Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

listicka z liskova

16. 2. 2012 3:10
Norové x Švp

0 0
možnosti

dluhousek z narodni fronty

12. 2. 2012 20:53
tady je znalcu na polske zemedelstvi

az na to ze podminky vyjednane do eu tam dostaly ultrapopulistu leppera a nadava se tam na tu nicici eu jeste vic nez u nas. ale voni tomu nerozumej

karma pane ruscaku

0 0
možnosti

vit.kucik

12. 2. 2012 13:31
Máte příjemně věcný, vyvážený, racionální styl...

... jakým píšete a argumentujete. To je opravdu osvěžující. Jen tak dál, přeji Vám ve zdejších internetových vodách hodně zdaru a neochvějné trpělivosti... :))

5 0
možnosti

assco

12. 2. 2012 12:51
a dalsi karma

je radost vas cist

. Pozdrawiam :)

1 0
možnosti

Tramp_007

12. 2. 2012 12:45
Švédsko-norská a

Norsko-švédská nevraživost je známá. Ve švédských vtipech namísto hloupého policajta, jak je zvykem v česku, vždy figuruje Nor.  Jak je to v norských vtipech nevím. Do Norska jezdíme jenom do hor. Ovšem ta nevraživost nijak nebrání hromadným nákupním nájezdům Norů do švédského pohraničí.

1 0
možnosti

drummond74

12. 2. 2012 12:22
S Fondem Global nemáte pravdu

Vláda smí použít až 4% všech příjmů z prodeje ropy/zemního plynu, což vzhledem k objemům produkce obou surovin (Norsko je 2. největší exportér zemního plynu a osmý ropy na světě), není zcela zanedbatelná částka. V roce 2008 a 2009, když byla finanční krize a vláda potřebovala stimulovat domácí produkci, odsouhlasili si překročení této 4% hranice. Zbytek jde do vladního penzijního fondu Global. S otřesy na finančních trzích, kterým logicky fond není imunní, je v Norsku poměrně živá debata - jdouci daleko za rámec FrP - využívat více než ony zmíněná 4% a využít (zhodnotit) je lépe než ve fondu, a totiž narvat je do výstavby infrastruktury, posílení pozic na Dalekém severu, vědy, výzkumu, technologií apod. Nad rámec výše uvedeného s boomem ropného sektoru rostly například platy napříč všemy sektory. Driving force za celkovým nesmírným vzestupem Norska a s tím spojeným sebevědomím tohoto národa stojí především ropa. Toto sebevědomí má zase druhotně vliv na řadu dalších věcí...

2 0
možnosti

vavil

12. 2. 2012 11:56
Díky

2 0
možnosti

kram.bigbloger.lidovky.cz

12. 2. 2012 11:48
Pozdrav z Londýna

Zdravím, díky za odpovědi. Zajimave. Jako námět na další zkuste prosím ještě objasnit několik dalších věci 1) jaky byl ekonomicky vývoj Norska, který způsobil, že zeme ma přebytky a neni zadlužena, 2) bankovnictvi a finanční sektor - je to podobne jako v UK, že banky jsou domácí a tím padem (narozdíl od ČR) je jejich expozice vůči Euro nižší?

0 0
možnosti

drummond74

12. 2. 2012 12:57
Re: Pozdrav z Londýna

Je to především díky ropě a plynu, jestliže si země dokáže dát stranou na horší časy téměř 11 bilionů Kč (aktuální hodnota fondu Global je 3 413 419 712 996 NOK) za 14 let, tak nějak logicky si nepotřebuje půjčovat. Není to však jen ropa, Norové jsou například poměrně dobří ve zbrojním průmyslu a jakoliv by to do nich málokdo řekl, jsou v první desítce exportéruzbrojníhoprůmyslu. A v neposlední řadě je to rybolov, který stále tvoří substantivní podíl na HDP země, ačkoliv dnes již zaměstnává cca jen 1,5% populace. Rovněž je třeba brát v potaz, že Norsko je v podstatě maličkou zemí, když letos očekávají, že počet obyvatel dosáhne 5 milionů.

Bankovní sektor je smíšený, tj. buď místní nebo řekněme skandinávský (dánské a švédské matky), expozice vůči euru tam pochopytelně je, ale není zas tak dramatická. Norsko si však vlastní bankovní krizí prošlo v 90. letech, od té doby mají banky přísněji regulovány.

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

12. 2. 2012 11:43
Tohle je mnohem lepší článek než minule

díky za zajímavý pohled na detaily Norského způsobu života, jejich problémů i způsobu uvažování.

-

Pokud s něčím nesouhlasím, tak je to opět váš pokus komentovat dění v ČR, konkrétně české zemědělství. Víte, v rámci přístupových smluv k EU si každý stát vyjednal jakési kvóty, které omezují zemědělskou produkci. Polsko a Maďarsko, jako zemědělsky zaměřené země, si vyjednaly něco úplně jiného, než to co vyjednali naši zástupci pro naše zemědělce. Pokud tedy porovnáváte naše a Polské zemědělce, jako by fungovali na nějakém svobodném celoevropském trhu, dopouštíte se naprostého nepochopení naší situace. Za problémy českého zemědělství nemohou čeští zemědělci, ale především čeští politici, kteří vyjednávali podmínky pro vstup do EU.

-

Pokud tomu chcete věnovat čas, možná by vám něco řekla následující příručka: http://www.fajmon.eu/cze/kniha.php?ID=362

0 0
možnosti

kram.bigbloger.lidovky.cz

12. 2. 2012 11:56
Re: Tohle je mnohem lepší článek než minule

Sorry, už jen to, že použijete omluvu pana Fajmona (europoslance ODS), že za stav českého zemědělství mohou politici. Ano a tím souhlasím a take jsem tomuto politikovi na jeho blog kdyz brecel, jak EU zničila česky cukr, dal jednu konkretni otazku, na niz jakožto každy klasicky ODS politik neodpověděl. A co jste pane europoslance za ODS udělal v té věci vy? Nic takova byla odpověd mlcenim jelikož cesti europoslanci si sice umi hezky stěžovat na blogu, ale nějak se zapomínají pochlubit tím co v dane věci delali sami. A az tedy v EP budou sedět lidi co místo psaní blogu na Idnes tam opravdu budou hájit zájmy ČR a budou o sve cinnosti refrerovat pak na tom bude ČR lepe. Stěžovat na blogu si umi každy Franta z Horní Dolni, takhle zástoupeni ČR v EP vypadat nema.

2 0
možnosti

tnx

12. 2. 2012 11:30
Zemedelstvi

Pekne. Az na to zemedelstvi. Polsko si dokazalo vyjednat jine podminky v ramci zemedelske politiky. Zastupci CR nedokazali vyjednat prakticky nic. Jen se automaticky zavadi hlouposti, ktere EU vymysli, jako pestovani dotovane repky pro ucely niceni motoru a zvysovani celkove spotreby fosilnich paliv, ktere padnou za obet tomu, aby se z repky mohla stat prisada paliva.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS