Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TJ

Je to pěkný přehled, jistě přínosná úvaha a v ideálním světě bezezbytku pravdivá.

Jenže jak píšete, záleží na výkladu a některé z výkladů Koránu holt vedou k terorismu. Prostě to tak je. Bezpečná varianta je tedy krásná kulatá 0 muslimů v ČR, a nejlépe i v Evropě. Cokoliv jiného je krásné, vstřícné gesto a zbytečné riziko.

14 0
možnosti
AR

Nějak si neumím představit, co by například alevité v Evropě dělali špatného. Ne, že by jich tu moc bylo, tedy, nepočítám-li tu trošku na Kypru, kde jsou doma.

0 0
možnosti
KA

K65a47r77e88l 83A25d28a82m

24. 7. 2015 13:50

Islám je jeden, stejně jako jiné ideologie, a více to svinstvo studovat nehodlám. Ať si laskavě muslimové studují demokratické zásady.

7 1
možnosti
AF

váš život je obdivuhodně jednoduchý. Doufám, že také nemáte snahu hledat jednoduchá řešení. Rv

2 9
možnosti
AF

Pane Ruščáku, díky za tento článek a vaši snahu přivést alespoň trochu světla do českého tmářství ohledně islámu. Vaši trpělivost obdivuji a dávám karmu jako Stuttgart.

4 1
možnosti
ZB

Autore,skvělé jako vždy.R^

1 0
možnosti
MK

M38i10l62a42n 37K61o46s

24. 7. 2015 12:51

Tak dlouhý a zbytečný. stačilo přece říci:"Nebrat je sem!":-)[>-]

8 2
možnosti
LR

Pokud vím, tak základní princip islámu je, že Korán je přímé slovo boží a každý muslim - bez rozdílu - se má chovat podle Koránu. Každý muslim bez rozdílu má za svůj vzor považovat Mohameda.

Možná nejsem dobře informován, ale zatím jsem neslyšel o uznávaném islámském směru, který by tvrdil, že Korán je mylný a Mohamed byl gauner.

13 2
možnosti
AR

No, on Korán si v mnoha místech protiřečí, navíc, když ho čtete, tak zjistíte, jak květnatým jazykem je psaný - už tenhle fakt způsobuje, že člověk v něm musí hledat interpretace; ta kniha není napsaná stylem "jdi tam a udělej to, protože jako správný muslim musíš". Co se Mohameda týče, tak právě alevité uznávají jeho podíl v tom, že přinesl via Archanděla Gabriela světu Korán, ale například nezajímají je pravidla, která sám Mohamed ustanovil a skutky, které vykonal (tím se liší od sunnitů). Takže jak je vidět, dokázali alespoň oni najít v islámu oporu k humanismu, toleranci, rovnosti a podobným hodnotám - a ano, je jich zlomek z celkové muslimské populace na zemi, ale je jich 20 milionů a to se taky počítá. Že neměli na růžích ustláno je taky fakt, byli dlouho pronásledovaní a uznání jim mezi muslimy zaručil až Chomejní a po něm se pak přidávaly i sunnitské autority. Takže cesta byla trnitá, ale podařilo se je uznat a pro muslimy tak jsou alternativou, jak vyznávat ryzí humanismus a přitom nemuset se vzdát víry. Paradoxně Diyanet, turecká instituce zvaná Předsednictví náboženských záležitostí, je jako muslimy neuznává, ale i tam se to může změnit, protože je to jedna z posledních významných muslimských autorit, která stále ještě alevity jako muslimy nechápe.

1 0
možnosti
PV

vite co me zarazi, ze kdyz nekdo "spini povest" islamu a jde z pohledu islamu o bezverce, pak se celeosvetove pozvedne masa odporu proti tomuto chovani bez rozdilu prislusnosti ke kterekoliv skupine islamskych vericich, ale kdyz nekdo ve jmenu islamu kona zverstva, tak ozvena z tohoto tabora je uplne minimalni. silna schizofrenie muslimskych vericich.

19 0
možnosti
AR

To je komplexnější problém, protože to v sobě zahrnuje skutečnost, že ne všechno registrujeme. Musíte a priori vycházet z předpokladu, že o většině věcí, které znáte, víte proto, že Vás informoval nějaký novinář. Málokterý novinář se na Blízkém východě vyzná a skoro žádný z nich neumí arabsky/persky/turecky/urdu/(doplňte), takže se opírají jen o anglicky psané zdroje. Ty se týkají často muslimů v Evropě/Americe a tady je to pravda, že ty komunity mají často velký problém v tom odsoudit své souvěrce. Proč? Důvod bych viděl v tom, že nechtějí oslabovat svoji pozici, když jsou v situaci, když vidí samotné sebe v konfliktu s majoritou, tak nechtějí moc odsuzovat souvěrce, se kterými třeba i nesouhlasí, ale nedistancují se od nich, protože mají pocit, že tím ukážou slabost. A protože jsou často z kultur, které jsou na "zachování tváře" postavené, tak to dopadá, jak to dopadá. A pokud jde o zprávy ze samotného Blízkého východu, tak nejlépe jsou novináři informovaní o zemích, které považujeme - hloupě - za naše spojence, jako je Katar, Saúdská Arábie, Emiráty a Pákistán. No a co jsou ty země zač nestojí moc za slušné slovo.

5 0
možnosti
Foto

Pane Ruščáku, existuje něco jako princip předběžné opatrnosti. Je velmi užitečný. Ať si to moslemíni vytřídí mezi sebou  - v situaci, kdy se do Evropy hrnou statisíce (a potenciálně miliony) migrantů, nemáme kapacity na selekci.

17 0
možnosti
DH

Napsáno je to hezky, to ano. Ale bohužel toto nestačí. Proč naše média nezveřejňují reportáže z míst, kde křesťané a muslimové žijí poklidně vedle sebe? Teď nemyslím místa, kde je na tisíc křesťanů jeden muslim, ale státy jako třeba Francie, Švédsko, Velká Británie a podobně. Pokud lidé uvidí, že soužití s muslimskou komunitou je bezproblémové, pak se přestanou bát. Extrémisté bohužel jen využívají strachu lidí a naše vláda i média jim dávají do rukou mocnou zbraň. Hezká slovíčka o islámu a zároveň označení všech, kteří se /myslím že oprávněně/ bojí, za nácky, fašisty a podobně jen přilévá olej do ohně.

3 0
možnosti
JN

J34i51ř87í 68N44o87s56e57k

24. 7. 2015 11:38

Máte tip na to, odkud přesně ty reportáže mají být? Z vyjmenovaných států přetěžko.

5 0
možnosti
PP
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');