Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nepochopil jste podstatu "fenoménu Lidice" a máte zmatené vnímání časouvých souvislostí, proto je Váš článek trochu vedle.

Likvidace Lidic byla neválečným aktem.

Československá republika po té, co byla z rozhodnutí mezinárodní komise A-FR-I-N donucena postoupit velkou část svého území Německé říši se rozdělila na dva státy, přičemž jeden se stal vojenským a politickým spojencem Německa a druhý požádal Německou říši o ochranu. Právní ochrana se uskutečnila formou Protektorátu Čechy a Morava a mezinárodní společenství to uznalo.

A ten, kdo měl území Čech a Moravy chránit, a právně se k tomu také zavázal, se dopustil nejen porušení svého závazku, ale aktu nepřátelského, charakteru válečného (ale i tak v rozporu s válečným právem, neboť v rozporu mezinárodními dohodami a konvencemi, jimiž bylo Československo i Německo vázány). Srovnávat vypálení a vyvraždění Lidic se zločiny při válečných akcích nebo na dobytých územích je zcela nepřípadné.

Vypálení a vyvraždění Lidic nebylo válečným zločinem, protože Německo a Protektorát Čechy a Morava nebyly ve válečném stavu (neposledy byli jejich právní předchůdci ve vzájemném válečném stavu v roce 1866).

Vypálení a vyvraždění Lidic tak bylo zcela správnou právní záminkou pro zrušení akceptace dohody o protektorátní ochraně i pro anulaci Mnichovské dohody.

1 2
možnosti

Co to píšete za nesmysly. Protektorát Čechy a Morava nebyl nikdy žádným státem. K jeho vzniku došlo jednoduše rozhodnutím Hitlera po vyhlášení samostatnosti Slovenska 14. března 1939 obsadit zbytek Československa. Protektorát byl vynucen, a po právní stránce nexistoval neboť jej neschválilo tehdejší Národní shromáždění. Hácha jako zkušený právník to dobře věděl, proto podepsal onen dokument jenž "vkládal osud našich zemí do rukou Velkoněmecké říše", který neměl právní platnost.

Vypálení Lidic možná nebyl válečným zločinem, ale byl zločinem proti lidskosti.

1 1
možnosti

Ono tu vaši poslední větu chtěl autor asi sdělit. nebyl to válečný zločin, protože jsme nebili formálně ne válečném stavu. O to horší zločin to byl...

2 1
možnosti

J69a50n 44H43l50e67d33í15k

21. 6. 2013 15:53

p- Chovanče, tedy vražda zastup.říšs.protektora--- 2.osoby po Hilterovi --- se rovná zabit mouchy na syrečku  ??--  Hitler měl poděkovat a omluvit se Háchovi.

1 1
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');