Diskuse

Média oceňují hashtag #ShoutYourAbortion, ovšem poněkud nešťastně

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

s tim pravem otce na rozhodnuti o tom, zda si dite ponechat, je jeden podstatny problem - zena by musela byt proti sve vuli nucena projit utrpenim tehotenstvi a porodu, tj omezeni a bolest, s jakou se vetsina muzu v dnesni (nastesti mirove) dobe ani za cely zivot nesetka, presto ji u zen berou jako neco zcela nepodstatneho a zanedbatelneho. Tak to ale proste neni a dokud bude zivot embrya zalezet na omezeni a utrpeni matky, ma jen ona a jedine ona pravo rozhodnout, zda svoje telo pro embryo obetuje, ci ne. Muzeme se nad jeji volbou moralne rozhorcovat, nikdo ale nema pravo ji tuto volbu vzit.

1 1
možnosti

Dávám malé bezvýznamné plus R^

0 0
možnosti

Mám podobný pohled na věc s tím, že mně se navíc líbil tzv. "Ašský model", kdy primář gynekologie z Aše někdy v 90. letech umožňoval anonymní porody s následovným předáním dítěte k adopci. Pokud by toto bylo placeno pojišťovnou a akceptováno naší společností, jak popisujete Vy paní Stehlíkové, pak by to bylo, pochopitelně, úplně nejlepší. V dnešní době se totiž nezřídka děje, že se žena (zajisté ne s lehkým srdcem) zbaví dítěte nechtěného (ať vniklého s nevhodným partnerem či v nevhodné době, kdy je pár nezajištěn) a pak pracně, mnohdy bezúspěšně přichází do jiného stavu "chtěně".

Jen na okraj zmíním, že částečně souhlasím i s paní Stehlíkovou. Jinak přijímá matka neodvratné změny svého těla u dítěte chtěného (zkrátka je přijmete, patří to k věci) a jinak u dítěte nechtěného.

2 0
možnosti
Foto

Potrat je nanejvýš odporný druh vraždy a jako takový musí být zakázaný a přísně trestaný. 

A tvrzení, že "interrupce musí být legální a snadno dostupná, protože všechny zkušenosti říkají, že jakékoliv omezení přístupu k bezpečným a anonymním interrupcím vede k daleko větším problémům, které zničí život více lidem, než těm dětem, které se neměly nikdy narodit" je prostě nepravdivé.

0 1
možnosti

Není, podívejte se, jak se změnil počet potratů od doby, kdy byly potraty zpřístupněny všem. Ba co dím, podívejte se na neoficiální počet potratů v Polsku per capita (oficiální čísla neříkají nic, protože naprostá většina potratů se dělá načerno nebo v zahraničí) a srovnejte to s Českem. V Polsku je to zhruba 2,6 potratů na tisíc obyvatel (odhady neziskovek, které se tím zabývají) a v Česku jsou to dva potraty na tisíc obyvatel. Polská restrikce tak zabíjí víc dětí, než český liberalismus ;-)

2 0
možnosti

Morálně neobhajitelné. Potrat jako zabití dítěte je zločin a jako takový by neměl být z principu bezpečný a už vůbec ne legální. Největší podíl však na tom nemají ani tak ty ženy jako potratové korporace, které na nich vydělávají a prodávají orgány těchto zabitých dětí, a proto se snaží udržet svůj byznys. Tahle akce není nic jiného než snaha odvést pozornost od těchto jejich nelegálních aktivit.

1 3
možnosti

Nemyslím si. Účelem zákona by nemělo v tomto případě být svatouškovsky někoho pronásledovat, ale nastavit systém tak, aby potratů bylo co nejméně jednoduše proto, že a) vůbec nedojde k těhotenství, b) bude existovat multum lepších alternativ, jak to vyřešit, ať už z praktického, nebo zákonného hlediska. Potom většina žen jistě ráda porodí a dítě odevzdá, místo toho, aby jej potratila. Kromě toho v situaci, kdy je čím dál tím více lidí (z různých důvodů) neplodných je to situace, která tomu bezprecedentně přeje, protože zatímco dříve bývaly plné sirotčince ("každý" měl vlastních dětí dost), dnes je naopak poptávka po adoptivních dětech, které pokud možno nejsou romské nebo postižené - ale to je jiná kapitola - a tak není problém dítě porodit a někdo se o něj postará doslova jako o vlastní. Pokud tyhle možnosti budou, potracených dětí bude VÝRAZNĚ méně, než pokud se to bude omezovat jen na tupou represi, jakou obhajujete, a za pravdu mi dává realita v konzervativních zemích. Podívejte se třeba do Polska, není to tak daleko.

1 1
možnosti

asi jsem feministka.. Ale jinak s většinou souhlas, ani nevím,že něco takového probíhá.

1 0
možnosti

Taky zřejmě jsem. Ale se zbytkem taky víceméně souhlas.

1 0
možnosti

To je téma natolik složité a citlivé, že o opravdu žádný hashtag nevyřeší a asi moc nepomůže. Sama mám k potratu odpor, ale neodvážila bych se soudit někoho jiného než sebe. Společenské klima u nás je jiné než někde na západě v prudernější společnosti. Nemanželské dítě u nás až tak velké stigma nenese.

