Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

"Tento systém je v příkrém rozporu s tím, co známe například z USA, kde jsou vstupní náklady výrazně nižší" =D Vstupni naklady v USA nizsi? Vstupni naklady do podnikani mozna... Ale vite kolik musi clovek v USA investovatnapriklad jen do vzdelani, aby se tam podle Vasich slov "etabloval"?Mladi lide se tam zadluzi treba na 10 let dopredu, jen aby vystudovali VS.Pokud nemaji bohate rodice, tak zadna sance. 25% obyvatel tam ani nema zdravotni pojisteni.

Tak prominte, ale aby jste shazovalnorsky socialni system pred tim v USA. To uz je moc. =D

Jinak nevim jak na Vasem pracovisti,ale na mem jsou vsichni extremne motivovani a pracoviti. Jen s tim rozdilem, zesi narozdil napriklad od CR, kazdy nezavidi i tkanicky od bot. Tomu je potomodpovidajici spokojenst v zamestnani, kooperace mezi pracovniky a tim iefektivita prace.

Lide tady v diskuzich uz potom pletoupate pres devate. Dekuji Vam za to, ze jste jim konecne objasnil, kde lezi 2.Belorusko Evropy a to jen kvuli Vasim konspiracnim clankum.

Co mate za cil prosim Vas??? Zdrava kritika je spravna a Norsko si ji v nekterych oblastech jiste nekdy zaslouzi. Ale z Vasich clanku to vypada, ze se tu zije jako v knize 1984.

Opet mate v nekterych oblastech pravdua v dalsich velmi fabulujete, ale zpusobem, ze Vam to vetsinova populacekvituje (trochu mi pripominate soucasneho pana prezidenta CR). Ale to tak na svete bohuzel byva.

Ziju v Norsku a pobyval jsem take jeden cas vUSA.

0 0
možnosti
AR

Řekněte mi, prosím, o jakých konspiračních článcích mluvíte, co je nepodložené. To, že je snadnější se vrhnout na podnikání v USA je prostě fakt. Ano, vím, že americký sociální stát je horší, ale o tom není článek. Článek je o Norsku a o tom, že norský sociální model není něco, co je úplně dobré napodobovat, právě proto, že jeho cílem je evidentně ne pomáhat nejslabším, ale udržet střední třídu v pozici, ve které je. A že Norsko pak vypadá jako z 1984? No, ono takové ale tak trochu opravdu je, ale člověk musí mít přístup typu "stát si nesmí dovolit mít moci víc, než kolik je bezpodmínečně nutné na to, aby dokázal spravovat, co má spravovat", aby to viděl. Stát tu opravdu kontroluje výrazně víc, než kolik by svobodomyslný člověk považoval za správné.

1 0
možnosti
TG

V norsku si nesmite vymenit vypinac-mohl by jsi Andreji uvest zdroj kde jsi k teto informaci prisel? Kdo to prijde overit?

A ne vsichni bydli v okoli velkych mest kde jsou samo ceny nemovitsoti vysoky. Norsko je velky a obyvatelnej domek koupite treba za milion norskejch. Musite ale bejt realisti a nemyslet si ze jako pristehovalec s prumernym platem budete bydlet jako ropnej magnat.

1 0
možnosti
JK

Bezvadný článek. Ale ten socialismus... to mě docela šoklo..

1 0
možnosti
KN

To co píšete o kadeřnicích / holičích mi připomíná moje vlastní zkušenosti z Prahy - v tak velkém městě jsem našla slovy DVĚ kadeřnice (a zase, ani jedna nebyla Češka) ochotné "prostě to nasucho zkrátit", jinak vždy mytí + masáž hlavy + stříhání + foukaná. Obzvlášť to poslední, které stojí asi tak 200 kč, přitom první co po návštěvě kadeřnice udělám je to, že se osprchuju a umyju si vlasy, aby se ty ostříhané škrabavé vlasy nedostaly po bytě a na další oblečení.

No nakonec kadeřnice uškodily samy sobě, naučila jsem se stříhat sama :-P.

