Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

:-)Vaše příspěvky jsou pro mě dost přínosné...Sice mi berou iluze, pro které jsem chtěla přesídlit do Norska, ale s tím vy, jako autor seriálu o téhle krásné zemi nemáte nic společného...R^ Zřejmě zůstane jen u výletů...

2 0
možnosti
AR

Ono žít tady je pěkné, já sám jsem tu velmi rád. Život tu přináší hodně dobrého, ale člověk by měl vědět o všech aspektech. Každá země má svá pro a proti a to ani nemluvím o tom, že to, co jeden člověk vidí jako argument pro, může jiný vidět jako argument proti. Když se do Norska přestěhuje někdo, kdo tady chce být a je si vědom všech aspektů života tady, tak je tu šťastný - a pak to má smysl. Ale znám lidi, kteří se sem přestěhovali, protože čekali něco, co "každodenní" Norsko prostě není, a šťastní tu nejsou. Proto bych rád na svém blogu psal hlavně o těch každodenních věcech, aby lidi, kteří si to přečtou, věděli, co život v Norsku skutečně obnáší..

1 0
možnosti
MR

M88i20l30a40n 25R48a72d43e53k

11. 3. 2014 16:48

tak jste mi odpovedel na moji otazku, ja vedel ze ty srdcetrhajici youtubue videa jsou nejake divne, deti sice krici jako by je na noze brali, ale to se bude dit i u ditek ktere jsou opravdu tyrane nebo i sexualne zneuzivane, je to strach z neznama. I sebetyranejsi dite preferuje rodice pred neznamem, je to dite. A lide toto take zneuzivaji.  Takze blogy na to jek socialka myrnyx tyrnyx prijde a odebere deti, je jak jsem si myslel smyslena. TAk diky za odpoved na to co jsem vas zadal.

1 2
možnosti
AR

Ono i u těch nejmedializovanějších případů proniklo na veřejnost to, že dotyční rodiče uplatňovali fyzické tresty. Jasně, můžeme si o tom myslet cokoliv, já třeba zastáncem fyzických trestů nejsem a nedělal bych je ani kdyby to nebylo zakázané, ale chápu, že to je pro někoho legitimní výchovný prostředek. Problém je v tom, že neznalost zákona neomlouvá a zrovna zákaz fyzických trestů je něco, o čem se hodně mluví a stát v Norsku dělá všechno pro to, aby o tom cizinci věděli. Píše se o tom snad ve všech brožurkách typu "New in Norway" jako něco, na co si musejí dát lidé pozor. A když to ani tak nedodržují... pokud někomu ujedou nervy a plácne dítěti jednou, ani tady se z toho tak moc nedělá, protože to se může stát komukoliv. Ale pokud to někdo dlouhodobě používá jako výchovný prostředek, tak je tohle důsledek. Smutné, ale je to tak, a nedá se říct, že by to nebylo fér.

0 0
možnosti
Foto

Toto je faktický socialismus v praxi.

8 0
možnosti
VK

Norsko asi je zvláštní země-před lety na dovolené mě naprosto okouzlila tamní příroda a když tam dělali nábor na lékaře,zcela vázně jsem o tom uvažovala-asi by se člověk přizpůsobil,cizinci to nemají snadné nikde.Sociální péče je ale kapitola sama pro sebe,v Norsku i v Čechách se nemohu zbavit dojmu,že ve jménu "dobra dětí" pracují nekompetentní lidé plní předsudků,kteří mnoha dětem když už nezničili život,tak jim aspoň připravili hrozné chvíle-čest světlým výjimkám,ale to jsou jen jednotlivci.

10 0
možnosti
Foto

Shrňme to: fyzické tresty, táta s dědou (byť křesťani) si večer po práci dávali v mé přitomnosti pivo a od 16 jsem si s nimi mohl připít vínem na Silvestra, dvakrát jsme celá rodina před mými 18ými narozeninami navštívili hospodu a dali si tam oběd. Taky jsem se od rodičů dověděl, že babička umírá na rakovinu, a pak dlouho brečel, protože mi nedovolili jít se s ní před smrtí rozloučit (to že mne k ní nevzali je jedna z mála věcí, co rodičům dodnes vyčítám - předpokládám ale, že norská sociálka by je za to pochválila). A občas se rodiče pohádali (byť většinou relativně krátce a kultivovaně) i přede mnou...

Zdá se tedy, že ač pocházím z funkční a šťastné rodiny, byl bych v Norsku příčinou metrákové laviny znepokojení a nejspíš bych i byl nakonec norskou sociálkou odebrán. Hrozný a zvrhlý systém, i kdyby nebyl náchylný ke zneužití!