Jestli matka předá dítě otci nebo ho dá k adopci, to by myslím taky u nás nebyl problém. Když to ona sama nebude rozpitvávat, nikdo jí to vytrvale předhazovat nebude. V žádném případě by to nemělo (a u nás asi nikdy nebude) ošetřeno zákonem tak, že otec má nárok na dítě, které matka vůbec nechce, např. po znásilnění. To by za chvíli mohlo dopadnout tak, že si nějaký muž vyhlídne ženu, znásilní ji a bude "své" dítě požadovat pro sebe, ušetřil by tak za náhradní matku atd. Ale to je jen takový extrémní případ, až tam to snad nikdy nezajde.

0 0
možnosti

Souhlasím, že by to zákonem nemělo být ošetřené, protože zákon většinou nedokáže v těchto situacích dostatečně citlivě reagovat a rozlišovat, protože každý případ je jiný. Spíš by to mělo být součástí kulturního povědomí, že to tak udělat jde a je to tak správně, byla-li to jen "nehoda" a otec má zájem.

1 0
možnosti

Hm. Víte, tohle je téma, které můžete opravdu chápat pouze , když jste žena ( se vší úctou k Vaší snaze). Ve Vašem článku je hodně "mužského folklóru". Osobně neznám ženu, která by se k interupci rozhodla snadno, nebo by to brala jako alternativní antikoncepci. Ale .... Váš pohled je ten, že pokud by bylo ženám pokytnuto zázemí, t.j. nějak by to s dítětem proklepaly, tak nepůjdou na interupci nechtěného plodu. Také navrhujete, aby žena dítě porodila, když otec dítě chce a pak se ho ve prospěch otce vzdala. Nevidíte, že problém je již v tom těhotenství. Jak si myslíte, že společnost bude koukat na ženu, která se 9 měsíců producíruje těhotná a pak dítě " daruje otci" ?? To pro začátek. Pro jiné je z různýh důvodů již nemyslitelné to těhotenství. Ženy také mají svůj život. Mají dlouhodobé a krátkodobé plány. Také mají sexuální život, i když se o tom moc nesluší mluvit. Tak se občas nějaká nehoda přihodí a ne , příjemné to jistě není. Nicméně, pokud dítě nebylo počato párem, který má trvalý vztah, tak mi interupce přijde férovější vůči všem účastněným. Za daleko nejdůležitější věc pokládám ochranu a osvětu v tomto ohledu, aby se nechtěnému těhotenství předcházelo do nejvyšší míry. Z toho důvodu pokládám halasení kolem hormonální antikoncepce za nevhodné. Dnešní HA  používá daleko nižší dávky hormonů než původní  a vývoj jde dál. Je to pro většinu žen jistota, že , když se k mateřství rozhodnou, budou na ně ony i jejich partner připraveni. A to je podmínka dobrého rodičovství a šťastného dětství. K tomuto máme směrovat.

2 0
možnosti

Myslím, že ho mohu také chápat, pokud jde o to, co to znamená mít už narozené dítě, protože od momentu, kdy se můj syn narodil, se o něj starám rovným dílem, včetně vstávání v noci, permanentní únavy (to řeším importem energetických nápojů ze Švédska po paletách) a všech prací, které okolo dětí jsou potřeba dělat. Což ostatně je důvod, proč, vyjedu-li si sám se synem například na dva týdny někam, jsem si jistý, že zastanu práci stejně dobře, jako manželka, a udělal jsem to víckrát a poprvé, když byl synovi rok. Rozhodně nejsem případem muže, kterému žena dítě "půjčuje" nebo "dává hlídat". Vím, co to obnáší a proto umím zodpovědně říct, co to znamená mít malé dítě. Co se týče samotného těhotenství, tam, pravda, jsou moje zkušenosti zprostředkované (z toho, co vím od manželky). Tak či onak, jak sama zmiňujete, problém je v tom, "jak se společnost bude na takovou matku koukat", tedy ne v tom, jaké možnosti tam reálně jsou, zda to může, či nemůže udělat. To je to, o čem v článku píšu, je potřeba společnosti vtlouct do hlavy, že to, jak si jednotlivec zařídí osobní život je čistě a jen jeho věc a že jak si lidé uspořádají rodinné poměry pod tu kategorii spadá také. Zkrátka heslo "moje dítě je moje a není vaše, ba dokonce ani státu ne, takže ani vy, ani stát se neopovažujte mi jakkoliv zpochybňovat mé volby, či mě jakkoliv posuzovat/odsuzovat" musí být univerzální a nezpochybnitelné.

0 0
možnosti

R^ Konzervativci se moc neliší od islamistů - mají svoji "víru" a tu tvrdě vyžadují od ostatních. Tak, jak je potřeba nechat islám, aby se vlastním samočistícím procesem přiblížil poznatkům dnešní doby, musí proběhnout samočistící proces i u konzervativců, třeba i pomocí výpověďí žen, které potrat podstoupily

4 3
možnosti