Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J38a96r44a 83R19a95n60k

16. 9. 2015 21:40

Vyborne napsane, je videt, ze jste zde jeden z nejinformovanejsich blogeruR^

Quick facts: What you need to know about the Syria crisis ...

http://www.mercycorps.org/.../turkey...syria/quick-facts-what-you-need-know-...

Turkey, Iraq, Jordan, Lebanon, Syria, September 2, 2015 ... more than 11 million people are displaced, thus far — and the increasingly dire impact on ... Jordan's Za'atari, the first official refugee camp that opened in July 2012, gets the most

2 0
možnosti

Tak jste to pekne zapletl. Zapomel jste napsat, ze je to valka zastupcu a o co napriklad v Syrii  jde? O ruske vojenske zakladny. Syrie je posledni rusky operny bod na Blizkem Vychode. Afganistan maji na svedomi USA a Rusko dohromady a Irak maji na svedomi USA. Zde jde jednoznacne o mocenskou sferu v jedne oblasti, kde se vyuzivaji predevsim nabozenske rozpory obyvatel. Iran je v tom tez samozrejme zapleten. Ten chce tez ovladat alespon cast Blizkeho Vychodu. Turecko ma strach z noveho Kurdistanu. Zbytek jsou jen symptomy. Kdo ma jaky vliv se da zjistit z proudu penez jednotlim valcicim skupinam.

0 2
možnosti

Nezapletl, protože v článku nejde o příčiny války v Sýrii, ale o příčiny nemožnosti najít si tu správnou stranu, za kterou by mohli bojovat ti, kteří jdou do Evropy. Reagujete na jiné téma.

3 0
možnosti

M41i86l18a51n 35R75a66d44e30k

16. 9. 2015 16:44

problem je ze problemy jsou vsude, a nejde rict - tak pojedu do evropy. Ctu jak i Pakistanci utikaji do Nemecka protoze se neshodli s rodinou. To proste skonci v prebydlene evrope masakrem.

2 0
možnosti

J21a67r18a 36R65a11n22k

16. 9. 2015 21:46

A v Pakistanu je klid a mir???

Christian Woman Sentenced to Death in Pakistan for Using ...

insider.foxnews.com/.../christian-woman-sentenced-death-pakistan-using...

Jul 1, 2015 - 

Pakistani Taliban urges Muslims in Myanmar to 'take up the ...

http://www.abc.net.au/news/2015-06-09/pakistani-taliban-call.../6530878

Jun 8, 2015 -

0 2
možnosti

Celé by to bylo docela dobré, kdyby zas nebyl Asad vykreslen jako strašlivý diktátor. :-P

1 2
možnosti

J98a24r85a 76R88a15n56k

17. 9. 2015 2:30

Doufam, ze umite nemecky, jinak to sem muzu dat v anglictine:

"

Mit Assads Machtübernahme waren sowohl in Syrien selbst als auch im westlichen Ausland Hoffnungen auf eine politische und wirtschaftliche Öffnung des Landes verknüpft. Diese schienen sich anfangs zu bestätigen. Für die syrischen Intellektuellen begann Anfang 2001 eine Zeit ungekannter Redefreiheit, die als Damaszener Frühling bekannt wurde. Die Forderungen nach demokratischen Reformen breiteten sich allerdings unerwartet schnell aus und nahmen rapide an Vehemenz zu, so dass auf den Damaszener Frühling der „Damaszener Winter“ im Januar 2002 folgte, während dessen die neuen Freiheiten größtenteils wieder eingeschränkt wurden. Eine größere Anzahl Intellektueller und parlamentarischer Hinterbänkler wurde nach Schauprozessen eingesperrt, was im syrischen Kontext sogar immer noch einen Fortschritt darstellte, da Kritiker zu Zeiten Hafiz al-Assads meist spurlos verschwunden waren. Sowohl in Syrien als auch bei westlichen Beobachtern herrschte anfangs die Deutung vor, dass Assad grundsätzlich reformwillig sei, aber von einer „alten Garde“ bestehend aus alten Kampfgefährten seines Vaters im Militär an einschneidenden Liberalisierungen gehindert worden sei. Mittlerweile sind sich Forscher und syrische Oppositionelle jedoch weitestgehend einig, dass die Entscheidung zur Rücknahme des Reformprozesses im Kern auf Assad selbst zurückgehe, der um die Stabilität des Regimes besorgt gewesen sei.[8] Deutlich werde dies auch dadurch, dass Assad die Mitglieder der „alten Garde“ im Laufe der ersten fünf Jahre seiner Herrschaft effizient und nachhaltig aus ihren Positionen entfernt habe.[9]

