpustili Polákům 14 miliard dolarů a přesvědčili věřitelské země, soustředěné v pařížském klubu, aby tak také učinili. Samozřejmě ten, kdo dluhy zaplatil, nebyly banky – nýbrž daňoví poplatníci, kteří o tom ani nevěděli.

0 0
možnosti

Hospodářský boom nového hlídacího psa Evropy

Díky privilegovanému postavení Polska v EU a jeho těsnému transatlantickému partnerství dosahovalo Polsko rychlého hospodářského růstu. Ještě před krizí v roce 2007 činil růst HDP 7,2 %, v roce 2014 3,3 % a letos je očekáván růst 3,5 %. Otázkou je, zda tento hospodářský růst přispívá k růstu blahobytu polských obyvatel a hlavně, které sektory k růstu HDP přispěly.

Poláci podobně jako Britové o euru nechtějí ani slyšet

Poláci jsou v kontinentální Evropě a mezi postkomunistickými zeměmi zvláštním případem. Dosáhli značných úspěchů při vyjednávání, jsou oporou v mediální válce proti Rusku, mají obsazeny důležité pozice v Bruselu, přesto se nemíní vzdát zlotého. Nakonec zřejmě pochopili, proč bylo euro zavedeno, a zejména „případ Řecko“ jimi zatřásl. Neboť si uvědomili, co znamená vzdát se práva tisknout si vlastní peníze – totiž definitivní ztrátu suverenity a předání vlády nad svou zemí do cizích rukou a dokončení plánu největší loupeže v dějinách lidstva.

0 0
možnosti

Já si kladu jen jednu otázku: Když bylo před 8 lety Polsko jako špatný vtip, a nyní jejich země vzkvétá, proč tedy Poláci odmítají ve své většině volit tu jedinou správnou a spásnou stranu?

Tak ještě pořád může PO nasadit do boje mediální frontu, umělce a intelektuály, kteří národu vysvětlí, že PiS volí jen ta méně inteligentní, méně kultivovaná a nevzdělaná část národa, že....

2 0
možnosti

Odsuzujete Právo a spravedlnoost,ale zjevně nemáte základní informace o programu ani o konkrétních lidech,což je vůči této straně nespravedlivé.Donald Tusk je pozitivní postavou polské politiky,ale bohužel se na něj nabalily různé zájmové skupiny

0 0
možnosti

Pane Ruščáku, napsal jste to hezky, ale ... Polákům se daří, všechno jde hladce, ale do kdy? Poláci lezou do zadku Bruselu, lezou do zadku amerikánům, lezou do zadku NATO. Zákonitě se jim musí dařit. Ale: Sýr je zadarmo jen v pastičce na myši. Tak to sledujme ještě nějakej čas.

2 0
možnosti

PO má dva problémy, které jí berou voliče:

a. Je u moci už moc dlouho (8 let) a došlo k tomu, že se na ni nabalilo dost lobbyistů, kmotrů atd.; spousta aférek. Potřebuje očistnou kúru v opozici.

b. Až příliš vsadila na EU/Brusel kartu, což mohlo ještě před rokem vyjít, ale události se nevyvinuly podle očekávání. V současné době to znamená, že její osud je do značné míry určen jednáním tandemu Merkelová-Juncker. A ten zachází s migrační krizí tak, jak vidíme.

Ani jeden z obou bodů není výlučně polský problém. S podobnými problémy se vládnoucí strany potýkají všude v Evropě, a těží z toho obvykle právě nacionalistická či euroskeptická opozice (Francie, Rakousko, Nizozemí, Švédsko).

1 0
možnosti
Foto

Třetím problémem je rostoucí antikatolicismus Tuska a kol. Pokud dřív měla PO v morálních otázkách politiku do ničeho nevrtat, v posledních dvou letech ji opustila. Viz zákon o umělém oplodnění, viz osobní intervence vůdců PO v případu prof. Chasana, kde se postavili za jeho vyhození (nedávno polský ústavní soud v této věci naopak rozhodl, že prof. Chasan byl v právu a že je protiústavní nutit lékaře odmítají potraty, aby osobně sháněli a doporučovali někoho, kdo je provede za ně), viz jejich nedávnou snahu zavést genderovou ideologii a (zcela nekřesťanskou) sexuální výchovu do škol, kterou zastavily až masové demonstrace rodičů. S těmito postoji se v Polsku nevyhrává. Bohu díky za to...

0 0
možnosti

Máte pravdu, nepochybně. Přesto doufám, že vyhraje PiS, bruselští byrokraté se trochu polekají a šlápnou na brzdu.

P.S. Píšete stále skvěle.

0 0
možnosti

PiS jsou nacionalisté, Polsko pod vedením PiS si opět začne hrát na velmoc a při tom jediná cesta je vázat se na Německo a na EU. A to platí i pro nás.

;-D

2 0
možnosti

Já považuji za nejlepší nevázat se na nikoho, alespoň ne "na život a na smrt". Zatím se nám to nikdy neosvědčilo.

3 0
možnosti

Já si Vás vážím pane Ruščáku a Vaše blogy čtu rád. Dnes s s Vámi oproti jiným blogům nesouhlasím. Ale přeji Vám pěkný den a rád si přečtu Vaše další blogy.

3 0
možnosti

A já , pro změnu článek pana Ruščáka, velmi ooceňuji. :-P

2 1
možnosti