Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AD

Emma Smetana mému uchu nelahodí. Ale co je přímo rve, je Eliška Kaplicky. :-)

8 2
možnosti
MK

Protože je tam tvrdé Y a ne měkké I? Nebo vám snad vadí i Blanka Matragi? 8-o

1 0
možnosti
MK

Ok, ale mícháte víc problémů dohromady. Pokud jde o svobodu - tu již české ženy ve volbě příjmení mají. A novináři to u takových známých Češek respektují a žádné problémy s tím nejsou. Stejně tak má ale někdo jiný svobodu, aby mu ženské příjmení Smetana přišlo v pohodě nebo mu vadilo. Lidé prostě mají svobodu různého vkusu. Mnohem závažnější, ba přímo pobuřující, je zacházení s příjmením žen podle toho, jestli jsou Češky nebo cizinky. Takže se teoreticky může v tenise utkat Češka Markéta Demartini s Italkou Sophií Demartiniovou. Vím, o čem mluvím - můj bratr se v USA oženil a jeho manželka je Doreen Kopecky. Když o ní budou psát čeští novináři, bude to Kopeckyová? Cizí příjmení končící na krátké "-y" tak podle "pravidel" vypadat mají - např. manželka bývalého francouzského prezidenta Carla Bruni-Sarkozyová. Nebo ještě hůř Bruniová-Sarkozyová. To je podstata té demence. Že každý novinář píše o české vítězce OH "Kateřině Emmons" nebo české módní návrhářce "Blance Matragi", ale každý novinář by si zároveň dovolil psát o americké sportovkyni "Judy Emmonsové" nebo italské návrhářce "Federice Matragiové".  Když se čeština dokáže bez problémů vypořádat s tisícovkami nesklonných českých příjmení (kromě těch původně cizích i třeba ryze česká Kočí nebo Petrů), proč je pořád tolik zarytých "znalců" češtiny, kteří tvrdí, že neskloňování příjmení cizinek by odporovalo češtině?

5 1
možnosti
JH

pokud Emma Smetana má ráda ženský, tak je to jmén  prostě normální, Lůďo

0 0
možnosti
KT

Autor je zjevně posedlý polštinou. Proč nás s tím tady ale otravuje?

1 1
možnosti
AR

Autor není posedlý polštinou, akorát našel argument, co zavře ústa všem, co říkají, že přechylování do slovanských jazyků nepatří, nebo že se s nepřechýlenými příjmeními nedá žít či pracovat v jazyce, který skloňuje. No tak jsem vybral jazyk, který má skloňování identické, jako čeština a ejhle, jde to tam. A jestli Vás to otravuje, nečtěte to. Internet je dost velký pro všechny.

2 1
možnosti
MH

Já myslím, že Čechům vadí kolikrát i mnohem větší banality, takže pokud jste se v České Republice narodil a žijete tu dlouho nemůže Vás něco takového překvapit. Na jednu stranu to ukazuje, že si žijeme velmi dobře, protože těžko by jinak lidé řešili takové blbosti.;-)

4 0
možnosti
PN

Jeden dotaz, uvedená dáma se zahlásí " A nyní zprávy s Emmou Smetana". Proč tedy neužije mužský tvar " Smetanou "? nebo je  správné příjmení neskloňovat?

1 0
možnosti
MK

Odpověď - ano. Ženská příjmení Češek, která nemají koncovku -ová, případně -á, se opravdu neskloňují. Kočí, Matragi, Decastelo, Janů, Gerši, Kateřina Emmons a tisíce dalších.

1 1
možnosti
JH

Jsem podle vašeho názoru hodně omezený.

O jakém jazyku, říkáte-li čeština, mluvíte?

0 0
možnosti
JR

J76a23r28a 38R25a21n61k

10. 9. 2015 19:51

Zivot v zemich, kde zije pres 50 narodnosti a nikdo neresi, jak se kdo jmenuje, jen se proste urednik zepta, aby neco spatne nenapsal a indicka jmena jsou nekdy setskramentsky dlouha.....je mnohem jednodussi a prijemnejsi, ale pokud lide potrebuji neco jineho k rozvireni denniho zivota:-)

1 0
možnosti
MN

Mě pobavil bulvární novinový titulek, že "Kaplický je zamilovaná". Přitom taková "zamilovaná Smetana" mi přijde v pohodě :-)

2 0
možnosti
JN

J55a28n 74N92o79v30á29k

10. 9. 2015 19:07

Školní cvičení:

"Jana Novák a Jan Novák jsou manželé."

- ve větě určete u jednotlivých slov rod a vzor.

- všechna podstatná jména ve větě vyskloňujte.

0 0
možnosti
JN

J98a79n 50N41o42v71á93k

10. 9. 2015 19:10

Případně totéž pro:

"Saša Novák a Sváťa Novák jsou manželé." :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');