Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

děteněkam

12. 2. 2012 12:37
Spousta slov o něčem jiném!

Buď nerozumíte čtenému textu

nebo jste navedenej.

 

Jinak to nejni možný.

7 0
možnosti
JM

J i ř í

12. 2. 2012 13:36
Re: Spousta slov o něčem jiném!

Myslíte, že to je relevantní příspěvek do diskuze? Mohl byste to nějak věcně podložit?

2 0
možnosti

martin013

12. 2. 2012 12:35
Zajímavý pohled

Díky za váš zajímavý a střízlivý pohled. Jak text článku, tak informace z vašeho profilu, dávají tušit, že bychom se mohli od vás dočkat i dalších zajímavostí o vztahu my - EU - Norsko. Osobně by mě zajímala přistěhovalecká problematika v Norsku a nálady v norské společnosti, v této věci. Chtěl bych si také potvrdit, jestli je pravda, že v Norsku je nejpočetnější přistěhovaleckou komunitou ta polská..... Prý až 40% obyvatel Osla nejsou Norové. Kolik z těch 40% je Poláků?

1 0
možnosti
JB

drummond74

12. 2. 2012 12:30
EHP není všelék

Dohoda o EHP jako alternativa EU není všelék, naopak. A Norsko je toho nejlepším dokladem a nikoliv z důvodů, které uvádí autor tohoto blogu, ale především proto, že na základě vlastní norské analýzi přínosů přidružení Norska k EU formou Dohody o EHP zjistili, že jakkoliv to přineslo spoustu benefitů, přineslo to zároveň nenápadnou plíživou integraci, kterou rozhdoně nechtěli (viz dvě odmítavá referenda), nicméně s povinnou harmonizací práva, tak Norsko v podstatě jako nečlen EU skrze Dohodu o EHP muselo zcela pasivně - tj. bez možnosti znění ovlivnit - adoptovat takový rozsah unijního práva v podstatě ve všech oborech, až to Nory samotné zaskočilo, jak moc jsou s EU totálně propojeni. Odhadují to na cca 75 %ní integraci, a to jako nečleni, defacto nemají možnost cokoliv ovlivnit.

0 0
možnosti
JM

J i ř í

12. 2. 2012 14:49
Re: EHP není všelék

Ano, a totéž ve Švýcarsku. Představa, že v těchto zemích neplatí evropské normy, je opravdu naivní. Pouze při jejich projednávání nemají tyto země hlas.

1 0
možnosti
PM

Petr Mach

12. 2. 2012 12:16
Petr Mach odpovídá

Neříkám v knize "Jak vystoupit z EU" ani náznakem, že vystoupení z EU je postačující podmínkou svobody a prosperity. Je to podmínka nutná, nikoliv však postačující. Severní Korea také není v EU a prosperitu jí to nezaručuje. Takže podle mě autor nepolemizuje ani tak se mnou, ale s norskou vládou. Kdybych byl Nor, patřil bych určitě také mezi liberální kritiky protekcionistických opatření norské vlády a vysokých daní. Ani v knize neříkám, že dohoda o Evropském hospodářském prostoru je ta nejlepší možná. Říkám v knize jen to, že pokud si nevyjednáme nic lepšího, máme po vystoupení z EU automaticky aspoň tuto dohodu o volném obchodu.

14 0
možnosti

martin013

12. 2. 2012 12:31
Re: Petr Mach odpovídá

Váš "argument", že Severní Korea není v EU je dost mimo mísu, nemyslíte? Takto byste mohl "argumentovat" donekonečna. RvRvRv

4 0
možnosti
VK

vit.kucik

12. 2. 2012 12:08
Tento článek je velmi užitečným příspěvkem...

... k poněkud jednostranné a populistické debatě o smyslu EU, která v Čechách začíná převládat a které země vyspělých ekonomik EU (jako např. zde v Itálii) často nerozumí.

EU má jistě svoje problémy a nepříjemné tendence. Ovšem i svá pozitiva, které je mnohonásobně převyšují (proto i Klaus připustil, že "členství v EU nemá alternativu" - některým z jeho nekritických příznivců patrně dosud nedošlo, co tím vlastně myslel).

