Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návod pro 48 %, aneb jak vrátit liberalismus do české politiky

Navzdory tomu, že myšlenky, které jsem ve své filipice vůči „48 %“ uvedl, formuloval už Dale Carnegie před více než osmdesáti lety, byla jejich aplikace na prezidentskou volbu pro mnohé lidi překvapením.

V diskusi pod zmiňovaným článkem, jakož i na sociálních sítích, jsem zaznamenal jeden opakující se argument, a sice otázku, zda jsem si to zkusil, doplněnou o příklad, jak diskuse s „těmi druhými“ stejně k ničemu nevede, tudíž je zbytečná. Protože jsem si to nejen zkusil, ale byl jsem v tom i celkem úspěšný i s docela náhodnými lidmi (ano, mám ten nešvar mluvit s lidmi ve vlaku nebo v čekárnách všeho druhu o politice, takže mám celkem rozmanitý vzorek respondentů) z různých věkových, sociálních či vzdělanostních skupin z různých míst v republice. Upřímně řečeno, dokonce jsem mimo internet nezažil, aby na mě někdo reagoval sprostě, popřípadě abychom se rozešli s tím, že by můj diskusní partner chtěl uprchlíky střílet. Vycházím totiž, když přistupuji k lidem, z toho, čeho si všimla už Hannah Arendt, když pátrala po příčinách holocaustu a podpoře někomu takovému, jako byl Adolf Hitler.

 

Většina lidí není inherentně zlá. To je věta, kterou si musíme celou dobu pamatovat. Spolu s ní si ovšem musíme pamatovat ještě jednu: že zlo se neobejde bez součinnosti s lidmi, kteří jsou v zásadě dobří, ale nepomýšlejí na důsledky svého, zdánlivě nevinného chování. Tak schválně, kdo zavraždil, když se to tak vezme, více Židů – místní propagandista NSDAP a přesvědčený nacista ve městě Annaberg-Buchholz, nebo výpravčí sloužící ve stanici Czechowice-Dziedzice (velký železniční uzel kousek od Osvětimi)? Neznám na tuto otázku odpověď, vinni jsou oba, ale můžete se vsadit, že nejenže ten propagandista asi měl rád svou ženu a děti a zdravil sousedy, ale také že ten železničář byl nejen vlastně po všech stránkách slušný a dobrý člověk, který ale – třeba i ze strachu – koukal, kdykoliv kolem projel transport, jinam, nebo se radši nezajímal, na čem se to vlastně podílí.

 

Skutečně zlých, nenávistných lidí, takových, o nichž jste mi v diskusi psali, že diskuse s nimi neměla smysl, totiž není až zase tak moc. Většinu elektorátu Miloše Zemana, jakož i voličů různých protestních stran a hnutí, totiž tvoří lidé v zásadě hodní, ale postižení těžkou kognitivní disonancí. Budete-li tedy proti nim brojit tak, že z nich budete dělat monstra pekelná, nepoznají se v obrazu, který jim nakreslíte, a vaše snaha bude zbytečná.

 

Je to několik let, co jsem na stránkách tohoto blogu napsal článek o německém hnutí PEGIDA, v němž jsem kritizoval německé novináře, demokratické politiky a intelektuály za to, že označují sympatizanty hnutí za (neo)nacisty, rasisty a dávají jim i všechny ostatní, notoricky známé, nálepky, které snad ani nemusím představovat. Plýtvat těmito slovy totiž nejenže nemá cenu, ale je to i kontraproduktivní. Kdo se do těch Drážďan zajel podívat a promluvit si s těmi lidmi, uviděl totiž trochu jiný obrázek, než mašírující holohlavce v bomberech – uviděl lidi, kteří jsou vlastně docela normální, jako já a vy, kteří byli konfrontováni s něčím, 1) co znamená změnu, 2) s čím nejsou odjinud samé pozitivní zkušenosti, ale také celá řádka negativních, 3) co po nich v zásadě chce vypsat někomu bianco šek, 4) na něco, o čem se tvrdí, že je to má morálně ohodnotit.

