Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavá logika. Zákonodárci podle vás nemají mluvit do přechylování, ale expert na evropské právo ano?

0 0
možnosti

Expert na evropské právo si neosvojuje právo komukoliv cokoliv zakazovat, přikazovat či nařizovat, takže pouze vyjadřuje svůj názor. Zatímco zákonodárci tu možnost mají a využívají. Trochu jste to netrefil.

0 0
možnosti

Váš článek je takový zmatený, běháte sem a tam a nějak jste moc nepodpořil vaši původní myšlenku. Současná pravidla zní totiž tak, že cizinkám přechylujeme, ale Českám, které si to nepřejí nikoliv. Emma Smetana vadí celkově, nejen jménem, ale celkově. Pozérská. Pokud se narodila jako Češka českým rodičům v Praze, je opravdu směšné použít příjmení Smetana, když je to obyčejná Smetanová. Hraje si na něco, talentu moc nemá, proto je lidem nesympatická. Stejně jako pozérská Svoboda, která pár let žila kdesi v trapu a hned si usekla ová, ač je opět Češka. Vdaná za Čecha. Rozená v Česku. Alice Nellis, Kateřina Jacques aspoň měly muže cizince, ALE je to opravdu trapné, když je vedle sebe Scarlet Johanssonová a Emma Smetana. Čeština dokáže pracovat s nesklonným příjmením, ale otázka je, kdo a proč jaké příjmení má. A nejhorší jsou trpaslíci a pisálci, kteří klidně napíšou Alice Cooperová.

3 0
možnosti
Foto

Proč o tom tak duchaplně diskutujete, když to je jasné? Podle psychologů a jazykovědců, lámajících si akademicky hlavu s češtinou, jde o nekonečně narcistickou osobnost, která se chce zviditelnit, což my všichni, na rozdíl od ní jediné - jako Češi  - vidíme... a dejte si dvojku červeného a zanechte diskusí, máme vyřešíno, ne??? Je problematická, jasný všem? :) A všichni ostatní jsou normální...

R^R^R^R^R^R^

0 0
možnosti

V článku do sebe mícháte dvě zcela rozdílné věci: Oficiální jméno (tj. to, co je v dokladech) a jméno přeložené (tj. použité v jiném než rodném jazyce).

Přechylování se nijak netýká oficiálního jména. Tvar, vzniklý přechýlením, lze chápat jako český překlad zahraničního jména.

Argumentace, že se srozumitelnost zlepší, když budeme slušnější, mě dost rozesmála. Jednak to ne vždy pomůže (např. slovo "paní" je nesklonné), ale hlavně to není reálné. Doporučuji Vám si na zkoušku někdy zkusit komentovat například přímý přenos hokejového zápasu žen - "Stack nahrála Knight" upravíte na co? Na "paní Stack nahrála paní Knight"? To jsme si moc nepomohli, že? Jistě, lze to vyjasnit například přívlastkem ("Stack nahrála dobře postavené Knight"), ale v té rychlosti ještě přemýšlet, který přívlastek tomu dá smysl, chudák komentátor...

0 0
možnosti

Hodně důležitá a rozšířená věc - komentování ženského hokeje. Lohanová, Lawrencová (nebo Lawrenceová?), Lennoxová, Leibovitzová, Liuová (pro tu je to obzvláště kruté, proto v jejím případě tolik přechylonazi nenajdeme) a Lorenová se rozhodly založit si tým (nebojte, Sophia je jen v brance). Doufám že uvidím přímý přenos i s českým komentářem.

0 0
možnosti

Na jméně nezáleží, alespoň všichní vidí co je zač.....

0 0
možnosti

Velmi legrační, lidi se při Smetaně aspoň pobaví. Srandy je pořád málo! R^

0 0
možnosti

;-D;-D;-D Že já vůbec tyhle bláboly čtu. "Někomu" bude vždycky vadit "něco". Úžasné, téměř darwinovské zjištění. Zkuste se příště třeba pozastavit nad tím, proč si lidé nechávají hanlivá příjmení.8-o

0 0
možnosti

A23n19d71r59e63a 77L82e74e

16. 9. 2015 10:36

Dle meho bezpredmetna diskuse. Zena by mela mit moznost si vybrat jestli chce -ova nebo ne.  A jak napsano v clanku, dneska to je v podstate bez problemu mozne bez -ova akorat si musi clovek pri svatbe vymyslet ty spravne duvody. Tak proc tuto moznost nepovolit oficialne.

1 0
možnosti

Ta dáma nechce "zapadnout", ta se chce zviditelňovat. - A proboha, kolik vám zaplatila, že za ni tak bojujete?  ;-D

0 0
možnosti
Foto

Stručně: Piš Smetanová dle vzoru Bushová. V občance ať má, co libo.;-)

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS