Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Romech v Norsku, aneb problematické soužití i na Severu

V létě roku 2012 objevili rumunští Romové Norsko. Přijelo jich několik tisíc najednou a rozdělali v Oslo dva velké tábory. Jeden v parku u kostela v městské části Sofienberg a jeden v lese u oblíbeného výletního jezera Sognsvann. Tím započala kapitola norských zkušeností s Romy.

Příchod těchto Romů má v sobě několik aspektů, které je třeba jmenovat před tím, než se pustíme do hlubší analýzy problému. Předně: ti, co přišli, nejsou žádní chudáci. Přijeli auty přes celou Evropu (to něco stojí) a i zde v Norsku s extrémní daní na tabákové výrobky je velmi často vidět, jak kouří cigarety z krabiček s norskými varováními. Vlastním autem se zpravidla dopravují mezi táborem, kde žijí a místy, kde žebrají – to jsem viděl na vlastní oči mnohokrát a zdaleka nejen v Oslo. Opravdu chudí Romové tedy zůstali v Rumunsku; ti, kteří přijeli, aby tu žebrali, si podle mého názoru žádnou lítost nezaslouží. To je velmi důležité konstatování, protože je to lítost, s níž operují především.

 

Další velmi důležitý aspekt je následující – ti, kteří přijeli, nejsou statisticky běžný vzorek romské populace. Nejsou tu tradiční menšina, jde o organizovaný příjezd celé komunity, která se navzájem zná a jejíž členové přijeli všichni do jednoho s cílem tu především žebrat (a krást). Je možné, že sem mohli přijet jindy jiní Romové, ale ti nejsou předmětem tohoto článku a zpravidla ani společenského rozhořčení v Norsku. Proto jindy správné poukazování na skutečnost, že nelze zevšeobecňovat a uplatňovat kolektivní vinu, zde nefunguje – ti, kteří přijeli na přelomu června a července 2012, přijeli s velmi jasnými úmysly.

 

Nyní k tomu, co se stalo. Jejich příjezd byl tak spektakulární, jak jen může být příjezd špinavé a hlučné hordy a její usazení se v čistém a spořádaném městském parku, kde rozdělají stany a kde chodí vykonávat tělesné potřeby do přilehlého křoví. Jako vlna se rozlili po Oslo a okolí způsobem jinde už známým – žebráním s malými dětmi majícími vzbudit ještě více lítosti, prodejem falešného zlata řidičům a v neposlední řadě obrovským nárůstem kapesních krádeží a krádeží kol. Kdo by mě zde chtěl obvinit z předpojatosti, toho odkazuji na policejní razii z 2. září tohoto roku v romském táboře na Sognsvann, kde našli 36 kradených jízdních kol a tolik dalších kradených věcí, že to museli odvážet kamionem. Veškerá dokumentace je k dispozici na portálu Osloby deníku Aftenposten (článek nese jméno „Fant 36 sykler under aksjon ved Sognsvann“).

 

Norové jsou národ dobrosrdečný a přející; jen málokde se vidí tolik lidí, kteří si zcela vědomě odpírají majetek s pocitem viny, že se musejí dělit s potřebnými, jako zde. Stejně tak lze jen těžko Nory podezírat z rasismu či předpojatosti – ať si říká, kdo chce, co chce, každý přistěhovalec bez ohledu na náboženství, barvu pleti či etnicitu se může, chce-li, zapojit do místního veřejného života a je brán na roveň s občany etnicky norskými. Přesto je výsledek ročního soužití s Romy takový, že podle průzkumu z července tohoto roku by 55 procent dotazovaných nechtělo Romy za sousedy. To je výsledek výrazně horší než u Somálců, druhých nejméně oblíbených (32 %), kteří opět jsou výrazně méně oblíbení, nežli jiné menšiny v Norsku. Takový výsledek nelze shodit ze stolu poukazem na předsudky, protože ještě v květnu roku 2012 Norové vůči Romům prakticky žádné předsudky neměli.

 

Zájmy těchto Romů v Norsku hájí organizace Folk er folk (lidé jsou lidmi), která byla zřízena a která je podporována neokomunistickou stranou Sosialistisk Venstreparti (SV), donedávna též vládní. Vzhledem k tomu, že tito Romové jsou evropskými občany, platí pro ně podmínka, že buďto si po třech měsících najdou zaměstnání (či budou schopni jinak sami sebe legálně zabezpečit, například z úspor či z podnikání), nebo musejí z Norska ven. Organizace Folk er Folk tehdy začala vydávat stejnojmenný „časopis“, který je nechali „prodávat“ – „časopis“ v uvozovkách proto, že se zpočátku jednalo pouze o oboustranně vytištěný papír formátu A4, aby měli „práci“ a dostali tak norské rodné číslo a oppholdstillatelse (povolení k pobytu). Dnes je z něj časopis typu Nový Prostor, který ovšem způsobil, že =Oslo (původní bezdomovecký časopis) má velké problémy a Romové prodávající Folk er folk vytlačili často násilím bezdomovce z jejich míst, kde prodávali.