A zároveň tenhle přístup bude asi jedním z důvodů, proč typická česká studentka má "prostě dlouhé vlasy" (a ne nějaký konkrétní účes, jako mikádo).

1 0
možnosti
RS

předpokládám, že díky vám polovina pražských kadeřnic to zabalila , jak jste jim to tvrdě nandala8-o

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek, je vidět, že všeho moc škodí a u levice to platí dvojnásob.

1 0
možnosti

J98o10z16e88f 49Č10e26r86n28ý

17. 12. 2015 22:08

keď čítam podobné články, tak si začínam myslieť, že komunisti v čssr boli vlastne strašní pravičiari. a s pribúdajúcou cenzúrou a politickou korektnosťou si začínam myslieť, že to boli vlastne liberáli.

0 0
možnosti
PJ

Pane Ruščáku, dík za ten článek.R^ Do teď jsem měl o životě v Norsku trochu jiné představy. Říkal jsem si : Bohatý stát, tam to musí být v pohodě, ale jak to tak čtu, úplně cítím, jak se mi utahuje obojek. A ta výměna vypinače, ta mě teda uzemnila. Moc svobody si tam teda neužijete.

1 0
možnosti
MO

každopádně Vám dávám za pravdu , pane Ruščáku, že inspirace naší levice skandinávským modelem je zcestná. A nejen v ekonomické a sociální oblasti.

2 0
možnosti
RP

Já bych řekl, že popsaný stav má v severských zemích určitý historický základ.

Přírodní zdroje v severských zemích jsou poměrně omezené a proto už odedávna se v těchto zemích rodilo víc lidí než kolik bylo na tamějších zdrojích pracovních příležitostí. Ať už se jedná o zemědělství, o nějakou těžbu dřeva nebo nerostů nebo rybářství.

Pro severské národy tak bylo výhodnější ustanovit takové společenské zvyklosti a předpisy, aby část obyvatel sociálně od zhruba nižší střední třídy dolů dosáhla na práci a byla plně pracovně vytížena a měla z toho relativně slušné živobytí. A druhá část obyvatel aby na práci nedosáhla a tudíž se musela stát ekonomickými emigranty a hledat si své "štěstí" v zahraničí. Než aby tu práci rozdělili mezi téměř všechny, všichni měli málo práce a malé výdělky a všichni živořili. Protože ti emigranti, pokud se jim v zahraničí vedlo a uspěli, ať už si bohatství nakradli nebo vydělali tvrdou prací, se potom na stáří vraceli domů do severských státu a přinesli s sebou i své v zahraničí získané bohatství. Severské státy tím byly obohacovány. Norové byli v minulosti třeba dobrými námořníky, velrybáři, objeviteli....

Dneska to už neplatí, protože dneska je základem ekonomiky průmyslová výroba a ta se dá s výhradou trochu vyšších nákladů na vytápění provozovat v rozsahu daném čistě jen množstvím pracovní síly i v severských zemích.

Bohužel Norové své společenské zvyklosti nezměnili, kromě toho, že místo emigrace část svých obyvatel drží doma na sociálních dávkách.

0 0
možnosti
TH

Vyborne, jako vzdy. Ovsem mne by zajimalo taky zdravotni nebo i nemocenske pojisteni....

0 0
možnosti
TH

Aha..uz to mam...

http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140310_400343_blogidnesR^

Mam sestrenici vdanou ve Svycarsku, tam je to taky zajimave. Stat neplati nikomu. Zdravotni pojisteni si plati kazdy sam, at je nemocen, invalida, nezamestnany, dite, student, tak musi platit on nebo rodice. Na rodinu je to ponekud zahul, dneska je to temer 400 franku na osobu a kazdym rokem to lehce narusta.

Zubar neni soucasti pojisteni. K tomu se jeste plati samozrejme prvni ucet v roce minimum 300 franku a k tomu jeste spoluucast z uplne vseho, 10% minimalne. A rozsah pojisteni je daleko mensi nez v Cesku. Spousta veci se neproplaci vubec.

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');