Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Zcela souhlasím. Za opravdu bohatého bych považoval dnes člověka s příjmem tak od těch sto tisíc měsíčně nahoru, těch 50 je skutečně už historie. Navíc rozdíl mezi člověkem s příjmem třeba 30 tis a 60 tisíc nebude nijak markantní, oba budou mít zhruba totéž, jen v jiné kvalitě. Jeden bude mít novější byt 3+1, druhý starší v paneláku. Jeden novější televizi, druhý starší televizi. Jeden novější auto, druhý starší auto. Jeden bude jezdit na dovolenou na Mallorcu, druhý pod stan v ČR. Ale prakticky budou žít zhruba podobně i s podobným majetkem. Ne, že si ten druhý ušetří na jachtu, cestu kolem světa nebo na auto za 3 mil.

Kromě toho je velmi, velmi podstatné, jestli člověk s tím platem žije sám, nebo z toho živí i manželku s dítětem na mateřské. Potom je člověk s platem 60 tisíc prakticky chudák (majetkově) oproti někomu se 30 tis. platem, ale samostatně žijícím...

5 0
možnosti
PN

Rozdíl je auto a byt, ten zbytek je vzhledem ke sníženým cenám proti dobám dřívejším opravdu podobný. Na Mallorcu se dá doletět za 3000 a TV stojí do 20k, jo možná ji ten majetnější častěji obmění

1 0
možnosti
Foto

Pokud nemáte problém s progresivním loupením, tak se zamyslete nad vlastním pojetím etiky.

0 0
možnosti
Foto

Lze se pouze divit, že vy nemáte problémy s bonusy na sociálním a zdravotním pojištění, tedy s degresivním loupením.

0 0
možnosti
Foto

M52a28r64t74i42n 76Š42i85k

1. 3. 2017 12:39

Pokud vás chápu správně, chystáte se utíkat před daňovou progresí. Tak nám zkuste říct kam přesně, protože daňová progrese je v Evropě snad v 21 státech. Z Norska jistě máte také představu o nemalých životních nákladech, zvláště bydlení je tam velmi drahé a daně nemalé. Kromě toho stahujete kalhoty, i když je brod ještě dost daleko. Pokud je mi známo, socani jsou připraveni vést diskusi o vyšší hranici příjmu, myslím 70 000 Kč. Tak to aspoň znám z Twitterového účtu předsedy Sobotky. Podle statistik nedávno diskutovaných, jen 16% zaměstnanců v ČR je nad hranicí 50 000. Jinak mám vaše články opravdu v oblibě, zkušenosti ze zahraničí jsou zajímavé. Teď se mi zdá, že jste trochu sklouzl od obvyklé věcnosti k politické "agitce", ale to může být i tím, že se mi nějak příčí tato forma otevřených dopisů. Jistě také lze předpokládat, že soc.dem. nebude po volbách rozhodující silou, takto zatím hovoří průzkumy. V koalici prosadí část návrhů, nebo v ní ani nebudou. Mně přijde přirozené, že soc.dem strana přichází s daňovou progresí. Nelze očekávat, že všechny strany budou mít stejné koncepty. Diskuse může být a bude, o té hranici příjmu. Náklady na život v Praze samozřejmě nijak nezpochybňuji.

9 6
možnosti
AR

S daňovou progresí jako takovou problém nemám. Co mě pobuřuje je fakt, že ČSSD prezentuje lidi s příjmem nad 50k hrubého za bohaté, když pravda je taková, že to záleží na tom, kde se bydlí.

11 0
možnosti
JK

J35i52ř12í 62K95ý56r97a

1. 3. 2017 12:18

Vážený autore, ve Vašem článku postrádám jakoukoli informaci o Vaší manželce. Pokud pracuje, tak možná docela významně zvyšuje příjem Vaší rodiny. Pokud nepracuje, tak asi není pro ní velkým problémem Vaše děti odvádět do školky na čas 6,30 hod. a tudíž nepotřebujete soukromou školku.

4 0
možnosti
AR

Do února pracovala, teď je na mateřské dovolené (na rok, déle kvůli práci nemůže). A ano, zvyšuje naše příjmy, ale ono je potřeba také jíst, cestovat (žena je Polka a její rodiče také chtějí vidět vnoučata a tohle něco stojí) a auto také není zadarmo (pojištění, servis).

