Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ty příkopy vznikají mimo jiné proto, že chybí empatie, schopnost se zamyslet nad perspektivou druhých, nad tím, proč druzí lidé smýšlí jinak než já, o řadě problémů.... aniž by to museli být svině s nějakou tajnou, konspirativní agendou. Bohužel převažuje stereotypizace my versus ti druzí (já se častěji setkávám s nálepkami typu neomarxisté, progresivisté a tak podobně, protože sama názorově stojím na straně liberalismu, ale podobně je stereotypizována i druhá strana). Ale možná je stereotypizace normální, lépe se cítíme mezi lidmi své krevní skupiny a nemáme chuť se vciťovat do druhé strany, ani potřebu... Nevím.

Samozřejmě, odhlédnu-li od ideologie a zaměření, existuje ještě syrová pravda, která se bohužel v ideologiích ztrácí. Objektivita pokulhává, ale kdo z nás dokáže být jinde než na stránkách politologické diplomky objektivní a věcný?

A pokud jde o příkopy, ani vy přece moc nestojíte o debaty s oponenty. Delší dobu jsem například nemohla snést vaše silně ideologické popisy norské společnosti, kdy jste některé věci přehlížel a neuvažoval, protože vám do Vašeho konceptu neseděli. Na facebooku, kde to lze, jste na nějaký můj příspěvek (nikoliv na vaší osobní stránce a nikoliv urážlivý či osobní) zareagoval blokací, abych už vaše příspěvky neviděla. Pro mě dobrý příklad toho, že tak nějak všichni, včetně Vás, chtějí pobývat hlavně mezi svými a o nesouhlasné debaty přes příkop moc nestojí.

0 0
možnosti

P21a24v54e87l 44D26u28d91r

28. 6. 2018 13:26

Můžete mi říci, když tak chválíte otevřenost Dánska, proč nezveřejňují statistiky únosů? Je to zde:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Crime_and_criminal_justice_statistics/cs

· Crime and criminal justice: TABLES (v angličtině)

Únosy jsou v tabulce 4.

0 0
možnosti

A jedeme Moláčka:

Přirovnání k Trumpově zdi stupidní a bez návaznosti na to, jak tu vodorovnou hranici v grafu definoval sám Moláček, ale budiž.

Přirozeným oponentem odpůrce potratů je prý zastánce ženských práv - ok, tak to bychom si zopakovali jednu z nejzavedenějších a nejstupidnějších demagogií "progresivistů".

Zbytek masírka, která se pouze snaží tvářit, že se snaží být nestranná. Když už tedy Moláček tvrdí, že vidí nežádoucí kontakt s extrémisty na obou stranách svislé osy, je "zvláštní", že všechny příklady tohoto chování uvádí ze strany konzervativců. Ani jeden jediný příklad z tábora "progresivistů" se mu do článku nevešel, chudáčkovi objektivnímu. Možná mu došel papír. Ale spíš (tak cca na 99,99 %) nesmí podle zadání podrýt byť jen jeden jediný prvek "progresivistické" PROPAGANDY.

2 0
možnosti

V součtu dobrý článek (váš, Moláčka jsem ještě nezkoukl), děkuji. Několik poznámek:

Nemůžu si pomoct, ale "názorově progresivní" je dost eufemismus, další skrytá snaha tuto skupinu nějak privilegovat.

Převaha "progresivních" (ehm ehm ehm) novinářů není problémem sama o sobě, kámen úrazu je v tom, že tito novináři nezřídka podporují politiku, která je zároveň vykonávána navzdory názoru (velké) většiny (typický příklad - první fáze migrační krize) a tato většina tak má oprávněně pocit, že demokracie se vytrácí kdesi v nedohlednu a opět nastupuje jakási totalita, která si navíc už stihla obstarat kolonu svých věrných propagandistů.

Že zmiňujete populismus jen na konzervativní straně, tím jste druhou půlku článku dost pokazil.

Zášť vůči západní Evropě? Ale kdepak. Podrážděnost z toho, že se na nás Západ dívá skrz prsty? Ano, jednoznačně.

Extremisté na "progresivní" (ehm ehm ehm) straně? Promiňte, ale pro mně typickým příkladem takového extremisty není někdo z Kliniky, ale třeba Angela Merkel.

2 0
možnosti

Článek je inspirativní, ale pár poznámek k němu mám.

Nesouhlasím s tím, že by Češi pociťovali zášť vůči západnímu světu za to, že měli 40 let k budování stability po válce. Češi v této souvislosti pouze připomínají, když jsou jim nadřazeně vnucována pravidla, která nazýváte progresivní, že tyto země za těch 40 let v blahobytu ztratily sebeúctu a nechají se bez rozmýšlení vláčet hesly (třeba progresivními)

Pochopila jsem, že za progresivní hodnoty jste zařadil především pomoc migrantům a feminismus. To, co se v současnosti děje, ve skutečnosti žádná pomoc migrantům není. Po jejich pozvání je to jejich násilné přesazení do zcela odlišné kultury. Dostávají materiální výhody a bláhově a zcela neodborně se od nich očekává, že se začlení - to je nějaká pomoc, když i ten nejjednodušší člověk chápe, že se nezačlení, že je to nesmysl? Méé too - to je nějaký progres, když se na povel všechny ochechule rozpomínají, že kvůli pro ně veledůležité roli přistoupily na jinak nechtěný sex, obléknou si 3 pásky a on chlípák poulil oči? Vždyť je to celé postavené na hlavu, když se ženy nechávají vycpávat, šaty mají rozpárané shora po pupík a zdola taktéž, co vlastně ty čarodějnice chtějí?

