Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že uvedené vysoké ceny potravin budou asi těžko důsledkem nečlenství Norska v EU. Pokud je Norsko pro Nory tak strašlivě drahé, jak to popisuje autor a on tam přesto žije, tak pro mě z toho vyplývají dvě možnosti. Buď je autor masochista, nebo je tak dobře placený, že si vysoké ceny norských potravin může s lehkým srdcem dovolit. Každopádně mi  připadá velmi podivné, když někdo dobrovolně emigruje do cizí země a pak svým bývalým spoluobčanům srdceryvně líčí, jak je to tam hrozné.

1 3
možnosti

Neříkám, že je to tu hrozné. Naopak, mám to tu rád a nevyměnil bych Norsko za jinou zemi, jsem rád, že jsem zapustil kořeny zrovna tady. Ano, jistá forma masochismu to je, protože v životě nejde jen o peníze. Ačkoliv tady člověk platí jako mourovatý, je to něco za něco - je tady tak zdravo, že když jde člověk v 67 do důchodu, má před sebou velmi pravděpodobně aspoň 25 let zdravého života v plné síle. Kdybyste viděl tady ty devadesátileté lyžaře, pochopil byste. To stojí za všechny prachy, když to tak řeknu. Když k tomu dodám, že se tu nekrade a lidé umějí projevit pro něco nadšení (to mi vždy chybělo v ČR, že každé nadšení se komentovalo pseudoskeptickým stylem typu "no moc se do toho nehrň, stejně není šance"), tak z toho vychází skvělá země. Ano, drahá, člověk se musí vzdát materiální úrovně, kterou by měl třeba v Německu nebo v Dánsku, ale nejen materiálnem živ je člověk.

5 0
možnosti

Ještě jednou a srozumitelně - Norsko chtělo mít výjimku chránící své zemědělce a rybáře (a pár dalších odvětví). Šlo mu hlavně o volný pohyb osob, služeb, kapitálu - a co se zboží týče všeho kromě výše uvedených. No a tu výjimku dostalo, ovšem místo toho dostalo tu nevýhodu, že musí poslušně akceptovat veškerou evropskou legislativu v těch částech, které se ho týkají (kde výjimku nemá). Bez diskuse.

6 0
možnosti

To byla reakce pro pana Vokšaye, nevím, proč se zobrazila zde.

1 0
možnosti

P35e22t52r 82M15a34c49h

3. 12. 2012 19:56

Doporučuji každému přečíst si celou moji knížku "Jak vystoupit z EU" - http://petrmach.cz/cze/stranka.php?sekce=110. Argumenty uvedené v článku jsou poněkud překroucené. Např. není vůbec pravda, že bychom museli vstupovat do EFTA, abychom se stali členy dohody o Evropském hospodářském prostoru. Také není pravda, že k volnému obchodu je nutné být členem EHP. Více v knížce.

6 6
možnosti

A Vy si, pane Machu, upřímně myslíte, že by Vás do EEA vzali jen tak? Že celá Evropa Českou republiku tak hodně potřebuje? Zvlášť když vedle roste velmi silné Polsko?

7 2
možnosti
Foto

jen krátký dotaz .... pokud pro Norsko platí :volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu ..... tak jaké clo ? Chcete snad říci, že i přes volný pohyb zboží Norové uplatňují clo a je uplatňováno recipročně na norské výrobky ze strany EU ? To se totiž vylučuje.....

4 5
možnosti

Neplatí ve všem. Výjimku má textil, potravinářství a ještě pár dalších odvětví - a tahle výjimka je vykoupena právě tím, že Norsko nemá v rámci EEA žádné hlasovací právo, musí jen přijímat, co dostane.

3 3
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');