Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

To, že EU přinese cenovou a mzdovou konkurenci, to všichni věděli, proto si většina západních států kromě Británie vyjednali při vstup východních zemí nějaká přechodná období. Ta období už vypršela a politici jako Macron by nyní chtěli změnit pravidla hry - ale právě ta pravidla, kvůli kterým jsme do EU vstupovali. Macronova prohlášení a hrozby na adresu Whirpoolu, který stěhuje továrnu z Francie do Polska, budiž toho dokreslením. Macron a jemu podobní jsou dnes ti, kteří ničí EU a nerespektují její základní pravidla.

0 0
možnosti
JP

J42o35s66e43f 52P25i35b34i43l

28. 5. 2017 11:07

Pane Ruščáku, vy možná problému rozumíte, ale trochu při tom lžete.

Minimální mzda ve Francii je 1480,-€. Diety pro české pracovníky jsou 45,-€ denně, tj. 1350,-€ za měsíc. I kdyby ubytování stálo jen 10,-€ denně, je to dalších 300,-€ za měsíc. Ten váš fiktivní pan Novotný se nemůže dostat s naší mzdou a cestovními náhradami pod francouzskou minimální mzdu, ani kdyby chtěl. Kdyby měl mzdu na úrovni mediánu, byla by celková částka 2592,-€/měs.

Ale ono je to trochu jinak:

Francouzi vyžadují hrubou mzdu na úrovni francouzské minimální mzdy (bez diet!). Na tu samozřejmě nedosáhne ani naše průměrná mzda. Neberou ani v potaz, že část odvodů platí za zaměstnance zaměstnavatel.

Francii nevadí naše nízké mzdy v jejích podnicích u nás, ale běda, když konkuruje někdo na jejím trhu a je efektivnější, než francouzské firmy. Francouzi se totiž bojí o svoje socialistické vymoženosti. Proto vytváří ochranářská opatření v rozporu s principem volného pohybu služeb.

3 1
možnosti
Foto

Diety jsou náhrada-ne mzdy

0 0
možnosti
Foto

Doufám, že Macron bude stejně srdnatě bojovat o to, aby v rámci EU byly vypláceny stejně vysoké zemědělské dotace, jaké pobírají zemědělci ve Francii.

13 0
možnosti

I47v47o 14Ž87á80č89e40k

27. 5. 2017 14:09

To je přece stejné, jako když se u nás prodává zboží vyrobené v rozvojových zemích. Tam zaměstnanci dostávají nižší plat a proto to zboží může být levnější, než kdyby se vyrábělo u nás. Měli bychom to zakázat?

Jakou si Francouzi stanovili minimální mzdu, to je jejich věc. Čím větší minimální mzda, tím větší nezaměstnanost, na to člověk nemusí být ekonom.

7 2
možnosti
ZH

Proč bychom to zakazovali. Když ohrozí svou nízkou mzdou náš průmysl, máme cla. :-)

1 0
možnosti
AB

A30d51a21m 22B17í28l29e77k

27. 5. 2017 13:30

to je naprost výstižné:

V Česku, stejně jako v Británii, je jedním z hlavních problémů vztahu s EU skutečnost, že málokdo rozumí tomu, jak Evropská unie funguje, jak funguje její právo a co znamenají jednotlivé definice.

Zdroj: http://andrejruscak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=606202

podívejme se na Lisabonskou smlouvu, množství úředníků, předpisů, regulací, zákazů. Jaký je asi důvod tohoto byrokratického šílenství, ve kterém mají problém se orientovat opravdoví odborníci, natož běžný člověk? Ano, správně milé děti, je to ÚMYSL UDĚLAT Z LIDÍ NESVÉPRÁVNÉ HLUPÁKY.

6 7
možnosti
JC

Vy předpokládáte kvalifikované novináře. Ale ti přece u nás už téměř nejsou. U nás jsou jen MIZERNÍ PRODAVAČI emocí. Proto ta "upravená" zpráva.

4 0
možnosti
FN

Autore, plácáte nesmysly.

Ten vámi uvedený scénář volného pohybu služeb vychází přesně z komunitárního práva. Například letité Směrnice č. 96/71/ES o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb. Ta zde bylaa ještě dřívenež se Macaron narodil a zakládající členské státy se jí řídí už řádku let.

