Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dobrý den, pane Ruščáku.. nejspíš tu informaci znáte, ale co kdyby..

Při dnešním čtení článku na NP -Švédsko na cestě kam? .. a při hledání dalších informací ke zvláštnostem Skandinávie, jsem poprvé narazila na "Zákon Jante" v článku - Norsko: země předem vybrané "pravdy" - http://www.gatestoneinstitute.org/5414/norway-islam-truth?anid=4

Dost mi to objasnilo to, co jsem zatím nebyla schopna pochopit, určitou část mentality Skandinávců, jejich  oddanost oficiálním informacím.. 

Zákon Jante - http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1kon_Jante

Článek - Janteloven (solidní diskuze) - http://blogs.transparent.com/norwegian/janteloven/

0 0
možnosti
DS

Pane Ruščáku, vy mě děsíte. Měla jsem Vás z Vašich blogů za dokonale nad věcí a srozuměného s životem a systémem žití v Norsku a teď cítím z Vašich písmen docela ... zděšení. Chápu správně, že některé z Vašich dětí dorostlo a "bylo odevzdáno systému"? To je docela děs, když se na tuto situaci nejde připravit a nejde ošetřit možnost, že se -něčemu, někomu- znelíbíte a bude označeni za nehodné výchovy vlastních dětí. Držíme palce, ač to asi moc nepomůže:-(

0 0
možnosti
AR

Ne, nebylo. Systém mi nic neprovedl, ale to neznamená, že nevidím, co se okolo děje.

1 0
možnosti
OF

O Norsku, jsem slyšel také ne moc chvályhodné věci a to už  aférou

s českým dětmi. Vyprávěl mi je můj přítel z klubu, Kamil. Náš klub to je vlastně hospoda 4.cenové skupiny, a jelikož jsem už něco vypili, tak všemu se asi nedá věřit. Kamil má známého, který razil tunely v Norsku. Česká firma byla nejlevnější, tak razila v Norsku tunely. Jeden ten tunel vedl do nějaké zapadlé vísky, kde se nedalo cestou snad vůbec dojet, hlavně v zimě. Byla to asi taková osada, které se v němčině říká Weiler a polsky

przysiólek, čeština jako jazyk poněkud zaostalý, správný výraz pro Weiler nemá. Obyvatelstvo osady se roky vdávalo a ženilo mezi sebou, až došlo

k určité degeneraci lidí zde žijících, hlavně v oblasti mentální. A jeden z těch Norů žádal českého tuneláře, jestli by nemohl se jeho ženou zplodit dítě.

Jako to dopadlo nevím, nicméně po aféře s českými dětmi tato absurdní storka se mi zdá už poněkud méně absurdní. 

Co se týče Michalakové, tak se mi nezdá býti důvěryhodnou osobou, ono naše média jsou schopné z kdejaké socky udělat trpící matku Terezu.

Slečno Radmilo a vo tom to je. Že amigo Andrej není populární v české komunitě v Norsku ? Na und ? Mne mají celkem rádi bruntálští cikáni a nemají mě rádi někteří úředníci. Každý má své přátele a nepřátele.

Nejhorší je však neumět parkovat. Znáte to , ne ? / "Pokud tak špatně souložíte, jako parkujete, tak se nedivte, že vás nikdo nemá rád"/.

A pana Andreje nechte slečno Radmilo na pokoji. Z jeho článku se člověk hodně dozví, o vás nevíme nic.;-D;-D;-D

1 0
možnosti
JJ

Der Weiler je samota, víska, malá osada.

0 0
možnosti
RS

Ruščáku, Ruščáku... tvoje demagogické články, to je fakt případ pro psychiatra... Všechno víš, všechno znáš, na všechno máš recept, všude jsi byl nejméně 2x... Ne nadarmo tě lidi ze skupiny Čechoslováci v Norsku vyštípali, protože jsi tam jen rozdmýchával konflikty..

0 7
možnosti
OF

A ty jsi škaredá jako noc a nikdo nechce s tebou tančit.:-(

3 0
možnosti
RP

Řešení tohoto norského jevu je podle mně velicer jednoduché.

Vytáhnout staré totalitní vzory v rodině, že jinak se mluví a jedná na veřejnosti a jinak se mluví a jedná v úzkém rodinném kruhu.

Bohužel mysleli jsme si, že s odchodem socialismu toto odešlo do nenávratna, ale akorát jsme to vyhodili dveřmi a ono se to vrací oknem.