 

Německé elity tehdy dělaly, a dodnes dělají, stejnou chybu, jako ty české, a sice tu, že nechápou zdroj těchto obav, neberou ho vážně a myslí si, že moralistickým nálepkováním něco změní. Nezmění. Pouze to povede k eskalaci frustrace u jedněch a ke skutečné radikalizaci u druhých („jsem pro vás stejně nácek, takže když se jím doopravdy stanu, stejně se ke mně nebudete chovat jinak“). Výhodou Německa oproti Česku je to, že nejen Sasko, kde je PEGIDA nejsilnější, ale i celá bývalá NDR, stanoví pouze menšinu německé populace, zatímco Česko je zhruba v takové pozici, v jaké by bylo Sasko, kdyby bylo samostatné.

 

Souhlasím, že bavit se s primitivními ideology plnými nenávisti nemá smysl. Ale takových není mnoho; odhad jejich počtu pouze uměle navyšuje jejich neúměrně velká viditelnost na internetu, jinak, i když se podíváme na to, jak volí (pokud volí), nejde o více, než 20 % všech voličů (KSČM a SPD sdílí v podstatě stejný elektorát, co dohromady dává zhruba 17 % voličů a do zbývajících třech se konzervativním odhadem vejdou všichni voliči obskurních stran typu DSSS, SPO a podobně). Zemana ovšem volilo přes 50 procent voličů při rekordně vysoké voličské účasti. Co nám to říká? Že je tu minimálně pětina až třetina voličů, se kterými se dá normálně dohodnout. Přesvědčovat nenávistné primitivy je jako kácet mahagon tupou sekyrou v případě, kdy potřebujeme naplnit vlak jakýmkoliv dřevem a nemáme jak sekyru naostřit. Mnohem lepší je poohlédnout se po stromech s měkčím dřevem a pokácet jich, za stejný čas, víc. V konečném důsledku je totiž jedno, jaká je „kvalita“ voličského hlasu, počítá se pouze to, že ten hlas do urny spadl.

 

Jak tedy na to? Jako první je potřeba si uvědomit, že jde často o lidi politikou nepolíbené, nebo políbené jen letmo, takže nemají terminologii, kterou by vám mohli vysvětlit, o co jim opravdu jde, takže argumentovat proti jejich doslovným argumentům nemá smysl. Pokud vám dotyčný řekne, že potřebuje, aby ho někdo „ochránil před uprchlíky“, načež vy mu řeknete, že jich tu máme dvanáct a maximálně jich tu budeme mít kolem dvou tisíc, což je jako kapka v moři, trefíte se vedle: dotyčný totiž nejspíš ví, že je tu uprchlíků málo, nebo že ta kvóta není velká (asi nebudete první, kdo s ním o tom mluví), ale on se nebojí dvanácti muslimů, on se bojí něčeho jiného, co vám už neřekne: že se s ním bude zacházet jako s žábou ve vodě, které postupně zvyšujete teplotu.

 

Ti lidé nejsou hloupí a už si stačili všimnout, že se velká část progresivní agendy prosazuje následujícím způsobem:

 

  • Představím myšlenku, která bude vypadat pro většinu společnosti absurdně
  • Společnost reaguje pobouřeně
  • Původní myšlenku osekám s komentářem, že to je asi hodně odvážné, ale přeci nikomu neublíží, když se zavede jenom takhle málo z ní, chápete, někomu to pomůže a nikomu to neuškodí
  • Společnost řekne „fajn“
  • Počkám pár let a začnu znovu, s tím, že tentokrát už chci, aby byl „kompromis“ blíže tomu „ideálu“ prezentovanému na začátku.