A co třeba Směrnice č. 2006/123/ES o službách na vnitřním trhu? To se prostě změní evropské předpisy proto, že se Frantíkům zdá, že je východoevropané okrádají o práci?

A co rozsudky Soudního dvora EU (např. Rozsudek Soudního dvora Rush Portuguesa - Věc C-113/89, nebo Rozsudek Raymond Vander Elst proti OMI - Věc C-43/93, nebo čerstvý rozsudek EEP BV proti Nizozemí - věc C-91/13), které jasně deklarují, že Smlouva o fungování Evropské unie, zakotvuje v čl. 56 a násl. také právo na volný pohyb služeb. Soud přitom řekl, že SFEU je nutno vykládat v tom smyslu, že hostitelský členský stát nesmí vyžadovat správní formality nebo dodatečné podmínky od pracovníků pocházejících ze třetích zemí, oprávněně pobývajících a řádně zaměstnaných u poskytovatele služeb v jiné členské zemi EU, a kteří jsou svým zaměstnavatelem dočasně vysláni do hostitelského členského státu za účelem poskytnutí služeb.

Změní se SFEU kvůli tomu? To znamená, že na malé země se v EU nehledí, a evropské předpisy se budou měnit podle požadavků Francouzů a Němců???

Nepřijde vám, že se z tohoto společenství stává dikatura?

11 4
možnosti
FN

výše uvedené rozsudky hovoří o cizincích ze třetích zemí, o tom jaká mají práva. Samozřejmě se to vztahuje i na občany EU

1 0
možnosti
JS

J95o82s81e73f 89S24u70k

27. 5. 2017 11:36

Velmi děkuji za velmi potřebnou reakci na některé české novináře.

1 0
možnosti
LJ

Tento prispevek je jasnym nepochopenim principu EU. EU je zalozena na volnem pohybu zbozi, sluzeb, a osob. Kdyz si p. FR pozada CZ firmu o sluzbu, je jasne ze sluzbu budou poskytovat lide vetsinove z CR. Pokud si pro pochopeni prodstaty nahradite cloveka robotem dojde vam, ze timto pozadavkem Macron jasne porusuje zakladni pravidla fungovani EU.

6 1
možnosti
JB

J15a19n 60B78u71b83e41n

27. 5. 2017 10:38

Nemám problém s tím, co chce Macron, nicméně už mám zásadní problém s tím, že říká pouze A a neříká už B. Má pravdu v tom, že ze strany české firmy vysílající své pracovníky do Francie se jedna o (sociální) dumping, avšak francouzské firmy (a že jich není málo), které koupily české firmy a přesouvají výrobu do ČR, jej provozují vesele taky. U nás lidem platí 1000 EUR za to, co by ve Francii museli dávat minimálně 2500. Jestliže Macronovo heslo je, že za stejnou práci nálěží stejná mzda, tak by tím neměl myslet jen Francii, ale když je takový Evropan, za kterého se tak rád prohlašuje, měl by tím myslet celou Evropu. Není možné, aby zaměstnanec Renaultu v Lyonu bral za stejnou páci 3x více než týž zaměstnanec Renaultu v Brně. Fajn, otevřme tuto debatu sociálního dumpingu, ale pojďme se bavit o jeho komplexní podobě. To, že "staré" země EU zneužívaly zástupy levných pracovních sil z východní Evropy, bylo po 15 let (a nadále zjevně z jejich pohledu je) v pořádku a najednou je to v obraceném gardu problém? Aplikuju-li Macronovu logiku, tak tím, že firma XY z Lyonu převedla kus své výroby do ČR - a platila tamním zaměstnancům směšné mzdy a ušetřila tak nemalé prostředky - tak nejenže proputila x llidí ve Francii, ale oproti firmě ZX z Dijonu se dopustila tak trochu nekalé soutěže. Takže buď Macron zakáže jakýkoliv přesun výroby, nebo by dle svých hesel měl tu firmu XY donutit, aby lidem v ČR patila alespoň minimální tarify ve Francii. A nebo - což by asi bylo nejjednoduší - by to prostě nechal být na trhu, nechť se každý zařídí, jak uzná za vhodné a nic se nereguluje.

18 1
možnosti
Foto

Francouzká firma u nás neplatí menší mzdy než jsou u nás uzákoněny.

2 4
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');