Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

Co se týče wahhábismu, máš naprostou pravdu.

Ale mýlíš se v tom, že muslimové obecně nejsou hrozba. Důvodem je právě islám. Ne, že by byl každý jednotlivý muslim nebezpečný. Nebezpeční jsou ale, pokud je jich ve společnosti více. Slouží totiž jako křoví právě fundamentalistům. Prakticky žádný muslim, byť by byl sebeumírněnější, nikdy nevystoupí proti jejich pojetí islámu. Bude říkat, že to není jeho islám, že oni islám nepochopili atd... Ale nikdy ten wahhábistický islám tváří v tvář nepopřou. Je to totiž dost důsledně islám ve své původní podobě. Naopak wahhábisté jim budou ukazovat tu správnou cestu. A budou to podkládat velmi přesvědčivými důkazy. Wahhábisti si totiž dali opravdu velkou práci s tím, aby zjistili, jaký ten islám vlastně v době Mohameda byl.

Wahhábismus není ostatním muslimům zas tak vzdálený, jak by to označení "fundamentalista" naznačovalo. Wahhábisti jsou totiž především důslední, nezavádějí novoty. Ostatní si z islámu něco ubírají, často předstíráním, že něco v něm není. Občas se do islámu i přimotají další prvky. Takový alevitský islám už docela určitě není islám podle Mohameda - to je zřejmé i naprostému laikovi, který si přečte Korán a pak něco o alevitech. Přesto se alevité nikde nijak proti konzervativnějším proudům výrazně nevymezují. A to i navzdory tomu, že i ve svém rodném Turecku jsou částečně diskriminováni.

Další, co sice není v blogu jasně vyřčeno, ale text k tomu trochu svádí: wahhábismus není jediná odporná větev islámu. Například íránští šíité toho mají na svědomí také strašně moc. Íránská revoluce by pro nás měla navždy zůstat varováním, jak moc špatný islám je v jakékoli jeho podobě.

Bohužel, kdykoli najdeš nějakou přijatelnější větev islámu, zjistíš, že to vlastně islám není. Třeba takový bahaismus je vlastně reformovaný islám - původně byl dokonce označován za islámskou sektu. Ale islám to není - popírá téměř vše, co islám hlásá.

0 0
možnosti
MK

Nebudu řešit islám někde v horoucích peklech, rámcově mně zajímá Evropa, ale především domácí prostor. A právě zde se můžeme setkat se spoluprací imámů ze SA a místní muslimské komunity. A to se mi pranic nelíbí.

Teorií o umírněných jsem už četl dost a vím, že vše záleží okolnostech s mnohdy jen dočasnou pózou - viz protestní modlitba na Letné. Byl jsem tam a velmi bych pochyboval, že všech 300 muslimů tam bylo z osobního nadšení. Imám zavelel a....

2 0
možnosti
JC

Necítím potřebu rozlišovat mezi jednotlivými islámskými směry.

Mohamed byl lžiprorok a cokoli od něj pochází či se na něj odvolává jest falešné.

Islám je ďábelské učení a tak jsou ďábelské i všechny jeho odnože.

Ďáblové ať se klidně mezi sebou perou - pro mne není spojencem žádný z nich.

2 1
možnosti
Foto

Wahhábismusje  sunnitská fundamentálníforma islámu,státní ideologie Saúdské Arábie. Sunnitské náboženství je nerozšířenější   mezi muslimy a tvoří 90 procent  islamistů. Druhou větví jsou šiíté, kteří mají většinu v Iráku v Afghánistánu a Pákistánu.  rozdělení vzniklo krátce po smrti proroka Mohammeda a jeho příčinou byl spor o to, kdo se může stát právoplatným chalífou. Snahou Šíitů bylo omezit tuto pravomoc pouze na Mohammedovi potomky, ale v rámci Islámu. Jinak zde není žádný velký rozdíl.RvRvRv

0 0
možnosti
AR

Šíitský islám je nejvíce rozšířen v Íránu, a pak v Ázerbájdžánu, Iráku, Bahrajnu a Jemenu. Rozdíl je poměrně hodně velký, ostatně mrkněte se do jednoho z mých předchozích článků, který o tom je.

0 0
možnosti
JM

Absolutní souhlas R^. Velmi srozumitelně popsaná realita a bohužel i budoucnost...

1 0
možnosti
RM

Situace podle mě není tak černobílá jak z článku vypadá. Wahhábismus není jediný fundamentalistický islámský směr. Máme zde Salafismus, Muslimské bratrstvo atd...

A nerad bych se dostal situace kdy (paralela z doby před 2ww) budeme bojovat proti SS po boku SA a vítězem bude v každém případě NSDAP. Tj. budeme bojovat proti Wahhábismu třeba po boku Šíitů, aby vítězem byl Islám.

Takže článek jsme ještě jednou prošel a hledal, zda nenavádí k tomu, aby Šíité jakožto nepřátelé wahhábismu byli našimi přáteli. A nenašel :-). Takže nakonec karma za spoustu objektivních informací, které pro spoustu lidí můžou být nové.

3 0
možnosti
AR

Saláfismus je nebezpečný hodnotami, které vyznává, ale těžko se proti němu zasahuje, protože se šíří mírumilovně. Kdo přijde na způsob, jak pacifikovat a v souladu se zákonem vyhodit ze země saláfitského "misionáře" by rovnou mohl dostat Nobelovu cenu. Jinak nepotřebujeme, aby šíité byli našimi přáteli, stačí, když uznáme, že nás neohrožují, což je fakt. Jinak co se Muslimského bratrstva týče, tak o něj se docela solidně postaral generál Sísí a momentálně je rádo, že je rádo.

4 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');