Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

RvRv Sunité i šíité také společně káží džihád, tedy svatou válku. Obě sdílejí sen o tom, že celý svět se jednou dostane pod vládu islámských zákonů šárie. Vzájemně se ale nenávidí. K rozdělení dochází  v době smrti Mohameda. Tehdy muslimové řešili otázku, kdo bude jeho nástupcem. Jedni si vybrali bratrance a zetě Aliho-  šiíte, což je zkratka slov Aliho. Druhá skupina prosazovala tchnána Mohameda Abu Bakara. Vypukla válka, kterou vyhrála Abu Bakara  a následovníci se začali označovat jako sunité.Většinu muslimů na světě tvoří sunité. Šíitů je jenom zhruba 15%. Šíité mají ale většinu v Íránu a Sýrii -a v samotném Iráku jsou největší skupinou. Tvoří 60% obyvatelstva. Šéf Al-Kajdy v Iráku Zarkáví prohlásil v dopise z roku 2004, že jeho záměrem je rozpoutat v Iráku občanskou válku. Tento sunitský terorista dodal, že šíité jsou větším nebezpečím než Američané. "Když sunity zasáhneme, odhalí to jejich vzteklinu", napsal doslova.  Pokud se týká Peršanům, tak těm byl násilím islám vnucen, stejně, jako Maurům. Arabové od nich převzali jejich vzdělanost, kterou dál nerozvíjeli

4 1
možnosti
JB

J96a18n 53B16u91r80i91a98n

15. 6. 2015 12:40

Nechci se příliš hádat, ale není ta sunnitská roztříštěnost a že sunnitů je většina pro západ vlastně výhodou? Kdyby většina muslimů byla šíity a jejich ajatolláh proti nám vyhlásil svatou válku, tak máme mnohonásobně větší problém, než když tu svatou válku vyhlašuje nějaký "bezejmenný" sunnitský imám.

0 0
možnosti
AR

To určitě, ale on proti nám ten ajatolláh svatou válku nevyhlásil, navíc by to bylo v rozporu s jeho učením, viz postavení náboženství starších než islám v Íránu.

0 0
možnosti

A co ten vrahoun Chomejní, s tím také "nemáte žádný problém"?

(I když vzhledem k ostatním autorovým politickým názorům to vlastně není tak  překvapivé. My ostatní si uvědomme, že 100% muslimů zastává názor, že je správné, abychom byli krutě mučeni.)

3 0
možnosti
AR

S Chomejním problém mám, ale vrahoun byl asi podobný, jako Lukašenko nebo Putin. Rozhodně ne kalibr typu těch bestií z Hamásu, Islámského džihádu, al-Káidy nebo Islámského státu. Nesnese srovnání ani s komunistickými vrahy ani s nacistickými vrahy. Na kontě má standardní pronásledování opozice (typické i pro sekulární diktatury, viz Bělorusko), politické popravy a fatwu na Salmana Rushdieho. Rozhodně tedy žádný svatoušek. Ale ve světle dnešního světa, kdy už zvěrstva, která předvádí Asad, IS nebo Boko Haram, nám pomalu připadají jako normál, s Chomejním rozhodně nemám až takový problém. Už jen proto, že pokud jde o perzekuci opozice a vraždění oponentů, šáh Páhlaví nebyl o moc lepší. Akorát si vybral jinou cílovou skupinu.

2 0
možnosti

Rád čtu vaše články a jsou pro mě cenným a vítaným zdrojem informací. To se týká i tohoto. Nesouhlasím však s názorem, že by islám neměl být odmítán jako celek. Různost projevů jeho variant je zajímavá v jednotlivých případech, ale je mi celkem jedno budu-li umlácen kladivem, nebo cepem a s jakou pravděpodobností, pokud k tomu dojde. Sám uvádíte skutečnost, že zakladatel islámu je považován šíity za "svatého", ale uvědomte si kdo to byl, jak jednal a co hlásal. Mohl bych v podobném duchu dlouho pokračovat, ale to by již nebyl příspěvek do diskuze. Islám považuji za nepřátelskou ideologii nekompatibilní s naším způsobem života a kterou nepřeji ani sobě, ani svým potomkům.