19 0
možnosti
AR

Asi byste nebyl odebrán, ale opletačky by vaši asi měli, to je pravda. Nevím, kolik Vám je let, ale tohle všechno bylo v Norsku ještě před 40-50 lety docela normální. Jinak zdejší církev a alkohol je téma na samostatný článek. Tak před 150 lety byl v Norsku obrovský (a myslím fakt OBROVSKÝ) problém s alkoholismem a církev tehdy započala tzv. avholdsbevegelse, neboli hnutí abstinentů, protože jinak hrozilo, že se většina národa uchlastá k smrti. To vedlo k opačnému extrému, tedy téměř prohibici - stejné hnutí bylo tou dobou i na Islandu, ve Švédsku a ve Finsku - a pak od zhruba 60. let docházelo k postupnému uvolňování. Někdy ve 20. letech se mezitím věci ještě chytily odbory a začaly se v hnutí abstinentů angažovat také. Takže dejme tomu před padesáti až šedesáti lety by Vás za ten alkohol sice od rodičů neodebrali, ale asi by kněz významně ukázal prstem na nedělní mši.

3 0
možnosti
EN

Nu ano ,země ve které úřady unesou rodičům 20 % všech dětí, to jistě dělá jen pro jejich dobro ... Autora nejspíš v dětstvi museli upustit hlavičkou dolu ...

https://www.youtube.com/watch?v=2UXoRhyTCXo

3 0
možnosti
AR

Odkud máte 20 procent? To je naprostý nesmysl, tohle číslo. Ve skutečnosti je to 0,036 % dětí. V péči BV je 40 tisíc dětí z celkového počtu 1 118 200 dětí v Norsku. Tak si to spočítejte. Právě kvůli takovým plašitelům jako Vy jsem napsal tento článek.

3 1
možnosti
MP

Pane autore, zeptám se - líbí se vám v Norsku?

Vaše shrnutí ohledně autodopravy, zdravotnictví a teď výchovy dětí jsem pečlivě pročetla a vše na mě působí naprosto děsivě. Zvláště ty děti - když si vzpomenu, co všechno z vašeho seznamu "nedělejte" jsme s nima dělali a co všechno ze seznamu "dělejte" jsme nedělali, jsem fakt ráda, že děti vyrůstaly zde.

[>-]

a aby bylo po vašem tak EU - i když si myslím, že ta zvláštnost Norů není způsobena jejich nečlenstvím v EU, ale spíš nedostatkem slunce :-/.

10 0
možnosti
AR

Líbí, ono je tu spousta věcí, které stojí za to - mrkněte se některých mých předešlých článků. Zejména vztah k životu a k rodině/dětem, vztah ke kariéře, je tu vynikající životní prostředí a jsou tu velmi, velmi poctiví a milí lidé. Tento seriál poukazuje zejména na odlišnosti, které cizinec přistěhovavší se do Norska nečeká, proto to možná zní tak komplikovaně. Jde o to, že dost cizinců mívá problémy s integrací proto, že nevědí, jak to chodí, nemají to zažité. Proto si myslím, že tyto články budou minimálně pro českou komunitu v Norsku (je nás kolem sedmi set) docela užitečné. Jinak nečlenstvím v EU jsou způsobeny zejména zdejší celní, motoristické a daňové podivnosti; tohle, co je v tomhle článku má spíš co dělat s dlouhodobým vlivem kulturní levice po druhé světové válce, která byla u moci tak dlouho kvůli tomu, že se Straně práce (sociální demokracii) podařilo po válce znovu vybudovat Norsko a smířit odbojáře s kolaboranty a s většinovou populací, což nebylo zrovna jednoduché, protože tady bylo hodně kolaborantů i hodně lidí v odboji. Společnost byla dost rozvrácená a kredit za její znovuobnovení té sociální demokracii patří, ať se to někomu líbí, nebo ne. A z vděku za tohle ji hodně lidí volilo a dodnes volí a tohle, co je v článku, je důsledek.

3 0
možnosti
Foto

Abych řekl pravdu, obsah tohoto článku mi říká, že norská sociálka má velmi špatnou pověst oprávněně...

15 0
možnosti
JD

uf, zlatý Česko i se všemi neduhy

8 0
možnosti
AR

S tím tak trochu nesouhlasím. Co jsem slyšel, tak když si na vás sociálka zasedne v Česku (jako třeba na tu paní, co údajně žila příliš "alternativně" když neměla mobil), tak jste naprosto bezmocní, dokonce více než v Norsku. Jediný rozdíl je v tom, že v Česku, pokud vím, nefungují anonymní udání sociálce.

0 5
možnosti
JC

To je tedy skutečně šílené.

Anonymní udavači v předsálí pekla.

6 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');