Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AR

A83d76a49m 74R64y96c77h80l70ý

17. 10. 2013 12:32

zajímavé postřehy z této severské země. nelíbí se mi dvě věci. nevím proč bych měl vydělávat aby se měli dobře lidé třetího světa a nevím proč by děti měli mít sladkosti jen v sobotu. Ostatní je OK

4 2
možnosti
VJ

Severský model má hlavně pár zásadních bodů.

1) Lidé jsou zvyklí dodržovat pravidla!!

2) Seveřané nekradou a tím, že mají vesměs podobné platy (rozdíly tak do 2-3 násobku), tak si ani moc nezávidí.

3) Také jsou hodně hrdí na svou zem a tak trochu nacionalisté, ale nedávají vám to sežrat, spíš je těžké se k nim dostat blíž, ale berou se jako celek.

4) Také mají na Evropu dost vysoké platy a tudíž je pro ně levné koupit věci základné potřeby a zaplatit za energie a odpadá jim tak řada stresů, za co budou žít.

(to jsou mé osobní postřehy za několik měsíců strávených kus cesty na sever a putování ještě více na sever) Bohužel ta naše společnost promrhala období naděje ve změnu kvůli člověku, který tady chvíli po revoluci popřel všechny základní principy, na kterých Skandinávci stojí. Ukradl co mohl, pravidla si ohýbal jak se mu hodilo a díky tomu z nás udělal banánovou republiku, kde naše vědomosti a schopnosti využívají Němci za třetinové ceny. Jenže z politiků žádné pravidla nevypadnou a když člověk vidí, že Češi mají problém dodržovat i 130 na dálnici a 50 ve městě, nebo nepředjíždět na plné čáře, neparkovat na chodníku případně nejezdit na červenou, tak se bojím, že tady nikdy blahobyt nebude a bordel, kdy silnější pes ..... převládne.;-(

41 2
možnosti
AR

Amen. Pod tohle bych se podepsal, přesně tak to tady funguje.

15 1
možnosti
VD

Nejsem voličem ČSSD, ale mám několik takových lidí v širší rodině. Všichni mají VŠ, většina jsou nekuřáci a alkohol taky moc nepijí. Uznávám, že nejsou typickým vzorkem, každopádně, takoví lidé existují.

Celý článek je postaven na domněnce, že čeští voliči ČSSD jsou nevzdělaná banda, zatímco norští voliči levice jsou něco lepšího. Pokud tomu tak skutečně je (možná ano, já tam nebydlím), potom se musím ptát, jak k tomu došlo a zda to opravdu vychází jen z protestantské tradice. Ona totiž ČSSD velkou část jmenovaných věcí ve svém programu má též. Není to náhodou tak, že kdyby se ČSSD tyto věci podařilo (navzdory části svých voličů) též prosadit, podobala by se nová generace voličů ČSSD těm norským?

Nejsem žádným obdivovatelem např. Erazima Koháka, ale vize tohoto pána skutečně odpovídá norské sociální demokracii, a přesto, nebo právě proto, podporuje i tu českou.

K ČSSD mám 100 a 1 výhradu, volit ji skutečně nehodlám, ale to, co zde o ní píšete, mi tak trochu zavání tím, že namísto s ČSSD bojujete se slaměným panákem.

6 2
možnosti
AR

Myslím, že vím, o čem mluvíte -  měl jsem tu čest s lidmi od mladých sociálních demokratů v ČR a třebaže jsme se ne úplně shodli, rozhodně šlo o kultivované mládence, kteří jakoby vypadli z oka svým norským protějškům. I mezi staršími členy o takových vím,  třeba pana Roučka si vážím a i pan Sobotka či pan Dienstbier jsou sociálními demokraty "skandinávského ražení". V čem vidím problém: tito lidé evidentně ztrácejí vlastní stranu na úkor lidi typu pana Haška. Právě prototyp voliče, který přesně slyší na páně prezidentovy kecy či kterým je sympatický pan Hašek, či třeba paní Benešová, jsou lidmi typu "státe dej". A kdyby jich bylo tak málo, jak naznačujete, byl by na Hradě seděl pan Dienstbier či kníže Schwarzenberg a ne ten opilec.

15 2
možnosti
DT

D79a56n37i28e26l 27T41ů11m67a

16. 10. 2013 21:22

Popsal jste to o čem v podstatě sním, ale jako duší sociální demokrat se cítím uražen, protože si nemyslím že typický volič sociální demokracie je právě takový jak jej popisujete (tak hurá pro dávky a státy ty se starej). Spíš bych jej popsal jako neinformovaného, snícího o lepším zítřku bez pochopení jak doopravdy společnost a ekonomika funguje, nebo může fungovat. Zaměňujete hloupost s úmyslem.

     pracuji v průmyslu a typickými voliči sociální demokracie, to je každej druhej kolega. Jejich zločinem je nevědomost, né zlodějna (protože to co jste popsal zlodějna je).

     Volič/občan se musí vychovávat, to trvá. Je hezké že to komentujete od někud, kde je dobře, a uvážím-li vaše akademické úspěchy jako součást určitého druhu elity...

3 0
možnosti
VD

Vidím to podobně, autor má poněkud zkreslený pohled. Nemluvě o tom, že ČSSD má velkou část věcí platných v Norsku (ohledně cigaret, pití, hazardu atd.) v programu též, a dost možná to prosadí spolu s TOP 09 navzdory části svých voličů...

0 0
možnosti
AJ

karma, a teď to poslat voličům levice ...

4 4
možnosti
AJ

PS: a ne jen levicovým, ono by se hodilo toto znát i spoustě jiným voličům i nevoličům.

1 2
možnosti
MR

M38i62l17a41n 31R20a32d59e57k

15. 10. 2013 18:47

cesky problem je ze smysleji jako Norove, teda vetsinou, ale doma. Takto setrne se chova vetsina Cechu, na svem. Ale co se statu tyce, spise v podvedomi stale strasi komunisticka vychova, vse zadarmo a vsem stejne. Ze to tak nikdy nebyvalo ani za sociku, to uz se nejak zapomelo, ale ten "ideal" je stale zivy. A nejen v Cesku.

3 2
možnosti
HK

Dobrý muži, takže Vy se domníváte, že sankcí za to, že někdo dojí stát na sociálních dávkách má být to, že mu seberou dítě?

2 1
možnosti
AR

Ne, nedomnívám se, dokonce v článku píšu, že s tím nesouhlasím. Jen jsem podotýkal, co dělá sociální demokracie ve Skandinávii, kterou se ČSSD tolik ohání jako svým vzorem.

6 1
možnosti
RL

R90a77d42e87k 50L97u13k97á52š

15. 10. 2013 15:29

Vaše blogy se mi líbí a čtu je rád. Názor o těch darmožroutech a flákačích,  co volí ČSSD aby mohli natahovat ruku ,je ale dost mimo mísu. Kolik takových lidí osobně znáte?

3 5
možnosti
AR

Děkuji za pochvalu. Znám jich pár, dokonce i na to, že v Česku nežiju. Párkrát mi jejich názory doslova vyrazily dech, musím říct.

5 2
možnosti
MI

M23a81r92t60i98n 60I67g94u69e

15. 10. 2013 14:08

R^Pane, vám by měla nějaká zdejší nezávislá tv stanice dát výrazný prostor v hlavním vysílacím čase, cosi jako 'okénko bez cenzury', abyste mohl povyprávět. Pokud bychom tedy takovou tv stanici u nás měli ...

10 1
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');