Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

No a jak to řeší třeba Číňani, když píší jména obráceně, tedy napřed příjmení a potom křestní. To ji přece taky musí působit v zahraničí problémy, pokud jsou všude ignoranti a těch zbičovaných turistů pro cizoložství... (např. manželé Wang Li a Wang Ming taky pro většinu světa nevypadají jako manželé Wangovi, ale jako nesezdaný pár...)

A co případy, kdy si manželka nechá své rodné příjmení, to se na ni také hledí jako na svobodnou?

0 0
možnosti
AR

Právě že ne, protože když se podíváte na vzor čínského cestovního pasu, tak tam je to zcela jasné: http://image.made-in-china.com/6f3j00ZCSQNWwMrtoa/Important-Announcement.jpg

0 0
možnosti
AG

Pane Ruščáku. 

Co je smyslem Vašeho příspěvku?

Chcete aby se čeština stala jednodušší? Aby se z ní stal jiný jazyk , Vám bližší , nebo co vlastně.

Argumentujete jen tím, že to jinde jde. Jinde také mají turecké záchody ,tak proč je nezavést i u nás. Je prokázáno, že jsou při stolici výrazně zdravější pro lidský organismus. Jenže sedací mísy to je naše tradice a ta se mění jen velmi těžko.A to i přes to, že z ní máme třeba hemoroidy.

A náš jazyk je také tradice a ta by se neměla měnit v podstatě vůbec. Jediná změna by měla být v přidávání nových výrazů a reagovat na akutní potřebu při vyjadřování.

Tedy nechápu proč měnit s/z ,i/y, řešit přechylování a psaní velkých a malých písmen. A to i přes to, že je to občas více než složité.

0 0
možnosti
AR

Co je smyslem, pane Gregore? Úcta ke svobodě jednotlivce, toť vše.

0 0
možnosti
VS

Tady jde jenom o to se zviditelnit a odlišit od ostatních. Ukázat svoji světovost a prznit češtinu.

1 1
možnosti
AR

Ale kdepak, jak píšu níže, jde často o věc velmi praktickou. Budete-li se svou případnou ženou, paní Svobodovou, spát v hotelu v Rijádu, tak buďto Vás neumístí na jeden pokoj, nebo riskujete bičování, a zkuste pak nějakému cvokovi z "morální policie" vysvětlovat, že jste manželé.

2 0
možnosti
JT

Slovanske jazyky proste prechyluji. S tim se musi autor. pokud nechce vypadat jako ignorant. smirit.

1 0
možnosti
AR

Język polski jest jak najbardziej językiem słowiańskim i Polska to też kraj słowiański, chociaż wielu czeskich i rosyjskich słowianofilów bardzo długo próbowało zignorować tego faktu ;-) A Chorvati jsou také Slované a také nepřechylují. A Slovinci také ne.

0 0
možnosti
JS

všechny ty hlupačky jsou směšné se svými českými nepřechýlenými  příjmeními.nemohou se smířit s malou českou kotlinou, dávají si punc originálnosti, protože ničím jiným překvapit nedovedou.

jednou jsem se setkala s ženou jménem:

Dagmar Sedláček.;-D;-D;-D

no comment.

0 0
možnosti
AR

To je hloupost, pro to opravdu mohou být hodně dobré důvody. Co Vy víte - třeba dotyčná bydlela se svým mužem v zahraničí a potřebovala, aby její příjmení bylo stejné, jako manželovo, například kvůli dětem (viz Španělsko). Víte, co se stane, když se českému páru, rodině Sedláčkových, narodí ve Španělsku syn Petr? Dostane jméno "Petr Sedlacek Sedlackova".

1 0
možnosti
VB

Ani ti, co mluví anglicky nemají zázračný nástroj, jak podle jména poznat zda jde o muže či ženu. Musí to vyplynout z kontextu sdělení a nebýt líní, osobu popsat. Opak je stejně nezdvořilé, jako kdybych nekoho nazýval Celler bez křestního jména.

Na argument, že přechylujeme především proto, abychom mohli skloňovat, protože čeština je jazyk ohebný a skloňování k ní patří, tedy "Baráková Cellerové a Šléglové vyčítá přechylování" by se muselu psát "Barák Celler a Šlégl vyčítá přechylování", říkám, co takhle

"Kateřina Barak vyčítá Janě Celler a Pavle Šlégl přechylování."

Celá tato diskuse je zbytečná, cozí jména se namají přechylovat, protože potom mluvíme o neexistujících osobách. České žena ať mají právo si zvolit nepřechýlené jméno. Nikdo do toho nemá co kecet, resp. ty argumenty jsou na úrovni Putinovy suity, kdy brojí proti neruským jevům.