 

Ačkoliv se média v duchu politické korektnosti Romů dlouho zastávala, od jara tohoto roku se objevují poměrně pravidelně zprávy o jimi páchané kriminalitě i reportáže z míst, odkud pocházejí – s poukazem na to, že skutečně nejde o žádné chudé lidi a do Norska chodí žebrat jednoduše proto, že je to jejich „podnikatelský záměr“. Díky tomu mnoho Norů přestalo být s nimi solidární a přestali jim sypat drobné do kasiček a výrazně omezili kupování časopisu Folk er folk. Reakce Romů na tento fakt byla rovněž medializovaná – rozčílení nad tím, že „jak tu mají žít“, když jim Norové nechtějí almužnu dávat. Dodnes přitom v paměti zůstává video, na němž mladý rumunský Rom poměrně obstojnou angličtinou na kameru říkal, že – cituji – „I don’t want to go back to Romania, because Romania is fucked. If you don’t want us here, just give us 100,000 kr per person, this means about 1,000,000 kr per family and we will go back. What is one million kroner for you?“ – čili přeloženo: „Nechci jít zpět do Rumunska, protože Rumunsko je v hajzlu. Jestli nás tu nechcete, dejte nám sto tisíc korun za osobu, to znamená milion za rodinu a my půjdeme zpět. Co pro vás je milion korun?“

 

Na dané situaci je smutné to, že je v Norsku poměrně dost běžných Rumunů, kteří se snaží poctivě pracovat a kteří tak zcela nezaslouženě jsou spojováni s těmito Romy. Třebaže média už důsledně hovoří o „romfolket“, čili o Romech, poměrně dlouho se psalo o „rumenske tiggere“ (rumunských žebrácích), „rumenske kriminelle“ (netřeba překládat) či dokonce o „kriminelle med østeuropeisk utseende“, čili „zločincích východoevropského vzhledu“ kdykoliv měli novináři na mysli tyto Romy, což je skutečně do nebe volající. Bohužel lidská paměť na špatné věci je příliš dlouhá a na detaily příliš krátká a tak mnozí již mají pevně zakotveno, že Rumun = Rom a Rom = zloděj, podvodník a žebrák.

 

Jeden by ani nevěřil, že je řeč o Norsku, kde před rokem a půl Romy prakticky nikdo neznal a kde se k nim přistupovalo od začátku velice slušně.

Autor: Andrej Ruščák | čtvrtek 19.9.2013 13:00 | karma článku: 45,64 | přečteno: 14376x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1831x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4898x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2636x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Když musí normální lidi a normální chování chránit zvláštní zákon

V Utahu vstoupil v platnost dlouho očekávaný, leč zcela absurdní zákon, který nic nezakazuje, naopak výslovně říká, že je něco dovoleno a člověk, který to dělá, nesmí být stíhán ani nijak popotahován. Schyluje se k tomu i u nás?

29.5.2018 v 10:00 | Karma: 48,05 | Přečteno: 17061x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Přátelská rada pro „52 %“ jak vycházet se „48 %“

Vážení voliči Miloše Zemana, ať už byla vaše motivace pro tuto volbu jakákoliv – asi se moc nemýlím, když napíšu, že máte jistě plné zuby toho, jak vámi a vaší volbou média ostatní jenom straší.

16.2.2018 v 14:59 | Karma: 40,72 | Přečteno: 6192x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Návod pro 48 %, aneb jak vrátit liberalismus do české politiky

Navzdory tomu, že myšlenky, které jsem ve své filipice vůči „48 %“ uvedl, formuloval už Dale Carnegie před více než osmdesáti lety, byla jejich aplikace na prezidentskou volbu pro mnohé lidi překvapením.

31.1.2018 v 9:45 | Karma: 39,74 | Přečteno: 6013x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Ponaučení, která by si 48 % populace mělo z voleb vzít, ale nejspíš nevezme

Vyhrál Miloš Zeman. Nepřekvapivě. Můj tip v moment uzavření volebních místností, jak jsem ho napsal na Facebooku, byl 52:48 pro něj. Osmačtyřicet procent je totiž starý známý počet.