 

Když vám říkají, že chtějí někoho, kdo je „ochrání před uprchlíky“, nemají na mysli těch dvanáct, co jich tu je dnes, oni totiž opravdu nejsou hloupí. Jsou jen nedůvěřiví (k čemu mají své důvody) a mají pocit, že kývnou-li na, stále ještě maličkou kvótu, stanoví precedens a podruhé se jich už nikdo nebude ptát; dostanou se do pozice, ve které se počet s časem bude geometrickou řadou navyšovat, aniž by k tomu dostali jakoukoliv možnost se vyjádřit. A ani v tomhle případě nejsou úplně vedle, protože zprávy z mnoha zemí v západní Evropě, kde lidem skutečně na začátku nevadilo přijímat rozumné počty integrovatelných přistěhovalců, ale kde – lokálně – došlo k překročení jejich kritického počtu, což podstatně poškodilo původní společenství v daných místech žijící, aniž by se už k tomu lidé mohli vyjádřit (protože kdo to dělal, hned dostal spoustu nálepek), jsou naprosto pravdivé a díky internetu se šíří rychleji, než kdy předtím.

 

Potíž je ovšem v tom, že jejich obavy nikdo nevyvrací. Rozdíl mezi Čechem a Němcem na straně jedné a třeba Američanem na straně druhé je ten, že Američané stále ještě (mimo svět politiky, tam už to padlo) věří opinion leaderům, takže doporučení osoby, která je všeobecně respektovaná, tam, například v rozhodnutí nákupčího libovolné firmy, hraje dost podstatnou roli. Češi a Němci jsou jiní, rádi studují technické údaje toho, co kupují a rozhodují se mezi jednotlivými možnostmi sami. A stejné je to i v politice; jediné, co Čechy a Němce odlišuje je německý stud za nacismus, který jim diktuje morální povinnost odčiňovat hříchy minulosti; pohled do bývalé NDR, kde se na Vergangenheitsbewältigung moc nedalo, ovšem podobnost s Čechy jednoznačně podtrhuje. A běžní Němci, stejně jako běžní Češi, mají-li o něčem být přesvědčeni, potřebují znát „technické údaje“, nikomu nepodepíšou bianko šek, a už vůbec ne po zkušenostech s tím, že když někomu takhle v minulosti důvěřovali, byli podvedeni (vzpomeňme si jen na to, kolik lidí se spálilo na podepisování nevýhodných smluv tzv. šmejdům).

 

Má-li Čech souhlasit například s přijetím určitého počtu uprchlíků a nemá-li se jich bát, musí dostat, s hodnověrnými zárukami, černé na bílém, odpověď na následující:

 

  • Kolik jich bude
  • Na základě jakého klíče budou přijímáni
  • Kde budou bydlet
  • Kde se na to vezme
  • Jak se zajistí, aby „nedělali problémy“
  • Co se bude dělat v případě, že budou „dělat problémy“
  • Jaké páky má stát na to, aby je deportoval i proti jejich vůli, bude-li to třeba
  • Jak se zajistí, že tohle bude pouze jednorázová akce a aby, bude-li to potřeba dělat znovu, měli lidé opět pocit, že mohou říct ne
  • Jaké jsou záruky, že nezůstane realita, v jaké žijí, narušena
  • Co se udělá poté, když konflikt v jejich původní zemi skončí
  • Kdo bude smět zůstat a kdo ne

 

Schválně se zeptám, viděli jste kohokoliv, kdo prosazoval přijetí uprchlíků, aby tenhle seznam prošel, bod po bodu, a poctivě na tyto otázky odpověděl? Že ne? Tak vidíte. Místo toho se jen nálepkovalo a ti lidé se zatvrdili – a teď už bude o poznání těžší jim i rozumný program, jako je uvedený výše, „prodat“.