Diskuse se stranou, která naskakuje na povrchní hesla není možná, se zabedněnci, kteří si uzurpují moc, hne evidentně jen ten extrémismus, bohužel :-)

2 0
možnosti

No, jak píšu níže, ne každý pokrok je k dobrému. Osobně - a myslím, že to vyplývá z mých starších článků - progresivní zrovna nejsem a nemám tyhle ideologie rád.

0 0
možnosti

Jaksi nechápu smysl dělení na konzervativce a progresivisty. To jsou snad pojmy, jejichž význam se mění po každém převratu, ne? Je mi jasné, co chtěli konzervovat konzervativci v roce 68, a co znamenalo "stará konzerva" v roce 89; ale co chtějí konzervovat dnešní konzervativci? Současný stav? To asi ne, z kontextu článku plynu, že v současnosti konzervativci nejsou u moci.

A co já, spadají moje názory pod ty konzervativce nebo pod ty progresivisty? Nakonec jsem došel k názoru, že pravděpodobně jsem ten extrémista, proti kterému se ti konzervativci a progresivisté mají spojit. To se mi ulevilo, že nemusím jít zasypávat nějaké příkopy a budovat bezpříkopovou společnost.

3 0
možnosti

J71a17n 13R15á21ž

26. 6. 2018 15:25

V článku je poněkud přehuštěno slovním spojením slov jako např. "myšlenka", "názorové spektrum", "novináři" s přídavným jménem "progresivní" . Marně přemýšlím, jako člověk kterému bylo většinu života předkládáno, že jedinou "progresivní myšlenkou" je komunismus a jediným "progresivním proudem" směřujícím ke společenskému ideálu je marxismus, co asi dnes tím progresivním názorovým proudem, či progresivní myšlenkou myslíte.

Jestli je podle Vás progresivní ideologie multikulturalismus, genderové šílenství, či prosazování pozitivní diskriminace menšin, tak to je podle mne stejně pitomý "progres" bez budoucnosti, jako byla ve své době mocensky prosazovaná "progresivní" myšlenka komunismu v progresivním proudu marxismu.

Osobně nejsem přesvědčen, že lidé s takto "progresivním myšlením" tvoří většinové názorové spektrum společnosti, i když zaplňují veřejný prostor!

2 0
možnosti

A kdo říkal, že slovo "progres", resp. "pokrok", či "progresivní" jsou pozitivně naladěná slova? Za sebe třeba říkám, že když slyším o tom, že se má prosazovat pokrok, dostávám preventivně husí kůži.

0 0
možnosti

Co se týče extremismu - zdaleka ne všechno, co Tebou uváděné příkopy říkají, je extrémismus. Ostatně ona už i definice extrémismu je dost komplikovaná.

Např. je odmítání islámu extrémismus? Je extrémismem prosazovaní možnosti homosexuálních manželství?

Diskuse vždy bude na těch, kteří diskutovat chtějí a umějí. Spousta lidí nechce nebo neumí. Je to přirozené. Ale zároveň je potřeba mít na paměti, že ochota a um diskutovat neznamená, že dotyčný má pravdu nebo že jím předkládané řešení je nejlepší. A to i kdyby s takovým názorem byla mezi těmi ochotnými a schopnými naprostá většina.

Podstatou dnešních společenských sporů je právě to, že ti schopní a ochotní diskutovat mají poměrně vyhraněné a sladěné názory. Jak správně píšeš, mediální prostor patří progresivistům. Ano, ti schopní a ochotní jsou dneska ve většině progresivisti (to asi není žádné překvapení). Mezi sebou se tihle lidé poplácávají po ramenou a odmítají vidět pohled toho druhého. A pak se hrozně diví, když se najde někdo, kdo jim oponuje. Bohužel nejsou ale tak navýši, aby si uvědomili svou omezenost, a tak reagují zcela iracionálně. A to tyto spory dále živí.

Chyba je na straně progresivistů. To jsou ti, kteří můžou z jejich dnešní pozice klima ve společnosti ovlivňovat a nedělají to.

0 0
možnosti
Foto

Těžko budete profetem, s tím se smiřte. Předestíráte něco, co nemůže fungovat. Ani v Dánsku, bych řekl. Čtu i dánská média příležitostně. Příkopy budou vždy, jako budou barikády. Někdo je používá, aby se bránil atakům, jiný zase, aby se profiloval. Míchání nefunguje. To by museli všichni vlézt na dno příkopu nebo na vrchol barikády. Alespoň. Ale zasypávat nebo bourat, toho se nikdo nedožije. Jen někdy v historii se stane, že obě strany díky společnému zájmu pudu sebezáchovy se ocitnou na té, či oné straně, ale až to pomine, tak zase přelezou.

Mimochodem, které strany ve Švédsku jsou krajní? Já bych o pár věděl. Nevím ovšem, jestli to budou ty, které se vám tak zdají.

1 0
možnosti

Tak SD jsou bývalí neonacisté, kteří dodnes neuznávají švédské Židy za Švédy, takže... je mi jedno, jak kultivovaně se Jimmie Åkesson snaží tvářit, tohle je prostě za čárou. Hlavně když tohle jsou věci, které padají z jeho členské základny: https://aktuelltfokus.se/sd-politiker-judar-och-sionister-styr-sverigedemokraterna/

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS