Domácí kvalita aneb největší marketingový podvod v potravinářství

23. 05. 2013 10:30:00
Jistě to znáte také – jídlo, jehož kvalita je podepřena pouze argumentem, že bylo vyprodukováno v té zemi, kde se zrovna nacházíte. Je to česká kvalita, no nekupte to! Dobre, bo polskie, říkají v Polsku – a v Norsku se vlaječka lepí na cokoliv, co se má lépe prodávat. Občas si říkám, že podobná strategie může zafungovat jen na člověka, který z rodné vísky či rodného města nevystrčil nos.

Jedním z mých koníčků je to, co bych nazval potravinovou turistikou. Když už někde jsem, zkouším místní potraviny a pak to, co mi chutná, si vozím domů. Nevěřím příliš oficiálním distributorům pro jiné trhy, protože často pak daná potravina není zcela totožná s originálem. Všude jsem se ale setkal s obchody plnými hrdých hesel typu „je to dobré, protože je to místní“. Podobný argument předpokládá pravdivost tvrzení, že místo původu má (příznivý) vliv na kvalitu celé škály potravin, nicméně z mé praxe vyplývá, že taková situace je naprosto nemožná.

Norský spotřebitel tak žije v bludu, že není lepších sýrů, nežli Norsk Gulost, Norvegia či Jarlsberg; jeho švédský kolega pak nedá dopustit na kvalitu domácího mléka (které kvalitou i chutí má co dohánět mléko dánské – pravděpodobně nejlepší, jaké jsem kdy zatím měl) a dánský spotřebitel si kupuje pravé „nejlepší“ dánské párky, které se chutí nevyrovnají těm norským. Podobný kolotoč funguje mezi státy střední Evropy, Beneluxem či v dalších podobných regionech. Upřímně se divím, proč se zatím ještě častěji neobjevují obchody zaměřené přímo na kvalitu a nedodávají to nejlepší ze všech trhů.

Jistě, takový obchod by byl drahý, ale i takový si své klienty najde – příkladem budiž polský řetězec Alma, který je sice velmi drahý, ale kde se dají sehnat originální delikatesy z celého světa, a v němž jsem nikdy neměl pocit, že jsem tam sám. Naopak, v Krakově, kde jsem bydlel, byly oba dva, co tam jsou, často velmi plné zákazníků. Proč se týž model nemůže osvědčit i jinde?

Poslední dobou se nestačím divit článkům, které snad musejí být PR českých výrobců potravin, kritizujících vše, co pochází z Polska. Pravda, ještě jsem v českých obchodech nikde neviděl ani klobásy, sýry či šunky srovnatelné kvality s těmi z polské Biedronky, o luxusní značce Krakowski Kredens ani nemluvě, ale namlouvat spotřebiteli, že zachrání život sobě i svým dětem jedině tak, že bude kupovat pouze české potraviny, mi přijde jako nemravné. Slovy pana Jirotky – rád bych viděl toho smělce, který by se odvážil tvrdit, že taková Bronowicka, Wiejska nebo Krakowska Luksusowa klobása je horší, než nejlepší klobása na českém trhu, či že Polędwica Sopocka je horší, nežli nejlepší česká šunka na trhu.

Pokud jde o kvalitní české potraviny, které stojí za to vyvážet pod známkou skutečné kvality, jmenoval bych věci, o kterých mi přijde, že většina domácích ani neví, že by si jich měla vážit. Jde například o tvarohy, sýr Lučinu, hrubou a polohrubou mouku, máslo (pokud samozřejmě mluvíme o těch nejlepších na trhu, ne o polonáhražky z horších obchodů), či pak už hotové cukrářské výrobky. Podle mého názoru jsou toto produkty, které se vyplatí, pokud jde o kvalitu, dovážet z Česka a pouze z Česka. Nálepka typu „jedinečná česká kvalita“ na jakémkoliv jiném potravinářském produktu mi přijde bezmála jako rouhání.

Netýká se to ovšem zdaleka jen České republiky – podobně se nemohu přestat divit nad tím, jak se někdo může chlubit původem skotského lososa, německé goudy, norského brie či slovenského uheráku.

Je opravdu běžný spotřebitel tak hloupý aby věřil, že cokoliv, co se vyprodukuje u něj „doma“ je nejlepší na světě? Jestli ano, pak se není čemu divit, vidíme-li bující izolacionismus, protekcionismus a odpor k mezinárodnímu obchodu. Jenže pak je nabíledni otázka, zda jde spotřebiteli o to, aby jedl dobře, či o to, aby jedl „národně“.

Autor: Andrej Ruščák | čtvrtek 23.5.2013 10:30 | karma článku: 27.92 | přečteno: 2024x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1550 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 211 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6413

Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn

Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...