Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J37a51n 92B17u74b75e23n

10. 6. 2015 20:53

Pane Ruščák, byl jste někdy nakupovat v Kiwi, Rema, ICA apod. Předpokládám, že nejzedíte nakupovat jen do Švédska, abyste ušetřil. A byl jste někdy nakupovat v Čechách. V Kauflandu, v Albertu apod. Zažil jste v obou zemích chování většinové společnosti k někomu starému, kdo se plete, pohybuje se pomlau, u kasy mu to vázne, složitě latí, hledá drobné? Předpokládám, že ano. V Norsku nikdo nenadává, všichni jsou v pohodě a v klidu, prodavačka pomáhá dávat věci do tašky apod. V Čechách... mám pokračovat?

6 4
možnosti
AR

Ano, když potřebuji něco akutně, tak tam jdu, ale nejsem z těch obchodů nadšen. Hlavně neporovnávám jen s Českem, žil jsem předtím v Nizozemí a to je zatraceně jiné srovnání. Prodavačka v Norsku že pomáhá dávat věci do tašky? Kde jste tady byl? Většinou se zeptá "Pose?" a když řeknu "ja, takk", tak mi ji prostě dá a já si to zabalím sám. A co se týče "klídku", asi jste nikdy nebyl v Nizozemí...

1 0
možnosti
LW

Andreji - úplně mimo. Oboje. Vztah je stáří mají obdivuhodný. Už to jak všechny akce a prúvody vždy jdou skrze penziony a nemocnice... Vidím z okna zahrádky domu seniorů a vidím péči o ně, vidím rodiny, vnoučata, květiny... Vím kolik lidí v cr řeší problém, ze nemají jak se o seniory postarat a kam je dát. Trpí celé rodiny než se najde místo v pořadníku. Už dávno lidé v cr ani.norsku nemají ve zvyku doopatrovat seniory. Často je to nemožné finančně, prostorově a i lidský. To není specifikum Norska. Úcta ke stáří a věku je tady obrovská. Ženy které pracují v domovech pro seniory jsou tvým článkem znechuceny a pobouřeny. Přestaň plivat špinu na tuto zemi. Zklamalo tě zde snad vše. Ale nechybějí se jak milenec po rozchodu a přestaň chrlit tuto lhavou špinu. Totéž o dětech. Nikdo tu děti nebere z rodin co mají málo peněz. A ze jich znám hodně. Berou je těm, kteří dětem ubližují... Přestaň blit ty své výplody. Už mě fakt nebavís.

2 15
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
22 0
možnosti
MK

napadlo mě, ti norové, co jsou dnes důchodci, tak to byli přeci ti, co v 60. letech dělali tu revoluci, tak na co si stěžují, oni udělali revoluci, oni vychovali svoje potomky...

2 0
možnosti
PN

Oni se vzepřeli tradicím, to předali dětem, akorát to nedomysleli

3 0
možnosti
EK

nerozumím jednomu: motivaci těch "správných" rodin, aby si cizí dítě domů vzali. systém "moje-tvoje-naše děti" přece jen spočívá v tom, že chcete toho partnera a berete si s ním i jeho děti. tady tomu nerozumím.

0 0
možnosti
JB

J26a42n 90B26u39b97e58n

10. 6. 2015 20:11

Nepřijde Vám zvláštní vzhledem  tomu, co píšete, že se v Norsku rodiny mnohem více scházejí ať již na vánoce, velikonoce, 17. květen, midsommar, než například v Čechách?

1 0
možnosti
AR

Nevím, odkud jste z Čech, ale v našem kraji (Královéhradecký) se rodiny setkávají každou chvíli, a o svátcích teprve.

2 0
možnosti
Foto

Nestávalo se mi to v minulosti často, ale dnes musím dát Andreji Ruščákovi karmu. R^

3 1
možnosti
KD

Zajímalo by mě co by běžný Nor řekl na genetiku a její vliv na vztahy v rodině a k blízkým příbuzných. Předpokládám, že by si o sobě "osvícený" Nor myslel, že vědu uznává, ale jak by reagoval na to, že jejich systém jde naprosto proti tomu. Jediný důvod proč by adoptivní rodiče mohli být lepší než biologičtí rodiče (prarodiče, či blízcí příbuzní) je buď, že jsou mrtvi, fyzicky neschopní se postarat nebo že jsou pod velice nízkou laťkou jakožto špatní rodiče. Být lepší nestačí, genetika prostě biologickým vztahům dává do vínku mnohem více. Adoptivní rodiče můžou pouze aspirovat na to být dobrá náhrada, ale nikoliv na stejnou kvalitu vztahu. Což je samozřejmě správné, ale nesmí se z toho stát státní ideologie.

6 0
možnosti
TT

Skvělé, přečíst si něco fundovaného o pozadí celé záležitosti. A o Norsku vůbec. R^

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 1
možnosti
JC

Když na lísce začnou hnít jablka, je třeba je rychle vyhodit a lísku spálit, aby se nákaza nepřenesla jinam.

A takovou lískou je dnes Norsko.

1 2
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');