Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Tak to je skvělé !!! Konečně to začíná mít nějaký ohlas a snad z toho vyplynou i změny v systému..R^

0 0
možnosti
VV

Pokud jsem četla  diskuse na Aftenposten a jinde (kde jste občas účinkoval i Vy), tak hlavní argument lidí stojících proti Vám  nebyl, že rodina je nedůležitá. Ale to, že děti je potřeba chránit před násilím, zneužíváním, týráním a že se v minulosti až k příliš mnoha dětem ta pomoc dostala pozdě. Konečně děje se tak i dnes, kdy např. na Vaší obci Sandefjord pět sourozenců "vysoudilo" (byla to tedy dohoda) pět milionů korun za to, že sociálka včas nezasáhla  a museli dlouho žít v domácnosti s násilnickým otcem.Požadavek na silnou ochranu trpících dětí nemá nic společného s tím, že by rodiče své děti nemilovaly a nechápaly tuto svou vazbu k dětem velmi dobře...  Bylo jim jedno, jestli je jim dítě odebráno, nebo ne, o jedno dítě doma více nebo méně...Jinak názory na lidi jsou různé a vždy záleží i na tom, koho potkáte, kde si najdete kamarády (znáte přece jen pár lidí, o těch ostatních moc nevíte, jak žijou, to ani v ČR).  Názory jsou také různé- já jsem třeba v Norsku na současnost slyšela spíše kritiku, že je tu  dnes proti minulosti moc neoliberální a moc tržně zaměřená společnost. Dříve byla více kolektivistická a socialistická, ale socialistická 50. a 60. léta už se bohužel nevrátí... Konečně ta starší generace mnohem více volila levici...A ti staří lidé v domovech důchodců jsou dnes přece ti, kdo v 60. letech  byli mladí (pokud nehovoříte o generaci 80 a 90 plus, ale třeba o sedmdesátnících). Tihle staří lidé, kterých si prý vážíte, přece zosnovali (z jakého důvodu) tu vaši kulturní revoluci?

6 1
možnosti
AR

Ne, zosnovalo ji pár intelektuálů hlavně z Blindern, podepsala se až na dnešních čtyřicátnících.

2 0
možnosti
JN

J85i51ř65í 90N11o64s16e52k

10. 6. 2015 14:41

Pásová výroba lidí bez kořenů, vazeb, vlastně i zodpovědnosti. smutné, ale hlavně z toho mrazí :-/

6 0
možnosti
Foto

P12e25t36r 13H54a53n50n22i61g

10. 6. 2015 14:23

Děkuji za autentický pohled na věc, kterou lze z perspektivy byť mírně konzervativního pohledu na svět jen stěží pochopit. V roce 1967 jsem po Norsku cestoval stopem a skutečně jsem cítil oproti Švédsku jakýsi lidský chlad. Nikdy jsem se se žádným Norem či Norkou nepřátelil, kdežto se Švédkou jsem dokonce cca 3 roky chodil. A zajímavé je, že ani Švédové se nějak moc s Nory neznají a nestýkají.

4 0
možnosti
JR

J79a37r14a 38R89a84n49k

10. 6. 2015 18:16

Vy jste mohl v roce 67 cestovat v zapadni Evrope?8-o Cim jste si tu cestovni dolozku vyslouzil? Krome starych lidi, kteri meli jet do ciziny premlouvat deti, aby se vratily....pousteli ven vetsinou lidi s dobrym kadrovym profilem mladeho komunisty;-)

0 0
možnosti
RO

R90o64m35a81n 51O50p29e16t

10. 6. 2015 13:11

ja si kauzu michalakove odzacatku vysvetluje tak (aniz bych o norsku cokoliv blizsiho vedel), ze oni vpodstate nemaji zajem, aby tam vznikaly nejake socialne nestabilni rodiny, kde matky delaji od nevidim do nevidim a deti vpodstate rostou pro ulici a pro kriminal. celi tomu uz vpocatku, ze takovou potencionalne slabou rodinu rozbijou uz v pocatku. dalsim vysvetlenim, ktere podavate v clanku, mi to dava jeste vetsi smysl. a je teda videt ze jsem nebyl zas tak daleko se svym vysvetlenim. osobne nevim jestli to je dobre nebo spatne, pro spolecnost je to dobre, pro individuala je to spatne. je to proste jejich zpusob , maji na nej narok delat si veci jak chteji oni

1 9
možnosti
RO

R58o32m43a19n 34O54p58e75t

10. 6. 2015 13:12

a komu se to nelibi, at tam proste nezije. nikdo zvenci nema pravo norum diktovat jak to ma nebo nema byt

2 5
možnosti
MS

Zajimalo by me, zda se takove odebrane dite muze v dospelosti obratit na soud (norsky ale pravdepodobne spise evropsky nebo mezinarodni?) s tim, ze bylo kraceno na svych pravech a jakou ma sanci na uspech (= uznani viny norska a priznani odskodneho). Vite, zda uz byly takove pripady a jak dopadly?