Fast gleichzeitig mit der Rücknahme bürgerlicher Freiheiten begann Assad, die bis dahin politisch kaum relevante Baath-Partei zu verjüngen und mit neuer Bedeutung zu versehen. Statt etwa eine echte zivilgesellschaftliche Debatte zuzulassen, sollten Anregungen und Kritik nun innerhalb der Partei erarbeitet und formuliert werden. Ein wichti

0 2
možnosti

Je zásadní chybou bavit se v souvislosti s migrační invazí jen o Sýrii a Syřanech. To je zcela nepodstatné - jen malý pramínek velké řeky. Ta uprchlická vlna nezačala se Syřany a kvůli situaci v Sýrii. Prvním atakovaným státem nebylo Řecko (natož Maďarsko).

Začalo to přeci v Libyi už asi před rokem a půl nebo dvěma lety a první selhání ochrany vnějšího hranice EU/Schengen proběhlo v Itálii. Nejprve desetitisíce a pak statisíce Afričanů se přeplavilo z Libye do Itálie a odtud putovali přes Francii do Anglie. Teprve až dlouho po tamním selhání ochrany hranice začali proudit uprchlíci z Předního Východu přes Řecko dále do Evropy. A mnohem větší nebezpečí než muslimští uprchlíci ze Syrie pro nás představují muslimští uprchlíci z Afriky. Členové různých muslimských bojůvek z jednotlivých zemí subsaharské Afriky, kteří jsou tamními vládami poráženi a pronásledováni a utíkají proto do Evropy, kde se vydávají za oběti právě těch muslimských milicí (napr. Boko Haram), pro něž dosud v Africe zabíjeli.

Tam začíná problém. V likvidaci Kadáfího. Teprve tento translibyjský uprchlický proud strhl k nápodobě i lidi z Předního Východu. A k nim se přidali Afgánci a Pakistánci, kteří imigrují do Evropy již dlouho, ale šlo jim to dosud těžko - vydávajjíc se za Syřany zvládají pro chybu Merklové mnohem snáz.

4 0
možnosti

J57a52r38a 69R65a73n76k

17. 9. 2015 2:25

Protoze jste byli zadratovani do 89. asi se moc zprav ze zahranici do beznych novin nedostalo, ale v 70. letech zacaly nejvetsi migrace po 48., 56. a 68. - diky demonstracim v USA skoncila valka ve Vietnamu, do CSSR prileteli to ze severu, do Statu, Australie a Kanady "boat people" z jihu a byli jich statisice, jen Kanada tehdy vzala 50.000, pak svrzeni Pahlaviho a navrat Chomeiniho, opet tisice uprchliku z Iranu a v 80. letech diku puci stareho Asada prislo do Kaandy 60.000 Syranu. Migrovalo se v podstate cele minule stoleti, jenom nektere zeme a kontinenty byly na to pripravene, nejen svou velikosti, ale i pristupem obyvatelstva, ktere take od nekud prislo a dobre promyslenymi imigracnimi zakony.

0 0
možnosti

J94a19n 93S69e84m16i90k

16. 9. 2015 13:51

Pane autore.

Predevsim nemuzete vysvetlovat udalosti nejakym kolonialnim panstvim co skoncilo zhruba pred 70. lety.

Specialne ve stredni a vychodni Evrope to bylo jeste vetsi toco;-D Ale predstava ze dneska vini za problemy CR Habsburka, Hitlera nebo komunisty, je proste smesna.

Dale- k tem "hranicim nakreslenym posle pravitka" - no, ono to neni tak jak se zda kdyz se podivate na politickou mapu.   V tech zemich jsou obydlene jen relativne male oblasti- naprostou vetsinu uzemi tvori neobyvatelna pustina-  ty "primky" vedou pres ty pouste daleko, daleko od obydlenych oblasti.

Ty primky nerozdelily nejake ekonomicke nebo historicke prostory jako treba hranice ve slezsku nebo podobne.  