3 0
možnosti
KC

Ať počítám jakkoliv, život mimo Prahu a nejbližší okolí vyjde levněji. Platy jsou sice nižší, ale životní náklady přijatelnější. Při zaměstnání obou partnerů a platu nad 50 000 Kč se v Praze žije slušně, jenže kdo to má? Navíc je mimo Prahu snesitelnější prostředí, nižší kriminalita, solidní služby, školy, nemocnice i kultura a všechno je blíž. V Praze je hezky, když jsem tam jezdil služebně na dva, tři dny, ale trvale bydlet bych tam nechtěl právě proto, že Praha je předražený blázinec. Jinak k Pražanům nic ve zlém, také jsem tam studoval pět let a jejich starosti chápu.

1 0
možnosti
JB

Výstižný popis, vidím to stejně (a s VŠ i zažil!). Prahu mám rád na pár dnů, ale bydlet bych tam nechtěl ani náhodou..

0 0
možnosti
DB

problém skutečně je příjmová mapa republiky, kde Praha vede a ostatní jsou velmi často velmi daleko v závěsu....ale i tak nasazení daňové progrese na 40 nebo na 50 tisících je příliš nízká hranice...již jsem několikrát psal , že by tato hranice měla začínat od 1 000 000 korun ročně.....a je velikou otázkou, jak vysoká by ta progrese vůbec měla být, a je otázkou jak nízké až nulové daně by měly být u podstatně nižších příjmů, tedy celková tabulka daňové progrese.....zatím tyto údaje , pokud vím, nikde nejsou, a tak je celkem zbytečné se o tom bavit v této absolutně nekonkrétní podobě

Dalším a ještě větším problémem je celkový systém daní založený na DPH, možná by bylo lepší v EU zavést jednotný daňový systém ve třech stupních...a to..federální daně, státní daně a městské daně....ovšem celý systém by se musel velmi propracovat a vychytat všechny mouchy, které na první pohled bude mít...

je jasné, že malá víska kdesi v horách má podstatně nižší výdaje než Praha..viz jen rozloha, počet km silnic , metro, tunely a tak podobně....přesto, ovšem i tato víska potřebuje finance na splnění svých úkolů...a pak se to musí ještě udělat tak, aby se do toho vešly všechny členské státy...velmi složitá záležitost včetně složitosti odsouhlasení všemi státy

3 0
možnosti
RS

Jedna firma muze platit takove platy svym zamestnancum na ktere vydela. Je oficielne znamo, ze jsme zeme vyvojova. Az na trh prineseme inovativni vyrobky nebudeme uz vyvojova zeme a budeme met vyssi platy. Zatim maji vysoke prijmy hlavne spekulanti.

0 3
možnosti
TB

spekulanti? A co inženýři, doktoři, architekti, soudci, advokáti - to jsou všechno spukulanti? 8-o

4 0
možnosti
JK

Autore, co je lepší? Plat 15000 hrubého v Ostravě nebo 50000 v praze? Raději bych si vybral tu prahu.

0 1
možnosti
AR

Založte si v Ostravě odbory a třeba vám zvednou plat. Změňte práci, to při nízké nezaměstnanosti ke zvýšení platu pomáhá také.

1 0
možnosti
JH

Jako spisovatelka internetových knih si vydělám někdy měsíčně jen 600 korun za autorské honoráře.Nechala jsem se nakoučovat a šla za prací svých snů -ale ouha.Asi taky budu muset jít pracovat do nějaké montovny. Prosím Vás, kde se dá dneska vydělat 50 000 korun? Už tam běžím!!!!!!!!!!!!!!

3 1
možnosti
AR

V Praze v IT klidně i 90.

4 0
možnosti
PH

P63a74v60e41l 42H64e57k

1. 3. 2017 10:10

To když tak na to koukám, proč v té Praze jste, při takových horentních sumách?

5 1
možnosti
AR

Třeba protože se mi tu líbí a při stávajících podmínkách to vychází slušně i finančně?

3 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');