 

Když s těmito lidmi mluvíte, a chcete, aby si z toho také něco odnesli, chce to držet se následujících bodů:

 

  • Vyslechnout je, co chtějí říct. I kdyby vám to připadalo jako rasismus, sexismus, xenofobie nebo cokoliv jiného, vyslechnout je první.
  • Teprve poté, co je vyslechnete, reagujte na evidentní nepravdy a řekněte – bez toho, abyste kázali, tedy abyste do věci promítali morální hodnocení člověka, s kým mluvíte (!) – něco jako „Víte co, ono je to trochu jinak“, a dávejte tvrdá fakta. Nepřesvědčujte. Prostě před ně postavte fakta, vám nejde o to, je přesvědčit (to jsme opět u analogie s mahagonem), vám jde o to, zasadit semínko pochybností a kritického myšlení do co největšího počtu lidí.
  • Netlačte na pilu. Ty lidi nepřesvědčíte dnes, ani by to neměl být váš cíl. Vaším cílem by mělo být, aby začali pochybovat o tom, zda to, co četli či co jim někdo řekl, je pravda, a zejména pak bojovat s dehumanizací. Budete hodně daleko se svým úsilím už v moment, když se vám podaří ty lidi přesvědčit, že se bavíte o reálných lidech z masa a kostí, co mají své jméno, svou rodinu, své starosti, které, paradoxně, nejsou moc vzdálené od těch našich.
  • Když někdo bude chtít zůstat u toho, že „ty čmoudy prostě nesnáší“, nechte ho v tom a zkuste se zaměřit na někoho, kdo je o maličký kousek rozumnější.
  • Mějte k těm lidem respekt. To, že se v politice nevyznají, že nemají správné informace, neznamená, že jsou méněcenní. Znamená to pouze tohle: že nemají informace. Dodejte jim je.

 

Ono to jde, když se chce. A budeme-li tohle dělat dostatečně často, budeme-li o potřebě to dělat mluvit s ostatními, ono to půjde. Je to běh na dlouhou trať, ale pokud chceme, aby se v naší zemi dobře žilo, někdo tohle dělat musí. Musím to dělat já, musíte to dělat vy. Mít rozum a informace neznamená, že se můžete nad ostatní vyvyšovat, znamená to, že vám byl nadělen dar, s nímž přišla povinnost ten rozum také používat. Jasně, je to hodně práce, ale, jak známo, bez práce nejsou koláče.

Autor: Andrej Ruščák | středa 31.1.2018 9:45 | karma článku: 39,74 | přečteno: 6013x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1831x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4898x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2636x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Když musí normální lidi a normální chování chránit zvláštní zákon

V Utahu vstoupil v platnost dlouho očekávaný, leč zcela absurdní zákon, který nic nezakazuje, naopak výslovně říká, že je něco dovoleno a člověk, který to dělá, nesmí být stíhán ani nijak popotahován. Schyluje se k tomu i u nás?

29.5.2018 v 10:00 | Karma: 48,05 | Přečteno: 17061x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Přátelská rada pro „52 %“ jak vycházet se „48 %“

Vážení voliči Miloše Zemana, ať už byla vaše motivace pro tuto volbu jakákoliv – asi se moc nemýlím, když napíšu, že máte jistě plné zuby toho, jak vámi a vaší volbou média ostatní jenom straší.

16.2.2018 v 14:59 | Karma: 40,72 | Přečteno: 6192x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Ponaučení, která by si 48 % populace mělo z voleb vzít, ale nejspíš nevezme

Vyhrál Miloš Zeman. Nepřekvapivě. Můj tip v moment uzavření volebních místností, jak jsem ho napsal na Facebooku, byl 52:48 pro něj. Osmačtyřicet procent je totiž starý známý počet.

28.1.2018 v 14:30 | Karma: 48,40 | Přečteno: 57719x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Kdo chce moc, nemívá nic – dokonce ani v Británii ne

Kdybych věřil v karmu, tak bych asi řekl, že se v noci na dnešek ve Spojeném království rozdávala hromadně. To, co se stalo, je vyvrcholením dlouholetého sebeklamu o nekonečné důležitosti, a to na všech frontách.

9.6.2017 v 10:44 | Karma: 35,47 | Přečteno: 4689x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Jaké to je, být liberální patriot?

Z projevů pokrokářů to kolikrát vypadá, že být patriot a liberál se navzájem vylučuje. Že člověk nemůže být hrdý na to, odkud pochází. Nejlepší odpovědí na takové myšlenky je vlastní vyznání – a zde je to mé.

