Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P75e97t30e87r 90S27m28r13e70k

30. 7. 2015 19:23

Ste sa rozbehol pán Ruščák, radil by som sa vrátiť k témam zo severu Európy :-)

0 0
možnosti

Já chci taky levnou ropu a slabé Rusko. Mám rád Iránce (ne ajatolláhy)ale toto je cesta do pekla. Andreji, pokud vím tak Irán přijal takové závazky,výměnou za zrušení sankcí, které mu neumožní vývoj jaderné bomby, Irán je tedyna podmínce…. Ty tedy již tejď připouštíš, že Irán podmínku poruší a jadernoubombu vyrobí a zdá se Ti to v pořádku. Bagatelizace nebezpečí Iránu vyzbrojeného jadernoubombou je špatně. Irán je islámský stát (šijitský). Ten sunitský Islámský státse zrovna formuje a taky bych nechtěl, aby měl jadernou výzbroj (jadernávýzbroj je pro oba islámské státy přípustná pouze v případě že jí použijí pouzenavzájem proti sobě, nejlépe ve stejný okamžik). Irán ale má velmocenskéambice, podporuje šijity v regionu (Syrie, Libanon, Jemen) a podporujeterorizmus. Moc s jadernou zbraní mu dodá schopnost vydírat sousedy vreginu (i Izrael) a tak prosazovat zájmy náboženských fanatiků, což také povedek další eskalaci fanatizmu na straně sunnitské.

1 1
možnosti

Izrael oázou míru, tolerance a demokracie v moři nenávisti? To je ironie, nebo to myslíte vážně, pane Ruščáku?

Židé od počátku brali původní hranice Izraele jen jako dočasné. Minimální cíl  byl vždy obnovit židovský stát na území které zabíral v době své největší slávy před tisíci lety. Souhlasím s vámi, jsou pouze dvě metody, jak to uskutečnit. apartheidem, nebo genocidou. Izrael používá obě. Vzal si ovšem poučení z chyb svého největšího nepřítele, pana Hitlera a snaží se nepřekročit hranici, kdy by se světové mocnosti cítili nuceny zasáhnout.

0 3
možnosti
Foto

Berete na to něco?

2 0
možnosti
Foto

Dlouhé a zmatené. Ovšem poté co jste tu nedávno křepčil nad šílenou dohodou s Iránem mne to ani nepřekvapuje.

1 0
možnosti
Foto

A jak byste si představoval dohodu s Iránem?

0 0
možnosti

V mnohém lze souhlasit. Obávám se ale, že vztahy jsou již natolik narušené, že mír za jakýchkoli podmínek bude nemožný. Izrael si svou existenci vytrucoval na protektorátních mocnostech ( speciálně na Velké Británii). Od té doby se ale Blízký Východ hodně změnil.Evropané jsou pryč a Izrael se ocitl v moři lidí, kteří by ho nejraději neviděli.A k Palestincům nemají sympatie o nic větší. Koupit půdu není totiž to samé jako založit si stát. Koně lze přivést k vodě , ale jak ho donutíte, aby se napil? Stejné je to s místími araby - můžete z nich udělat občany toho nebo onoho státu , ale jak je donutíte, aby ten stát měli za svůj, aby k němu byli loajální?

1 1
možnosti
Foto

Ne mír je možný podle principu současný mír za budoucí území, to úplně změní preference jednotlivců.

0 0
možnosti
Foto

Veškerá tato argumentace je nadbytečná, židovskému a arabskému státu, které vznikly dle Plánu OSN na rozdělení Palestiny v  1947, patří jen to, co mu náleží dle mapy, přiložené k tomuto plánu. Jak Čech byste měl navíc držet se toho, co zpunktoval Jan Masaryk. A schválila československá delegace.

Je úplně lhostejné, co kdo činil, jak to činil od té doby. Předtím i potom. Fait accompli nemá ve světě, v němž právo předchází sílu, žádné místo, pouze zásada zákazu přivlastnění si území silou, a to i v případě sebeobrany.  A přivlastnit si zákonem celý Jeruzalém, to už je vrchol.

1 1
možnosti

Jenže Plán OSN z roku 1947 nepočítá s územím, které se dá bránit a s tím, že kdyby se Izrael bránit nemohl, tak přestane existovat. Typickým příkladem území, které Izrael potřebuje kvůli strategické poloze a od čeho tak trochu závisí jeho přežití, jsou Golanské výšiny. Co se týče fait accompli, neudělal takhle náhodou totéž Sovětský svaz s Královcem? Mám ten dojem, že také svět postavil před hotovou věc, nebo máte pocit, že Východní Prusko je sedmnáctou spolkovou zemí? Ano, dá se rozčilovat se nad tím, že si někdo něco zabral, ale jednak je podstatný rozdíl mezi Královcem, Východním Jeruzalémem a Golanskými výšinami na straně jedné a takovým Krymem na straně druhé - protože ani válka v roce 1948, ani šestidenní válka nebyly izraelskou agresí, stejně jako SSSR se bránil nacistickému Německu, které ho napadlo, a tak si prostě vzal válečnou kořist, když to agresorovi nevyšlo; a Izrael udělal totéž; zatímco Ukrajina Rusko nenapadla, aby toto jí mohlo poté Krym jen tak vzít. Pouze jedna z územních expanzí Izraele byla nevyprovokovaná, a sice zábor jižního Libanonu, a odtamtud se už Izrael stáhl.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS