Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obdobným příkladem nemístného zásahu státu (ČR) do vztahu mezi rodiči a dětmi je, že soud rozhoduje o tom, jestli rodiče smí ukončit stavební spoření založené na jméno dítěte a nařizuje jim, na co smí použít uspořené peníze.

V podstatě jde o nesmyslný, uměle vytvořený spor Rodiče vs. Dítě, kde rodiče jsou na to sami, a stát jednak zastupuje dítě (sociálka) a druhak se ustanovil do role soudce.

13 0
možnosti
SS

A proc diteti nezalozite sporeni bez omezeni ? Ze by to bylo mene vyhodne ? No jiste, stavebni sporeni ma spoustu statnich podpor a vyhod, proto si take stat klade podminky.

0 1
možnosti
Foto

A měli to udělat, že?

0 0
možnosti
Foto

Patří pod paní Charvátovou.

0 0
možnosti
EC

Proč tolik českých intelektuálů brání Barnevernet?

Protože jim ty jejich fakany nesebrali

10 0
možnosti
ZB

Bohužel jsou případy,kdy rodiče zacházejí se svými dětmi tak špatně,že musí někdo zakročit.Tím někým může být jen stát,tedy jeho státní orgány a soud.Pokud jde o Norsko,jde jen o to,že ta hranice,kdy stát zasahuje je někde jinde než u nás.Je to dobře,nebo špatně?O případu paní M. je veřejnost informována jen jednou stranou,která poskytuje jen ty informace,které se jí hodí a to vyvolává dost přihlouplost mediální hysterii,která případu rozhodně nepomohla.Spíš naopak.Je norský systém horší jen proto,že je jiný než ten náš?I u nás se rodičům odebírají děti a je to dobře...

3 9
možnosti
AR

Jenže to zacházení tak špatně, že musí někdo zakročit, je snad definované trestním právem, nebo se pletu? V ČR viz http://business.center.cz/business/pravo/zakony/trestni_zakon/cast2h6.aspx, v Norsku viz https://lovdata.no/dokument/NLO/lov/1902-05-22-10/KAPITTEL_2-13#KAPITTEL_2-13

Takže trestní právo už na to své definice má, a kdo se proti dítěti proviní tímto způsobem, tak nejenže mu hrozí (oprávněné) odebrání dítěte, ale hlavně spáchá trestný čin. A to je to, o čem píšu - dokud nespáchá rodič trestný čin, státu je po tom, jak vychovává své děti, houby.

15 0
možnosti
Foto

Možná proto, že slovo "intelektuál" je odvozeno od slova "intelekt".

Jinými slovy, na problém lze nahlížet emocionálně nebo rozumově. (A samozřejmě i obojím způsobem). Nemyslím, že se mnoho lidí zastává  a schvaluje činnost Barnevernetu, ale ta racionální  část společnosti nepodporuje vyhlášení války Norsku, nadneseně řečeno.

2 10
možnosti
AR

Jenže tito lidé rozumově mohou chtít společnost, která je postavená na tom, že stát ví lépe, než jednotlivec, co je pro něj dobré. Ano, rozumově, protože si myslí, na základě racionální úvahy, že budou-li se v takovém systému nějak chovat, oni budou těmi, kdo bude určovat jeho charakter a kdo bude "na té správné straně dějin". Pochybuji, že si kdokoliv z nich představil sebe sama v roli oběti justičního zločinu.

23 0
možnosti
VH

Díky. Velmi dobrá definice. Zejména konec se zdůrazněním lidské nutnosti opírat se o vlastní žebříček hodnot získaný řekněme životem, nikoliv nadiktovaný shora.

1 0
možnosti
AR

Existuje takové pěkné rčení: "Otrok se ptá: 'Je to dovoleno?' a svobodný člověk se ptá: 'Je to správné?'". Myslím, že to to také dobře shrnuje.

12 0
možnosti
JT

Pekne jste to napsal, ale to domu zajate deti nevrati.

2 0
možnosti
LV
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');