30.5.2017 v 13:05 | Karma: 30,33 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Macronovo volání po reformě aneb jak vznikají české fake news

Emmanuel Macron prohlásil, že chce omezení pro vyslané pracovníky, aby nedělali nekalou konkurenci v zemi, kde pracují. Česká média to nepochopila a vytvořila fámu ve stylu „Macron nás ve Francii nechce“. Jenže to jsou fake news.

26.5.2017 v 16:08 | Karma: 36,55 | Přečteno: 4996x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Otevřený dopis premiéru Sobotkovi

Jsem naprosto pobouřen implikací ČSSD, že měsíční plat nad 50 tisíc hrubého znamená „bohatství“; ČSSD evidentně neví, jaké jsou v Praze cenové poměry. Návrh reformy se nedá chápat jinak, než jako válka vyhlášená Praze a Pražanům.

1.3.2017 v 8:00 | Karma: 47,51 | Přečteno: 18957x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

O norském antisemitismu

Zatímco ve většině západní Evropy za antisemitismem stojí místní levice maskující se odporem k Izraeli nebo muslimští přistěhovalci, v Norsku stále žije takový ten lidový antisemitismus, jehož v Německu zneužil Adolf Hitler.

20.2.2017 v 18:00 | Karma: 41,73 | Přečteno: 4793x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Jak učinit Česko opět velkým

„Velikost“ společnosti je věc ošemetná, protože má setrvačnost přesahující délku našich životů. Postavit bohatou a úspěšnou společnost lze, ale až pro naše vnoučata. A to pouze za určitých podmínek.

14.2.2017 v 15:00 | Karma: 40,15 | Přečteno: 4321x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Uprchlíci s iPhony a značkovým oblečením? Proč ne.

Jedním ze základních problémů debaty o uprchlících je, že lidé na Západě – tedy i v Česku – nevědí, kdo to uprchlík je, a také nemají úplně smysl pro proporce. Pojďme to uvést trochu na pravou míru.

30.1.2017 v 12:30 | Karma: 44,66 | Přečteno: 16435x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Rovnost, úcta a rovnoprávnost: malé posezení nad hodnotami

Myšlenka, že jsme si všichni rovni, je v dnešním pojetí nekompletní. Bez pochopení, že rovnost a společenské rozdíly se navzájem nevylučují, těžko dosáhneme skutečného altruismu: pomoci potřebným tak, aby se měli skutečně lépe.

18.1.2017 v 10:10 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Kdo je tady rusofil?

Navzdory velmi reálné hrozbě ze strany Ruska se v Česku objevil fenomén, který, ač prvoplánově protiruský, Rusku naopak v dlouhodobém horizontu pomáhá.

29.12.2016 v 12:28 | Karma: 33,43 | Přečteno: 3483x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Co má dělat svobodná společnost, aby přežila?

Demokracie má v sobě zabudovanou vlastnost, bez níž fungovat nemůže, ale která ji snadno zahubí: její nepřátelé ji mohou snadno svrhnout pomocí jejích vlastních nástrojů – voleb či svobody slova. Přesto se demokracie může bránit.

23.11.2016 v 11:02 | Karma: 31,09 | Přečteno: 1960x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Návrat do svobodné země

V angličtině je následující rčení: to put my money where my mouth is. Vystihuje přesně to, co jsme učinili. Navzdory tomu, že mnozí nevěřícně kroutili hlavou, navzdory otázkám, proč, když jsme se tak dobře uchytili, odcházíme.

30.10.2016 v 16:30 | Karma: 45,68 | Přečteno: 11427x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Nizozemská životní inspirace aneb perfektní model pro 21. století

Bojíte se stárnoucí populace a s ní jdoucího mizení důchodů? Nevíte, z čeho budete žít ve stáří? Všechny „tradiční způsoby“ vypadají drahé a nedostupné? Mrkněte se, jak to dělají v Nizozemí.

25.2.2016 v 10:35 | Karma: 37,01 | Přečteno: 5284x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');