Proste ty "Primky" je klam ktery vidite na politicke mape sveta bez pohledu oblasti hustoty zalidneni.

 

To jen k tem ponekud povrchnim novinarskym tezim o tom ze "za to muzou kolonialisti" a "primkam"

1 3
možnosti

Dnešní problémy ČR mají své příčiny mimo jiné ve stavbě první republiky, o Hitlerovi, Benešovi a komunistech ani nemluvě. Jak byste jinak vysvětlil například proč je Šluknovský výběžek tak patologické místo?

Jinak ty přímky jsou nesmysl, protože 1) dělí Kurdistán do více států, 2) dělí území, kde žijí sunnitští Arabové nesmyslně do více států.

4 0
možnosti

Dobře, předložil jste důvody odchodu muslimů z jejich domovů. To ovšem nijak nevysvětluje, proč si statisíce muslimských běženců vybírá Evropu. To je nelogické, pokud se nechtějí vzdát islámu, nebo pokud jim někdo nenalhal cosi o lenoráji (nejspíš se záměrem rozpoutat v Evropě teror).

0 2
možnosti

Tak to by vyžadovalo asi další článek na téma, jaké je postavení a perspektivy uprchlíků v ostatních státech. Ne každý, zvláště když předtím žil normálně, chce život strávit v uprchlickém táboře, závislý na milodarech humanitních organizací, které nejsou nijak zaručené.

3 0
možnosti

Nejprve poznámka: nejprve mluvíš o tom, že ty státy byly namalované podle pravítka. A pak o tom, že Jordánsko mělo i za Otomanů autonomii. Ale to je jen detail.

A teď do diskuse:

Proč odtamtud lidé prchají, myslím, chápou všichni. Co je ale mnohem hůře pochopitelné:

1) Proč jich tolik (z našeho pohledu) prchá zrovna do střední a severní Evropy?

2) Proč z nich je tolik mužů bez rodin?

3) Proč po útěku nikdo z nich nežádá, aby je vyzbrojil a poslal zpátky bojovat na té správné straně?

Ne, že bych neměl na tyhle otázky odpovědi. Nejsou ale vůči migrantům vůbec laskavé. Nicméně právě tyhle otázky je nutné si klást. A to jsi bohužel v článku neudělal.

Ještě jednu otázku bychom si měli určitě položit: Co s tolika Araby mimo svůj domov bude dál? Máme tady velmi nepříjemnou zkušenost s palestinskými Araby.

0 1
možnosti

1) U některých protože mají v té části Evropy často rodinné příslušníky, u jiných z čiré vypočítavosti.

2) Protože rodiny zůstávají v Turecku či Libanonu a ta cesta je dost nebezpečná, takže plán bývá takový, že muž jde, dostane azyl a na základě práva na sjednocení rodiny potom zbytek rodiny už přiletí letadlem.

3) Protože správná strana neexistuje. Chtít po Arabech aby bojovali na straně Kurdů je, jako chtít po rakouských pacifistech v roce 1916, aby šli bojovat po boku čs. legií.

2 0
možnosti

Asi by tedy bylo pro budoucnost dobré, aby se v té oblasti vytvořilo několik menších států, které by se vyznačovaly víceméně unitárním náboženstvím/etnicitou. Úkolem by tedy bylo zničit jak Al-Kaidu, tak IS, tak svrhnout Asada a následně rozdělit stávající Sýrii na Sunnitskou Sýrii a Šíitskou Sýrii, Irák rozdělit na Sunnitský Irák a Šíitský Irák, a z obou států ještě vyříznout na severu kus pro samostatný Kurdistán. Kurdistán by samozřejmě nesměl ukousnout kus Turecka, to byl konflikt. Ostatní (křesťané apod.) by byli v té části, kde by to bylo příhodnější. Náklady na případnou migraci a přesídlení by klidně mohly jít za mezinárodním společenstvím, pořád by to bylo levnější než hasit následky současného uspořádání. Do zemí nasadit mezinárodní pozorovatele a vše by se dělo pod záštitou a mandátem OSN, podobně jako třeba když se ustavoval Izrael po 2. sv. válce. Takto mi to přijde jako optimální a dlouhodobě funkční řešení. Samozřejmě tohle realizovat, to je věc druhá... Ale alespoň jako vize.

1 0
možnosti

Jako vždy, perfektní. Díky. R^

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS