Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Islám je a zůstane problém. Velký problém. Váš článek mě nepřesvědčil a nemohu s ním souhlasit.

0 0
možnosti

Po dlouhé době první blog, kde s Vámi zásadně nesouhlasím. Zjednodušeně islám=Korán. Tento základ je pro všechny stejný.

 A Korán nedvojznačně požaduje zničení nevěřících.

2 1
možnosti

Velmi zajímavé. Ovšem pokud wahhábismus není tedy nosnou silou islámu a je spíše černou ovcí, která islám v očích nemuslimů shazuje, mělo by být především v zájmu ostatních newahhábistických muslimů se s wahhábismem vypořádat. Tedy např. vyhlásit jim svatou válku, oficiálně se od nich distancovat, případně svrhnout, potrestat apod., vždyť špiní jméno celého islámu. Tichá, mlčící, jen přihlížející většina je prostě špatně... My bychom jako neislamisté měli říci: "udělejte si mezi sebou pořádek, dohodněte se a představte nám nějakou oficiální, všeobecnou a jednotnou verzi islámu. Pokud sami nemáte jednotný přístup k islámu, tak se nedivte, že ostatní ho mít také nebudou".

2 0
možnosti

To právě není tak jednoduché. Wahhábismus je státním náboženstvím v Saúdské Arábii a je dominantním náboženstvím v Kataru a Emirátech. Situace je taková, že ti, kteří s nim nesouhlasí tam, radši jsou ticho, aby se jim nic nestalo, protože se jim snadno stát může. No a wahhábité jinde jsou v takové menšině, že nejsou v běžné populaci vůbec vidět, takže většina lidí nemá pocit, že by proti nim měli demonstrovat - je to asi jako kdyby po Vás někdo chtěl, abyste se ostentativně distancoval od Svědků Jehovových, i když s nimi nemáte nic společného (a to ti jehovisté jsou vidět v Česku víc, než wahhábité třeba v Indonésii nebo i v tom Pákistánu). Ostatně i v tom Pákistánu se proti nim vzbouřila Malala a skoro to nepřežila. Většina lidí na celém světě je v tomhle stejná, nechce zbytečně riskovat krk, když jí nic nehrozí. A co se týče jednoty islámu - za islám jako takový nikdy nikdo jednotně mluvit nemůže a nebude moct. Za šíity může aspoň mluvit ajatolláh, za sunnity není kdo by mluvil, jsou tak roztříštění, že to, co je islám, může popsat buď nikdo z nich, nebo všichni. Jinak wahhábismus je extrémně nepopulární v Íránu, šíitské části Iráku, relativně nepopulární v Egyptě a v Turecku. Trochu na vážkách je Afghánistán, jinde je zpravidla tak málo rozšířen, že nic neznamená, nebo ho reprezentují jen teroristické skupiny (typu al-Šabáb, Boko Haram), kterých se jinak každý na místě bojí.

0 0
možnosti

Vážím si autora pro jeho angažovanost v případě paní Michalákové. Dnes s autorem nesouhlasím. Problém je v tom, že islám má v sobě zakódovány hodnoty neslučitelné s naším pojetím svobody a demokracie.

Pro mne je stejně špatný jako třeba komunismus. 

Na druhé straně je třeba uznat že ne každý muslim potenciální terorista. I mezi voliči komunistické strany jsou řádní a slušní lidé.

2 0
možnosti
Foto

Wahhábismus nevychází ze saláfismu!!Wahhábismus založil na Arabském poloostrově Muhammad bin Wahháb v 18 století. Hnutí salafíja, vzniklo v 19 století a o proti Wahhábismu se snaží přizpůsobit islám moderní době. Šířit islám reformní cestou, osvětou.RvRv

0 0
možnosti

Proč se ale potom wahhábismus považuje za větev saláfismu? Dá se samozřejmě říct, že saláfismus jako směr (tzn. důraz na tauhíd, odpor k modernismu a vidění úcty k čemukoliv kromě Boha jako polyteismus) založil právě sám Ibn Abd al-Wahháb s tím, že i on se inspiroval v hanbalovské škole sunnitského islámu, která je hodně konzervativní - on v podstatě, pokud se nepletu, přišel s myšlenkou, jak v praxi její principy uskutečňovat. Jinak hnutí salafíja potom na Wahhába už později akorát navázalo, ale pokud vím, tak pokud jde o obsah jejich učení, od Wahhába se to nijak neliší, akorát že volí džihád formou osvěty místo boje.

0 1
možnosti

Nó, z toho vysoká karma nekouká. Za mě R^

1 0
možnosti

Pane Ruščáku, je hezké, jakým způsobem zde popisujete rozdíly mezi jednotlivými sektami islámu, ale toto je potřeba říci ručně hlavně těm, kteří tyto blogy nečtou, kteří vůbec žádné blogy nečtou a věří pouze bohu peněz, za které nakupují ropu a posílají muslimům zbraně; sami jsou svými majetky úplně mimo jakékoliv nebezpečí.

1 0
možnosti

A jak poznám wahhábitu od jiného muslima?

Oficiální doktrínou všech náboženství by mělo být něco jako: "Jestli chceš, aby tě ctili jako velebného kmeta, nesmíš se chovat jako plesnivej dědek." a církevní autoritě, která zakáže chovat holuby, protože za letu ukazují genitálie, by mělo být řečeno "Dej mi taky čouda."

1 0
možnosti

Asi jako vegetariána. Hodně rychle Vám to dá najevo sám.

2 0
možnosti

P95a23v68e88l 53K55u76r81a33l

30. 7. 2015 11:18

To je jako tvrdit že Maoismus je lepší než Stalinismus... a že na rozdíl od nich je v pořádku Marxismus...

kdyby dostal nacionální socialismus dalších 10-15 let taky by si rozvinul různé směry.co je lepší - katolicismus a nebo protestantví? či husitsví?

nepřítelem je Islám, stejně jako je nepřítelem komunismus, nacionální socialismus a nebo křesťanství...

všechno to jsou iracionální ideologie založené na "víře že vesmír je "nějaký"". 

Křesťani mají Boha, Muslimové Alláha, nacisti nadřazenost nordické rasy, komunisti třídy...

všechno jenom iracionální "ideály" jejichž pravdivost nikdo empiricky nedokázal. (a zatím fakta prakticky všechny vyvrací)

4 1
možnosti

Není. To, co tvrdíte o islámu je, jako kdybyste srovnával pana Sobotku se Stalinem jen proto, že se oba hlásí k levici, tudíž to srovnání je mimo mísu.

4 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');