Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Zdravím, ať je Norsko jaké chce je to věc jeho obyvatel. Rozhodně je mu třeba zabránit v tom, aby kradlo děti z cizích států a oživovalo si tak svůj genom, který díky tomu, že se ještě donedávna nesměli stěhovat bez povolení krále, poněkud pošramocený.

1 0
možnosti
Foto

Další dílek k pochopení...díkyR^

1 0
možnosti
VD

Evropská integrace nám odhalila, že mezi skandinávskými zeměmi existují dost značné rozdíly. Větší, než by se nám na první pohled zdálo. Zajisté, všechny jsou protestantské, všude je i v létě zima, ale v zimě tam není taková zima, jako v Rusku, a všechny mají vysoké sociální výdaje.

V podstatě, i z toho, co jste napsal, vyplývá, Norsko je nejméně evropské, a nejen tím, že není v EU. Narozdíl od Švýcarska u něj vidím oproti zemím EU spíš nevýhody (a to bych netvrdil, že Švýcarsko je od A do Z pravicové, mají tam třeba regulovaný nájem nebo silnou veřejnou dopravu).

Dánsko má velmi flexibilní trh práce, stylem, zaměstnavatelé, vyplácejte vysoké mzdy, plaťte daně, ale když potřebujete propouštět, je to Vaše právo. Nemá €, ale má s ním pevný měnový kurz. V Dánsku je svoboda slova téměř absolutní, proto tam jezdí neonacisti ze Švédska i z Německa, naopak domácích tam moc není.

Švédsko byla nejsocialističtější zemí světa, dnes už ho asi předstihlo Norsko. Zmírnilo hlavně daňovou progresi, takže zdanění víc dopadá na nižší a střední třídy. Má početnou imigraci (nejen muslimskou, nejvíce finskou) a téměř totalitní omezení svobody slova. Ale na druhé straně, celkem asertivní politiku vůči Bruselu a vlastní měnu.

Finsko je z celé Skandinávie nejchudší, ale vzdělaností své sousedy převyšuje. Jediné má €. Má méně přistěhovalců, ale přijímá je. Co je zajímavé, je nejvíce obdivované Čechy. Island nehodnotím, o něm toho vím nejméně. Podstatné je, že mají nejblíže k přímé demokracii a ačkoli nemají armádu, nejsou v NATO.

1 0
možnosti
KH

Podle mne Norsko Europa je. Kdyby mělo Norsko zájem o vstup do EU tak už by v něm dávno bylo. Autorovi asi uchází, že velká většina obyvatel ze zakládajících zemí EU má k Norům blíže než k obyvatelům z bývalých komunistických zemí. Autor považuje Česko zřejmě za pupek Europy: geograficky má pravdu, kulturně nikoliv. Jeho "my v Evropě" se mi nelíbí: za koho mluví? Za mne ne.

0 2
možnosti
Foto

Pane Ruščák, děkuji Vám za váš zajímavý článek, mám o čem přemýšlet. Zaujala mě i myšlenky, že s norskými „nejchytřejšími" a jejich postoji má naše společnost také hodně společného.

Karma.

2 0
možnosti
JM

K vaší větě: "mladí Evropané z postkomunistických zemí se myšlenkově vesměs drží podobných hodnot, pozic a zkušeností, jako jejich vrstevníci ze zemí, které komunismus nezažily."

Myslíte, že i v jiných evropských zemích je pro mladé lidi favoritem voleb šišlající aristokrat? Pana Schwarzenberga si vážím, ale je to tak. Je v evropě běžné, že mladí lidé házejí po předácích socialistů vajíčka?

Myslím, že špatná zkušenost s komunistickými papaláši, kteří mají jen svou pravdu a oponenti jsou pro ně póvl, v mladých lidech přetrvala do dnes.

1 1
možnosti
Foto

Pane Mrkvička chtěl jsem vám dát minus, ale pak jsem si uvědomil, že bych i já využíval podobný argument i když z opačného pólu – zevšeobecňování na základě svého dojmu. Já totiž nemám tu informaci co přetrvává v naši mladé generaci a to i když mám doma dva syny ve věku krátce přes dvacet a i znám i množství jejich vrstevníků.

2 0
možnosti
RS

" I Švýcarsko, se svou izolovaností a relativním nedostatkem vlastních kulturních přínosů do evropského kulturního dědictví".

 Mam takovy dojem, ze by autor si mel neco precist o Svycarsku. Uz to, ze prima demokracie je mozna ve state, kde lide mluvi ctyrmi jazyky je obrovsky prinos pro svet. Taky bych vzpomel Cerveny Kriz, ktery vznikl v Zeneve a tu radu filozofu, kteri ve Svycarsku mohli svobodne  tvorit, napada me napriklad Nietze, ktery byl profesorem v Baselu.

Autor tez zapomel na oligarchii, ktera se zamenuje s demokracii v nasi republice. U autora zarazi jeho povrchnost. Pise o vecech o kterych nema ani poneti.

2 3
možnosti
PN

Aby Norsko bylo Evropa, muselo by nejdřív navalit ukradené děti.

2 0
možnosti
JT
Foto

Vynikající článek. Díky za něj.

4 0
možnosti
SS

Zapomel jste vice rozvest spolupraci s nazi Nemeckem - ono pro tak maly stat (poctem obyvatel) jako Norsko - postavit 3 SS divize je docela "uspech".

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');