Jednou v největších výhod EU paradoxně je, že nás chrání před sebou samými: svými proklínanými regulemi a standarty nám znesnadňuje si populisticky odhlasovat ještě větší zlo, než byrokracie EU znamená. Téměř všechny malé, izolované společnosti směřovaly k ještě větší izolaci, regulacím, autoritářskému režimu a ekonomickému poklesu, nikoliv k prosperitě, svobodě a blahobytu. Myslíte, že my Češi, máme takový vzácný dar, že bychom byli vyjímkou? :))

2 0
možnosti
P

praveverka

12. 2. 2012 12:38
Re: Tento článek je velmi užitečným příspěvkem...

Čechách začíná převládat? spíš jenom na idnes

1 0
možnosti
PZ

killian

12. 2. 2012 11:56
.....

Děkuji velice za přínosný článek. Ze všech stran se na nás valí populismus jak by chtěl každý vystupovat z EU, ale nějakou seriozní analýzu zde zatím nikdo neudělal R^

1 0
možnosti
F

FiS95

12. 2. 2012 11:10
K poslednímu odstavci mám výhradu.

Proč by se někdo chtěl stěhovat za prací ze země, která vystoupila z EU, zrušila zbytečné regulace, osekala daně na minimum a díky tomu se vrátila ke své bývalé síle z dob první Republiky? Proč by se někdo stěhoval ze svobodné země s 15% daňovou zátěží do polototalitní EU s daňovou zátěží v průměru na 55%? Proč by se někdo stěhoval ze země s vyrovnaným rozpočtem, která si tedy s ratingy a s úrokovými sazbami dluhopisů může vytřít (_!_) do země, která jen čeká, až její dluhopisy přelezou 7% a půjde do kopru? To by bylo jako stěhovat se ze Švýcarska do Německa. Svobodou k prosperitě.

2 0
možnosti
P

praveverka

12. 2. 2012 11:31
Re: K poslednímu odstavci mám výhradu.

to je jako tvrdit že nám všem zajistíte práci

1 0
možnosti
N

nucleus4

12. 2. 2012 11:10
A co takhle...

Vystoupit z EU a uzavřít individuálně s jednotlivými státy dohodu o volném pohybu osob, zboží, nezatěžování cly, apod. Vždyť k tomu všemu nepotřebujeme politiky a úředníky EU! Stačí  aby tito "nepřekáželi" a nevměšovali se do soukromých dohod fyzických a právnických osob, prostě aby nedeformovali trh. Kvůli tomuto "přirozenému právu na volný pohyb zboží, služeb a osob" bych klidně oželel i dotace, které EU poskytuje.

2 0
možnosti
MS

BingoXX

12. 2. 2012 12:02
Re: A co takhle...

na nějakou smlouvu musí být aspoň dva co s ní souhlasí, proč by měl kdokoliv pomáhat řešit naše problémy, když má svých stejně nebo více.

1 0
možnosti
VN

naroznej

12. 2. 2012 10:55
Díky za výborná článek ,

2 0
možnosti
VN

naroznej

12. 2. 2012 11:00
Re: Díky za výborná článek ,

který psal opravdu někdo , kdo ví o co jde.

Jinak. I dobře myslící laik se všeobecným přehledem si dokáže statě pana Macha dekódovat jako populismus a nesmysly.

1) Myslí si někdo , že EU bude dotovat výrobu potravin , které bez cla půjdou nečlenovi EU do ČR.

2) Myslí si někdo , že EU si nechá ohrožovat výrobky svých fabrik levným dovozem ze země nečlena ČR ?

3) Myslí si někdo , že rozhodnutí v jaké mezinárodní organizaci se bude ČR nacházet závisí jen a pouze na rozhodnutí českých politiků ?

2 0
možnosti
EJ

Evka J.

12. 2. 2012 10:47
Bylo by fajn, kdyby se Mach spojil s Janou Bobošíkovou

Posílilo by to obě strany - myslím, že mají společné cíle.

1 0
možnosti
VN

naroznej

12. 2. 2012 11:01
Re: Bylo by fajn, kdyby se Mach spojil s Janou Bobošíkovou

Ještě by mohli do party vzít i KSČM. Jejich zahraniční politika jde též tím samým směrem.

1 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');