4 0
možnosti
AR

Takové případy byly a odškodnění bylo vyplaceno. Šanci na úspěch má ale opravdu až ve Štrasburku a aby se tam člověk dostal, musí projít všemi instancemi v Norsku.

7 0
možnosti
JR

J62a69n 13R36á44ž

10. 6. 2015 12:10

Když si uvědomíme, že většina z příslušníků dnešních "elit", co ovládají politický i ekonomicky Evropu, vyrůstali a tvořili si názor na život v dobách "květinkové" filosofie hippies. Jednou z jejich částí byl život v komunách, kde matky nevěděli kdo je otcem jejich dítěte, kde parter byl ten, kodo momentálně sexuálně vyhovoval, tvořili uzavřený snový svět a odmítali vnimat reálitu. Dnes v EU vládnou lidé, kteří v Paříži šedesátých let bojovali na barikádách s policisty, opovrhovali svými pro ně konzervativními rodiči, sympatizovali s Rotte brigádami, nosili trička s Che Guevarou a chytali moudra z "Rudé knížky" Maových citátů. A snili, ze až se dostanou k moci, tak svět podle svých ideálů vybudují.

A tohle jsou výsledky.

P.S. Norsko, jako relativně nejbohatší evropský stát, se stalo v podstatě takovou komunou. Může si dovolit žít oddeleně a myslet si, že jeho obyvatele exclusivita ropného statu ochraní před realitou. To si Saudští Arabove myslí taky, ale i je, i Nory realita dožene.

A do te doby si Norové mohou žít v kolektivistickém socialistickém snu a nevnímat, že to je návrat k prvobytně pospolné společnosti.

20 0
možnosti
IC

Na rozdíl od Saudské Arábie v Norsku svoje bohatství z ropy a plynu neprožírá malá ukrutně bohatá hospodářská a politická elita a nestavějí megalomanské a absurdní stavby pro odiv ostatního světa. Norsko investuje do infrastruktury a budoucnosti (high tech) a přebytek ukládají do takzvaného "olejového fondu", který už dnes má přepočteno přes 22.000 miliard Kč. Kromě toho až jednou Norsku (a světu) dojdou ropné a plynové rezervy, tak Norsko, stejně jak dnes, bude v pohodě ve svých elektrárnách vyrábět energii z vodních zdrojů. A až ve světě bude nedostatek pitné vody (v budoucnosti asi nejdůležitější surovina), bude jí mít Norsko pořád víc než dost.R^

2 0
možnosti
JC
AR

Jinak ještě dodám - ten argument, který použili vůči paní Michalákové, že je sobecká, když chce být se svými dětmi, má v rámci téhle logiky smysl, protože když se lidé tak často rozvádějí a mají ty "velké rodiny" ve smyslu že jsou v kontaktu bývalí partneři, kteří mezitím žijí s někým jiným, a jejich děti se navzájem znají a jsou v kontaktu, tak skutečně osoba, která si usurpuje "svoje" děti pro sebe tím, že jim neumožňuje pro jejich dobro být i jinde (například u rodiny exmanžela) je skutečně vnímaná jako sobecká. V podstatě ta argumentace vyplývá z toho, že rodinu chápe takto a ne jako celistvou entitu, jak ji chápeme my. Proto IMHO tam byl i ten tlak na rozvod a podobné věci, protože to prostě BV neviděla jako něco, co by bylo nějak neobvyklé. Dá chvíli sé téhle realitě mentálně přizpůsobit, chceme-li vědět, o co jim jde, ale přizpůsobí-li se člověk tomu, že tak, jak je to popsáno v tomto článku, je to v zásadě normální, tak spousta věcí najednou dává smysl.

13 0
možnosti
JT

Takze takova ta socialisticka kolektivisace. Makarenko jejich vzor.

2 0
možnosti
JT

Norsko je mozna technologicky moderni, ale spolecnost je zaostala na urovni davnych Vikingu. neucta ke stari, kradeni deti apod. No a ted se to jeste pomicha s islamem. to bbude teprve ficak.

4 1
možnosti
AR

To bych neřekl. Spíš je problém v tom, že norští Norové, na rozdíl od těch amerických, se +- kolem roku 1960 rozhodli celkem hromadně "odpoutat" od své tradiční moudrosti a svých hodnot a "osvobodit" jednotlivce od tradičních vazeb, atomizovat společnost a vztahy, které dřív byly mezi lidmi navzájem, nahradit vztahem jednotlivec-stát. Ropa to jen později umožnila financovat a rozvinout.

6 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');