Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím si, že žádný univerzální recept na výchovu není. Kdyby byl tak sourozenci kteří mají stejné rodiče a byli stejně vychování by museli být v dospělosti stejní. A tak to není. Hned po narození jsme každý jiný a to se s námi potáhne celý život.

1 0
možnosti

Jé, Vy jste nepřestal psát! (Asi před dvěma měsíci jsem hledala, co jste napsal nového, a ono pořád nic, tak už jsem se bála...).

Ad výchova: každou chvíli se mi vybavuje oblíbené úsloví mé kamarádky, dětské psycholožky, že "hlavně klid, dítě je v podstatě nerozbitné". Kdykoli si na ta slova vzpomenu, okamžitě mi, aspoň pro danou chvíli, totálně vyléčí veškeré "rodičovské mindráky", jež mne zrovna sužují.

1 0
možnosti

Tedy pane Ruščáku, to si doufám jen děláte srandu s tím jak odlišně vaše  maminka pečovala o vás a vašeho sourozence v rozmezí pěti let.

Většina maminek totiž není ze zkumavky pěstované na orbitě a má babičku, maminku, kamarádky, které mají zkušenosti a podělí se. Současně je vysoce pravděpodobná i vlastní vůle, inteligence, vzdělanost a soudnost.

Čěkal jsem úžasný blog o dětech co jsou tak svobodné, že před nimi raději zdrhají i rodiče a učitelé (viz USA), Čekal jsem o kradení dětí cizinců v Norsku. Čekal jsem i zmínku o brutálních Velikonočních rituálech v Česku a na Slovensku.

A vy jako nejdrsnější věc vyrukujete s časem oběda v Středomoří, střední Evropě a případně severských zemích. Umíte si představit siestu někde, kde se stmívá po šesté a kolem 21h vám už v zimě mrzne zadek?

Hele, to jste si chtě udělat fajfku, jeden blog týdně - splněno? Nebo je to jen grafomanie? Nevím.

1 0
možnosti

Přečtěte si to ještě jednou - nepečovala odlišně, ale říkala o tom, co jí okolí doporučovalo při dvou různých dětech v rozmezí necelých pěti let.

0 0
možnosti
Foto

J98a48n24a 53M84a61j29o37v26á

20. 7. 2015 19:44

Jaká  matka, taká  Katka.

schválně si v klidu  všimněte, jak přesně to platí.

0 0
možnosti
Foto

Ve většině případů platí, že jací jsme my, takové budou i naše děti.

1 0
možnosti

Každý člověk má prostě touhu být DŮLEŽITÝ, proto ty hádky, často o blbosti :) Tuším David Gruber jednou napsal něco ve smyslu: "Tvůj společník v diskusi je tvůj partner v hledání pravdy, nikoliv tvůj soupeř". Tentýž autor napsal také něco o nepřístupnosti člověka k rozumným argumentům a tento fenomén speciálně pojmenoval.

Tomu, že má dnes dost rodičů tendence k různým podivnostem, nepřiměřenostem ve výchově, se nedivím, je to naprosto logické. Mediální vliv je obrovský, snad až extrémní, ale MÁLOKDO přizná, že je sám ovlivněn :) Současná touha po dokonalosti je veliká, PROČ by se měla vyhýbat i výchově dětí? K dokonalým rodičům přece patří dokonalé děti, a jak jinak toto zabezpečit, než právě dokonalou výchovou? Možná se jednou dočkáme i doby, kdy si lidé budou místo dětí ve větší míře pořizovat (dokonale naprogramované) roboty. ;-D   

Na závěr bych se Vás rád zeptat, pane Ruščáku, JAK Vy konkrétně v praxi řešíte situace, kdy Vás poctí radami nějaký odborník (např. ve zdravotnictví), která jsou dle Vašeho přesvědčení evidentní blbost?

Děkuji

0 0
možnosti

Řeknu mu něco jako "Jo, to je dobrý nápad", ovšem nedodám to, co si myslím, a sice "ale můj je lepší" ;-)

1 0
možnosti

Znáte jedno z nejznámějších norských přísloví ,,nejlepší děti se vychovávají samy." ? Bohužel, díky dnešnímu ,,sociálnímu inženýrství" platí nejméně možná právě v zemi svého původu.

0 0
možnosti

Pane Ruščáku, v každé době a s každým dítkem to chce klid, zdravé rodičovské sebevědomí, důvěryhodného zkušeného pediatra, empatie s možnostmi a požadavky dítka a zdravou asertivitu vůči -zajisté dobře míněným, ale i tendenčním- radám z okolí. Mezi mou o hodně mladší sestrou (83) a mým prvním synem (94) se změnilo hodně. Otec při porodu, rooming in, kojení namísto sunaru /jakto, že nedáváš čaj?/, plavání novorozenců, papírové pleny /a kdy hodláš začít s nočníkem?/, nástup příkrmů /a co ovocné šťávičky, jak to, že nesladíš polívky a nedáváš večer kaši?/. Krapet nervíky, vysvětlování, že opravdu nechci ročnímu dítěti dávat rajskou s knedlíkem ani polívku s masoxem /vždyť je ho tam jen trochu/ a už vůbec ne párek /vždyť je vídeňský/ s kečupem /co máš proti značce XY?/, ale šlo to. Mezi mým nejstarším (94) a nejmladším synem (14) se zase tak moc nezměnilo, snad jen že matky kolem mne brojí proti očkování a větší přirozenosti porodů. Opět kojím, takže už mi nikdo nemluví do toho, kdy začnu s příkrmy (snad  bych jen zmínila imunologické okno, které stejně ale se zdravým selským rozumem naplníme každý). Nočník, až přijde, přijde. Jo a plavání, cvičení a kroužky? No jo no. Však z toho všichni vyrosteme a už se vidím, že se taky bude těžko držet, abych neradila (ještě že mám svého moudrého muže;-), snad mě zbrzdí).

2 0
možnosti

Máte naprostou pravdu. Rodiče jsou často natolik zpracovaní různými pověrami a dobře míněnými radami, příručky nespomínaje, že nevědí , kde je sever. Někdy jsou z toho konflikty i v rodině. Samozřejmě , nikdo si neuvědomuje, že dítěti škodí víc ty konflikty, než jestli je pokládáno správně na nočník ;-D, co je předmětem hádky mezi maminkou a babičkou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');