28.1.2018 v 14:30 | Karma: 48,40 | Přečteno: 57719x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Kdo chce moc, nemívá nic – dokonce ani v Británii ne

Kdybych věřil v karmu, tak bych asi řekl, že se v noci na dnešek ve Spojeném království rozdávala hromadně. To, co se stalo, je vyvrcholením dlouholetého sebeklamu o nekonečné důležitosti, a to na všech frontách.

9.6.2017 v 10:44 | Karma: 35,47 | Přečteno: 4689x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Jaké to je, být liberální patriot?

Z projevů pokrokářů to kolikrát vypadá, že být patriot a liberál se navzájem vylučuje. Že člověk nemůže být hrdý na to, odkud pochází. Nejlepší odpovědí na takové myšlenky je vlastní vyznání – a zde je to mé.

30.5.2017 v 13:05 | Karma: 30,33 | Přečteno: 1746x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Macronovo volání po reformě aneb jak vznikají české fake news

Emmanuel Macron prohlásil, že chce omezení pro vyslané pracovníky, aby nedělali nekalou konkurenci v zemi, kde pracují. Česká média to nepochopila a vytvořila fámu ve stylu „Macron nás ve Francii nechce“. Jenže to jsou fake news.

26.5.2017 v 16:08 | Karma: 36,55 | Přečteno: 4996x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Otevřený dopis premiéru Sobotkovi

Jsem naprosto pobouřen implikací ČSSD, že měsíční plat nad 50 tisíc hrubého znamená „bohatství“; ČSSD evidentně neví, jaké jsou v Praze cenové poměry. Návrh reformy se nedá chápat jinak, než jako válka vyhlášená Praze a Pražanům.

1.3.2017 v 8:00 | Karma: 47,51 | Přečteno: 18957x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

O norském antisemitismu

Zatímco ve většině západní Evropy za antisemitismem stojí místní levice maskující se odporem k Izraeli nebo muslimští přistěhovalci, v Norsku stále žije takový ten lidový antisemitismus, jehož v Německu zneužil Adolf Hitler.

20.2.2017 v 18:00 | Karma: 41,73 | Přečteno: 4793x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Jak učinit Česko opět velkým

„Velikost“ společnosti je věc ošemetná, protože má setrvačnost přesahující délku našich životů. Postavit bohatou a úspěšnou společnost lze, ale až pro naše vnoučata. A to pouze za určitých podmínek.

14.2.2017 v 15:00 | Karma: 40,15 | Přečteno: 4321x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Uprchlíci s iPhony a značkovým oblečením? Proč ne.

Jedním ze základních problémů debaty o uprchlících je, že lidé na Západě – tedy i v Česku – nevědí, kdo to uprchlík je, a také nemají úplně smysl pro proporce. Pojďme to uvést trochu na pravou míru.

30.1.2017 v 12:30 | Karma: 44,66 | Přečteno: 16435x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Rovnost, úcta a rovnoprávnost: malé posezení nad hodnotami

Myšlenka, že jsme si všichni rovni, je v dnešním pojetí nekompletní. Bez pochopení, že rovnost a společenské rozdíly se navzájem nevylučují, těžko dosáhneme skutečného altruismu: pomoci potřebným tak, aby se měli skutečně lépe.

18.1.2017 v 10:10 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Kdo je tady rusofil?

Navzdory velmi reálné hrozbě ze strany Ruska se v Česku objevil fenomén, který, ač prvoplánově protiruský, Rusku naopak v dlouhodobém horizontu pomáhá.

29.12.2016 v 12:28 | Karma: 33,43 | Přečteno: 3483x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Co má dělat svobodná společnost, aby přežila?

Demokracie má v sobě zabudovanou vlastnost, bez níž fungovat nemůže, ale která ji snadno zahubí: její nepřátelé ji mohou snadno svrhnout pomocí jejích vlastních nástrojů – voleb či svobody slova. Přesto se demokracie může bránit.

23.11.2016 v 11:02 | Karma: 31,09 | Přečteno: 1960x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Návrat do svobodné země

V angličtině je následující rčení: to put my money where my mouth is. Vystihuje přesně to, co jsme učinili. Navzdory tomu, že mnozí nevěřícně kroutili hlavou, navzdory otázkám, proč, když jsme se tak dobře uchytili, odcházíme.

30.10.2016 v 16:30 | Karma: 45,68 | Přečteno: 11427x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');