Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemohu nez souhlasit. S postojem "prazske kavarny" jsem mela tu cest se mnohokrat potkat v diskuznich forech... 2 priklady za vsechny: pripad prvni, jista pani, si dovolila ve svem prispevku na FB napsat, zjednodusene receno, ze z takhle obrovskeho mnozstvi nelegalnich imigrantu zacina mit strach a ze se to proste nemuze zvladnout. Odmenou ji byly odsudky typu: "nechapu jak vy, takova inteligentni zena - matka, muzete napsat takovy xenofobni status", "kdyz uz intelektualni elita podleha hysterii, tak jsme opravdu v pr***", do toho v pomerne rozvetvene debate proti sobe staly nekterymi popisovane obavy (co s nimi, kam s nimi, Evropa ma sama tolik problemu, tohle v tomhle mnozstvi neutahneme, solidarita ma sve meze apod. - tj. zadne posilani do plynu ci potapeni lodi) a polozene praticke otazky proti proklamacim typu "nemohla bych se svym detem podivat do oci, kdybych nepomohla bliznimu", "kazdy clovek ma pravo zit tam, kde chce" atd. Ta pani nakonec status i s touto debatou, kde se to zacalo hemzit povyseneckym udelovanim xenofobnich a cechackovskych nalepek bez jakekoliv vecne a konstruktivni odpovedi ci navrhu reseni, radeji uplne zrusila.

Dalsi pripad je jisty mlady muz, ktery vsechno zna, vi, od vseho ma klice, vsude byl, pri maratonu rozbehal lidi, kteri by to bez nej zcela urcite vzdali..., neustale tepe do Cechu, ze jsou vsichni pitomi, postuje si na profilu jen vybrane veci (napr. printscreen z nejake FB diskuze s asi 5 extremnimi nazory, ktere vlastne velebily Hitlera, srdceryvne obrazky malych zkrvavenych deti v naruci rodicu a rozhovory s lidmi, kteri prirovnavaji deni v Cesku k nacistickemu Nemecku), cimz tedy doklada, jak jsme tu vsichni hnusne rasisticti,nenavistni a nasilnicti... A presto tento clovek tez zverejnil prispevek, kde psal, ze mel tu cest jet MHD a ze pote, co se tam setkal s jistou spolecenskou skupinou, radeji uz nikdy nepojede a bude dale jezdit na kole.

Jak pisete, presvedceni o sve nadrazenosti a spravnosti a bez zajmu poznat oponenty

0 0
možnosti
Foto

Toto je napriklad take projev "prazske kavarny" (vsimnete si zejmena toho komentare, ze jsme pepici a hobiti Evropy). Nezda se vam to uz pritazene za vlasy?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154699065667925&set=a.160515087924.149399.704807924&type=1&fref=nf&pnref=story

0 0
možnosti
MM

V zásadě souhlasím, i když bych pojem "pražská kavárna" nechápal tak kategoricky a neházel bych všechny kavárníky do jednoho pytle. Např. u Tomáše Sedláčka, jakožto jejího typického představitele, pohrdání "češstvím" nesleduji, spíš naopak. Každopádně přisuzování špatných charakteristik národní mentalitě či provinční malosti není zdaleka výsadou jen intelektuálních elit. Národní sebemrskačství je u nás od určité doby celospolečenský jev. Máme k sobě ambivalentní vztah. Na jednu stranu nedáme na své "češství" dopustit, často jsme přesvědčeni, že jsme chytřejší než zbytek světa, jsme kulturním národem Husa, Komenského, Masaryka, Havla.. na stranu druhou za "typicky české" považujeme takové vlastnosti jako je závist, vyčůranost, zlodějny, blbost byrokratů, nepoctivost, škudlivost, podlézavost, kverulanství, oportunismus, materialismus atd. Tento rozporuplný vztah k národu nemají pouze pražští kavárníci ale i tzv. obyčejní lidé. S nadsázkou by se chtělo říct, že je to "typicky české".

0 0
možnosti
BJ

mno, narozdil od vasich obvykle faktickych textu, mi tehnle prijde ponekud teoreticky vykonstruovany a populisticky. Kdy jste s nekym "z kavarny" mluvil, ze je mate tak dokonale zmapovane?