3 0
možnosti
AR

Je ještě jedna varianta, a sice že nebudete umlácen vůbec. Pár příkladů - saláfité jsou v podstatě velmi extrémní sunnitskou skupinou, a to ať už pokud jde o jejich cíle, tak způsob praktikování víry. Ovšem zároveň jsou velmi mírumilovní - nechápou džihád jako boj zbraní, ale jako přesvědčování, nabádání, udávání příkladu a tak. Zní to jako banalita, ale pokud jde o shánění konvertitů, pak tito jsou nejefektivnější. Klasičtí terorističtí džihádisté nejsou ani zdaleka tak úspěšní, jako oni. Typický saláfita Vás mile osloví na ulici, zeptá se, jak se máte, jestli si chcete popovídat o Bohu a smyslu života a bude Vás velmi zdvořile, bez většího nátlaku, přesvědčovat a zaseje do Vás semínko pochybnosti o tom, jak žijete. A slabší povahy to prostě k té šahádě přivede. A nejhorší na tom je, že s nimi nemůžete nic udělat. Zakážete jim chodit po ulicích a mluvit s lidmi? To jen tak nejde.

Dalším příkladem je způsob, jakým je praktikována náboženská tolerance v Íránu - svá práva mají příslušníci náboženství, která vznikla před Mohamedem, proto íránští křesťané, Židé, zoroastriánci a další si žijí vcelku v pohodě i v islámské republice. Ovšem režim tvrdě pronásleduje bahá'ity nebo ateisty. Nevím, jak se staví ke Svědkům Jehovovým, ale počítám, že obdobně.

0 0
možnosti
DB

Podle mne základní problém takovýchto událostí a hodnocení kdysi dávno před asi 250 lety vyřešil Kant. Dospěl k tomu, že z lidského chování nelze určit motivaci přesně, může být vždy dvojího druhu--buďto je motivována dobrem, tedy například snahou pomoci, nebo je motivována zlem, tedy například snahou někomu uškodit. 

Je tedy nutné se ptát, jakou mají motivaci. A pak je ještě nutné zvážit tuto motivaci z jejich pohledu. Je totiž velmi možné a pravděpodobné, že motivaci, kterou my ve střední Evropě budeme - z našeho kulturního pohledu - vnímat jako naprosto negativní, ONI budu vnímat jako naprosto pozitivní. 

A máme střet kultur. A kdykoliv se něco takového stane, je obrovský problém. A je to problém množství. Tento problém již kdysi vyřešil Marx tím, že ustanovil zákon změny kvantity v novou kvalitu.

Z toho plyne ponaučení, že pokud jsme donuceni ke střetu kultur,musíme se absolutně snažit, omezit počet cizinců z jiné kultury, kteří přicházejí k nám. Tak, aby měli možnost se asimilovat a nevytvářeli své subkultury uvnitř naší kultury, tak jak je tomu v USA.

1 0
možnosti
JFB

Ano, o to jde. Ateisti to nechápou, ale pro věřícího je prostě jeho víra a Bůh to nejdůležitější.

0 0
možnosti
JM

Křesťané jsou přece také roztříštěni na množství církví které se ve výkladu Bible velice liší. Katolíci s jejich svatými, ke kterým se modlí asi naplňují pojem modloslužebníků pro každého muslima, ať šíitů, nebo sunnitů.

0 1
možnosti
AR

Ne nutně. Šíité se také nemodlí jen k Bohu, ale třeba k Alímu nebo k dalším významným osobnostem (zdráhám se použít slovo "svatým", protože to tak šíité nenazývají, ale v praxi o svaté jde).

1 0
možnosti
DS

Děkuji, pane Ruščáku. Nepotěšil jste mne (ani neuklidnil), ale je důležité seznámit se se svým potencionálním protivníkem. A přiznávám, že v tomto postrádám Vaši důslednost. R^

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé, dal jsem karmu. R^

1 0
možnosti
OP

Skvělý přehled, díky R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');