Diskuse

Proč tolik českých intelektuálů brání Barnevernet?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Imho není třeba být libertarián, téměř anarchisticky odmítajici stát. Stačí mít pokoru a zdravý rozum, který si je vědom, že zasahování státu má vždy i negativní stopu, že rodina je jemnější a prvotnější struktura, než společnost (obec) a stát. A že stát má příliš hrubé nástroje na jemné předivo rodiny. Že je jako chirurg - jeho zásahy, zvláště nevratné, nesou s sebou vždy dávku zla. I když sd operace povede. A chirurg nikdy nesmí řezat "mnohé", vždy musí předcházet úvaha o konzervativní léčbě a pokusy o ní. Zlepšení medicíny taky nepřichází operováním spousty zdravých, ale zlepšováním a zpřesňováním léků a nástrojů.

Prostě každý zásah sociálky přináší s sebou i zlo. A potenciální dobro v daném případu musí být o mnoho vyšší. A jednou z protihodnot je právo rodičů "své děti po svém vychovávat", jak se zpívá v populárním protestsongu Spirituál kvintetu z doby komunismu.

Jinak jsem na středolevici a třeba nevěřím v plnou seberegulaci trhu, ani v to, že sumou sobectví v ekonomice může být veřejné blaho.

1 0
možnosti

Mj. z Karlsruhe se český ÚS velmi inspiruje a je to dobře. A přesto zrovna Německo je kolébkou sociálně-tržní společnosti i ekonomiky, nikoli liberální ekonomie.

0 0
možnosti

Pro mě je důvod k mojí zdrženlivost jenom to, že nemám dost informací - a to jsem proti silným zásahům státu v téhle oblasti (konec konců ČR s odebíráním dětí Romům jen kvůli životnímu standardu má taky celkem máslo na hlavě).

Ten link "není proti BV = je etatista" je IMHO dost slabý.

2 0
možnosti

J30i50r98i 49C43e69e

14. 10. 2015 9:53

Pane Ruščáku, díky za osvětu, které se v této problematice dlouhodobě věnujete.

Osobně se domnívám, že za celám posojem české vlády a j"elit" není nic jiného, než peníze. Peníze z Norských fondů, kterými se tato severská země snaží šířit své civilizační "vymoženosti" do dalších zemí.

Když si uvážíte, kolik miliard ročně k nám ze severu Evropy proudí, tak se nedivím tomu, že by někteří morální invalidé byly schopni za dotaci vykšeftovat i vlastní děti.  

Čeští intelektuálové opakovaně prokázali, že za patřičný obnos mohou obhajovat a okecávat cokoli. Od justičních vražd, až po sociální inženýrství Stalinského typu.

2 0
možnosti

Tohle bych mohl z fleku podepsat. Skutečné vystižení podstaty. Mám to podobné, také za daleko nebezpečnější považuji trefně zvané "dobrosery" neboli "pachatele dobra", kteří by ho do nás natloukli třeba klackem, než celej IS. Je známo, že cesta do pekla je přímo dlážděna dobrými úmysly.

4 0
možnosti

Výstižné a trefné, názor který má hlavu a patu. R^

0 0
možnosti

článek není nic jiného, než další hozený kámen… jojo, soudit druhé, to nám jde dobře.

0 5
možnosti

P21e37t36r 39F18r16ý35d51e93k

13. 10. 2015 14:24

Mohl bys svoji myslenku rozvest?

0 0
možnosti

Na případu paní Michálkové mne nejvíce děsí ta salámová metoda Barneterentu. Nejprve seberou děti na základě podezření, které se nepotvrdí, ale to nevadí, děti se stejně nevrátí, až uplyne tolik let, že děti se matce odcizí. Aby se neodcizili, když s nimi nesmí být sama a viděla je dvakrát do roka. A nakonec se použije ten nejšílenější argument: i kdyby tenkráte neměly být odebrány, kluci si už zvykli na opatrovníky a návrat k matce by byl pro ně stres! A co matka, ta už nikoho nezajímá? A platí pravidlo, že i (mírně) špatný rodič je lepší než žádný rodič nebo náhradní výchova. A kolik dětí by muselo být odebráno v naší zemi, kdyby se používala stejná měřítka jako v Norsku? 30%? Nebo víc?  A jen tak mimochodem, když jsem četl Jo Nesba, tak jsem si říkal, ta norská společnost je to snad horší než naše;-D. Kdybych měl soudit skandinávce podle jejich literatury, třeba Slabost Viktorie Bergmanové, tak mají těžký problém s pedofilií, alkoholismem a násilím.8-o Jinak nechápu, co všichni na tom Nesbovi vidí, dle mne je nic moc. Samozřejmě literatura není dokumentem, ostatně v Norsku ani Švédsku mne nikdo neznásilnil, neupálil, nevykastroval, nenabalzamoval, nepostavil mi sněhuláka do stanu.....ani mi nesebral dceru (asi že už byla plnoletá)...

10 0
možnosti