0 0
možnosti
AR

Bohatě mi stačí číst Respekt a občas nahlédnout do Svobodného fóra. Na to, jak "kavárna" reaguje, jsem nejtvrději narazil ve věci Barnevernet a toho, kdy velká, hodně velká část českých intelektuálů zaujala stanovisko "s Norskem nemůže být nic v nepořádku, protože je to civilizovaná země na rozdíl od Česka a kdo kritizuje BV napomáhá Rusku". Tohle byla rétorika, která unisono, naprosto bez znalosti věci, zněla napříč "kavárnou". Velmi podobně se pak projevuje v případu komentování toho, jaký mají Češi vztah k uprchlíkům, kdy až příliš snadno zapomínají na to, že to, co kritizují (a co je kritizováníhodné), prostě není ryze české, protože se na věc koukají skrze optiku "já jsem předvoj své země a vadí mi, jací jsou tu burani" - a nevidí, že v mnoha jiných zemích je to velmi, velmi podobné.

3 0
možnosti
BP

Xenofobie - hmmm -ono to Murphyovské " Nerejpej do něčeho,co funguje" je taky takový xenofobní modus operandi. No a jak dobře se osvědčil ...

Ne ne - xenofobie se démonizuje,nálepkuje,odsuzuje . Při tom je to léty osvědčený a dobrý přístup .Pražská kavárna si může o xenofobii pindat,co chce ...

1 0
možnosti
Foto

No, nevím. Tzv. "pražskou kavárnu" bych viděl jako dost české specifikum, ač samozřejmě určité rysy jsou vlastní všem "kavárnám". Tím hlavním společným rysem je "salónní revolucionářství". Řekl bych ale, že polská kavárna je daleko méně salónní, což Poláci už mnohokrát dokázali. V exilu jsem měl kontakty s lidmi polského odboje a v rodině také byli. Myslím, že mezi nimi a standardní populací je daleko menší rozdíl než u nás. A stockholmská kavárna?  O té bych nohl něco vědět. Já myslím, že v pravém slova smyslu neexistuje, že se jedná jen o část obyvatel, kteří ve Stockholmu jen "bydlí" a jsou to hlavně zaměstnanci veřejnoprávních médiích, aktivisté různých hnutí za kdeco a cokoliv a s kýmkoliv kdo jim kývá, takový ten zkvašený vulgárně levicový nános. Ne nadarmo se říká, že druhý televizní kanál v r. 72, tuším, byl obsazen tak, že se odpočítalo prvních 200 účastníků z protiamerické demonstrace kvůli vietnamské válce a posadilo do redakcí a studií. Takový klasičtí představitelé byli zavilí marxisté, spisovatelé a sociopolitologové manželé Myrdalovi, konstruktéři sociálního státu a z mladší generace hlavně agent jak Stasi, tak KGB, investigativní novinář Jan Guillou, který si z toho udělal i byznys. Prý to nic nebylo. Jen investigace.  Až na maličkost: byla totiž placená. A to 2x. Od zaměstnavatele a od zadavatele.

A o těch našich ani nemluvě...

5 0
možnosti
JP

"Pražská kavárna" dle specifikace dle Zemana jistě nemá jako nosné téma ponožky v sandálech. Buď jste ztratil v zahraničí cit pro tento pojem nebo zařazujete " Pražskou kavárnu" rozumově  opravdu nízko.

1 4
možnosti
OK

Obávám se, že jste ilustraci na ponožkách nepochopil .....

3 0
možnosti
LN

...nic ve zlém...a trochu off topic......ale slovo specifikum...je..alespoň dle mého názoru....rodu středního....a proto by možná bylo  lepší použít  tvar...." specifikách"....ale možná pravdu nemám....možná mi to tu někdo i vysvětlí...předem děkuji....

0 0
možnosti
PB

.... bych si dovolil,- co takhle  "o specifiku"

0 0
možnosti
JR

J58a86r85a 86R24a52n36k

2. 9. 2015 20:58

Kavarny vsech zemi spojte se, nejlepsi jsou ty ve Vidni, ale najdou se i v Australii, jeste zadny statnik se nemusel bourit proti kavarnam, osobne mi vice vadily "Kulturni domy" a "Palace kultury"

0 2
možnosti
RC

Mne spise prijde, ze prazkou kavarnou je oznacen kdokoliv, kdo se jen otre o MZ.

7 1
možnosti
AT

Též si myslím, že vysokou karmu naklikali ti, co si přečetli nadpis, spojili si to s kritikou zavilých nepřátel svého guru aniž by četli článek :-)

1 0
možnosti
Foto

Název pražská kavárna začal být používán namísto správného termínu "havlisté" - jde o politickou strukturu, kterou původně ovládal Václav Havel a  jejichž soubor názorů je i nadále propagován dosazenými osobami v médiích.

8 6
možnosti
JK

Přesně. Ujal se namísto - Havlisté, P&L, Intelektuální elita, Pachatelé Dobra, lidskoprávní aktivisti, pseudohumanisti apod.

3 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');