4 0
možnosti
JB

J56a27n 58B20u61b77e34n

9. 3. 2015 21:35

Jsem si celkem jist, že přeháníte, protože to je teď ve vztahu k Norsku a jeho systému strašně populární. Znám desítky Čechů a cizinců v Norsku, kteří žádné obavy nechovají, dokonce znám lidi, kterým Barnevernet opravdu seriózně pomohl (logopedie apod.). Navíc ta pravidla jsou celkem jasná.

1 9
možnosti
AR

Nepřeháním a nemá to nic společného s aktuální populárností tématu. Psal jsem o tom dokonce i na svém blogu dávno předtím, než o tom veřejnost v Česku vůbec něco věděla. Navíc tohle není problém, o němž se mluví jen v Česku, mluví se o něm i v jiných zemích. Ano, BV pomáhá, ale umí i škodit. Pravidla jsou jasná? Můžete mi, zodpovědně a s odkazem na důvěryhodné zdroje říct, co člověk nemá dělat, aby se nedostal ani do pozornosti BV? Jinak ano, já znám také hodně lidí, co tu nikdy problém neměli, já sám jsem nikdy problém neměl. Ale to neznamená, že problém neexistuje. Víte, kolik lidí je Vám dodnes schopných říct, že na tom komunismu nebylo nic tak extra špatného, protože dotyčný do zahraničí stejně jezdit nechtěl, měl se dobře, nic mu nechybělo a že režim někde někoho šikanoval mu mohlo být jedno, protože jeho to nepálilo? Ten problém je větší, než česká média říkají a Norsko není první civilizovanou zemí, kde k něčemu podobnému v moderní historii došlo. Švýcarsko má na svědomí něco ještě mnohem horšího (odebírání dětí zcela otevřeně na základě rasových či "morálních" předsudků a prodávání je do faktického otroctví) a to jen 35 let zpátky. Omluvilo se teprve předloni, a samozřejmě, když se to celá dlouhá desetiletí dělo, nikdo nic neviděl. Spousta lidí žila ve Švýcarsku a tak jako Vaši známí by přísahali, že je to blbost. Počkejte za 20 let, to bude Norsko odškodňovat oběti a všichni se budou ptát, jak se to stalo, že nikdo pořádně nereagoval. Garantuji Vám to. Jinak o problémech s BV a velmi podezřelých způsobech informovala už norská veřejnoprávní televize NRK loni na jaře a Aftenposten 3 roky nazpátek, ale i oni se asi vezou na populární české hysterické vlně, že?

12 0
možnosti
OP

Předpokládám, že máte zajištěnou únikovou cestu pro vaši rodinu, kdyby něco nešlo Norům pod nos. Všichni cizinci v Norsku by měli mít únikovou pojistku vůči norské juvenilní justici

2 0
možnosti
SB

Jste zastánce konstituční monrarchie? Tak vidíte, co páše konstuituční monarchie na dětech ze státu s republikánským zřízením!

A to ještě Norsko má to štěstí, že když už tam je monarchie, tak alespoň byli ušetřeni Habsburků.

Ať žije 28. říjen 1918!!!!

1 3
možnosti
AR

To s tím nesouvisí, Dánsko je třeba také konstituční monarchií a tento problém nemá. Naopak USA jsou republika jako řemen a tenhle problém tam je ještě větší, než v Norsku.

9 0
možnosti
RE

Takto to skoro vypadá, že Norsko, když má nízkou porodnost, počítá programově s tím, že díky nedodělanému zákonu se mu tam občas nějaké dítě ,,zadře za nehty." Dokonce si určitě hlavami svých ,,ochránců dětí" neochvějně myslí, že to(získání pobytu v Norsku) bude pro ty děti vůbec nejlepší v jejich životě.

1 2
možnosti
AR

Norsko nemá nízkou porodnost, naopak, tady je porodnost velmi slušná, a to i v domácí populaci. Spíš jde o spasitelský komplex "ochránců dětí", protože spasitelský komplex je bohužel v Norsku docela normální i v jiných věcech; spousta Norů opravdu upřímně věří tomu, že jejich maličké Norsko má na to, aby spasilo celý svět, vyřešilo africký hladomor a zavedlo světový mír. :-/ Není jich většina, ale "kritická masa" bohatě stačí k tomu, aby společnost dostala nějaký ráz jako celek.

13 0
možnosti
RE

Takto to skoro vypadá, že Norsko, když má nízkou porodnost, počítá programově s tím, že díky nedodělanému zákonu se mu tam občas nějaké dítě ,,zadře za nehty." Dokonce si určitě hlavami svých ,,ochránců dětí" neochvějně myslí, že to(získání pobytu v Norsku) bude pro ty děti vůbec nejlepší v jejich životě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');