3 1
možnosti
AR

Já bych nešel tak daleko, spíš bych řekl, že je to na úrovni nejryzejších Finů, co kvůli historickým komplexům by nejradši zakázali psát a s kroužkem (tedy švédské o), a že jich není málo - akorát stát jasně vyžaduje, že finští Švédové jsou rovnoprávnými spoluobčany, tak je nikdo šikanovat nebude. Ale kdybyste nechal hlas lidu udělat, co žádá, to se vsaďte, že by to skončilo tak, že by se najednou Sven Axelsson jmenoval úplně nějak šíleně...

0 0
možnosti
TJ

Jen věcně k některým argumentům:

Nedávat někomu jméno, které neníjeho: čeština, jak sám zmiňujete, je jazyk ohebný. Jméno, které„není jeho“, tedy vyslovujete při ohýbání poměrně dostčasto: s panem ObamOU, s panem ClintonEM. Tento argument je tedyneplatný. Ostatně ani Američan nejede do Prahy, ale mění jménona Prague.

Ad „Merkel oslovila Kopacz“: včeštině je sice obvyklý podmět – přísudek – předmět. Narozdíl od jiných jazyků ale není toto pořadí pevně stanovené.Říká se tomu „aktuální členění větné“ a ve zkratce:můžete tím vyjádřit důraz. Cca „Merkelovou že (by) oslovilaKopaczová?!“ Tím se o tuhle užitečnou funkci (která – znovu– v jazyce funguje JINDE) připravujete, a ze začleněného prvku(přechýleného příjmení) děláte prvek periferní (který sechová jinak než všechny ostatní). 

Stejně tak dost dobře můžeteříct „kancléřka Merkel oslovila...“, ale popíráte tímjednu z hlavních jazykových tendencí (to jest tendenci kúspornosti, jazykové ekonomii). (O polštině si argumentovatnetroufám, znáte ji jistě lépe než já. Musím nicméněpodotknout, že ani tento argument není zcela korektní – jazykyjsou příbuzné, nikoliv však shodné. Angličan také neříká *Ihave two buns bought, ačkoliv by mohl, když může jeho německýjazykově příbuzný říkat Ich habe zwei Brötchen gekauft.)

Zkrátka a dobře: rozumím tomu, pročříkáte, co říkáte. Jistě existuje mnoho situací, kdy jenepřechýlené jméno výhodnější, zvlášť v dnešnímglobalizovaném světě. Ale ty jazykové argumenty nejsou domyšlené a nazývat je "vycucanými z prstu" je... poněkud odvážné, řekněme;)

3 0
možnosti
TJ

(Omlouvám se, slila se mi některá slova při kopírování z textového editoru. Je to ale myslím i tak srozumitelné.)

0 0
možnosti
RM

Jo, to bude dobře znít: "vítáme paní Smetana?"

A když přijdou manželé, tak to bude "vítáme pana a paní Smetanu" nebo jaká je v tomto ohledu představa autora? Nejspíše to dopadne tak, že "vítáme pana Smetanu s chotí"  a to se třeba "paní Smetaně" nebude líbit.

Budou manželé Smetanovi? Nebo budou manželé Smetana.

Kam dojdeme....děti se neučí psát psacím, "ne"skloňování jmen přebereme z Německa.....a co ještě? Čeká se snad, že to z nás udělá Němce?

1 0
možnosti
RM

Ale pro mne za mne, ať se každý jmenuje jak chce. Když přijde na pohovor Vinnetou Potter na pohovor, tak to bude stejný pohovor jako když dojde Marie Zahnašová. Ale prosím, nesnažme se vnutit lidem to že komolení češtiny je správná věc.

0 0
možnosti
ŘV

Je mi úplně jedno, co má Smetanová v občance, přechylovat ji mohu, ať tam má cokoliv.R^

A smyslem není jí nějak do něčeho zasahovat, ale prostě mluvit česky.

2 0
možnosti
AR

Tak nezákonné to není, můžete to samozřejmě dělat, ale je to nezdvořilé. Teď je otázka, zda na zdvořilosti lpět můžeme, či nikoliv.

0 0
možnosti
JD

Je to kazdeho vec, jak se chce jmenovat. A komoleni zahranicnich jmen je nedustojne. Panu Novakovi by se take nelibilo, kbyby mu rikali nekde Novakov a jeho zene Novakovova... 8-o Negativni komentare zde svedci spise o zakomplexovanisti prispevatelu nez o nositelkach neprechylenych prijmeni ;-O;-D - tem fandim!

1 1
možnosti
ŘV

A smíme vůbec mluvit o premiéru "Cameronovi", i když v občance nemá žádné "Cameronovi", ale jen "Cameron". Nebo nám chcete zakázat přidávání koncovek jen u žen?

1 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');