Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Za druhý světový sice nabyla Full HD kamera, ani internet, ale v biografu před každým filmem byla propaganda úspěchů nacistické armády. V žádném případě se nezobrazovali koncentráky, ostatně ani většina Němců nevěděla co se s židy děje. Podobně komunisti popírali násilí na politických vězních. To jen IS se otevřeně chlubí terorem.

1 0
možnosti
MR

tentokrat s vami v leccems nesouhlasim, naciste a bolsevici, take Mao se nechlubili svymi zlociny, naopak, tutlali to, zatloukali, a jejich pochlebovaci to na Zapade opakovali, a dodnes nekteri nackove, tady na diskuzich se objevuji, tvrdi ze Holokaust je vymysleny, ze si to zide vymysleli. O bolsevickych koncentracich take nechteji slyset, pry jen obycejne vezeni pro zlocince, atd. Takze se mylite.

A ten odsun, opravdu to bylo lepsi, jednak se pak na nich uz nikdo nemstil, a pokud byli odsunuti do NSR, tak to vyzrali, moje tetka byla sudetacka a po valce zustala, byste neveril jak si nadavala do krav.

3 0
možnosti
Foto

Nacistiské Německo mělo jednotku SS složenou s muslimů. Hitler uznával islám. V prosinci 1937 Hitler dokonce navrhoval vynechat z arabského překladu Mein Kampfu jeho teorii “rasového žebříku”, která Araby pošpiňovala. A mluvčí berlínského ministerstva zahraničí vyvinul na tiskové konferenci v listopadu 1942 “velkou snahu”, jak napsaly New York Times, any ujistil Araby, že nacistická antisemitská politika je zaměřena výhradně na Židy. Mezi  německým instituem pro rasové problémy  a premiérem Iráku Rašídem Alim docházelo k čilé výměně dopisů ve které institu uváděl, že Němci vždy poukazovali na slavnou minulost arabského národa.  Islám se rozšiřuje násilím od doby své vzniku a na svědomí má více lidských životů než jiné totalitní státy.

2 0
možnosti
Foto

L31u15b75o28š 53K71r40á28l

7. 1. 2015 11:07

pro úplnost by jsem připomenul odsun Čechů a Slováků z pohraničí po Mnichově. Odsuny a vraždění obyvatel Litvy, Lotyšska a Estonska organizované NKVD po jejich obsazení.

1 0
možnosti
AR

Ono toho je hodně, dalo by se dodat, co dělala Rudá armáda za hladomoru na Ukrajině, Pol Pot, o Kim Ir-senovi nemluvě, ale z toho, co vím, tak odsun českých úředníků (ne všech Čechů) ze Sudet po Mnichovu nedoprovázelo vraždění. Nebo se mýlím?

0 0
možnosti
JS

Ve svém článku poměrně výhradně srovnáváte etnické čistky Islámského státu s vyhnáním (odsunem) německého obyvatelstva z českého pohraničí po druhé světové válce. Domnívám se, že toto srovnání je neadekvátní.

Za druhé světové války prováděli Spojenci kobercové zápalné bombardování německých měst, při kterém zahynuly statisíce lidí. Přesto však rozumný člověk vnímá, že smrt těchto lidí není na stejné úrovni, jako vyvražďování lidí v koncentračních táborech. Zápalné bombardování nebylo primárním vražedným aktem, nacistická genocida však ano. Musíme vnímat příčiny a následky. I přes nevýslovnou tragédii kobercového bombardování Německa je zřejmé, že tento akt měl významný podíl na porážce skutečné vražedné ideologie, která byla zdrojem celé tragédie druhé světové války - nacismu, jemuž jdou na vrub i německé oběti.

Odsun německého obyvatelstva z pohraničí taktéž nebyl primárním genocidním aktem. V žádném případě. Excesy, které to provázelo, nebyly primární náplní tohoto aktu. Válka je vždy příležitostí pro kruté bestie, které se vyskytují naprosto všude. Nacismus byl ovšem bestiální obecně - vytvořil doslova celospolečenské bestiální prostředí - zákony, morálku, dokonce i rasistickou (bestiální) vědu.

Před rokem 1918 byl například v Sudetech obrovský problém založit českou školu. A to opakovaně dokonce i v oblastech s převažujícím českým obyvatelstvem. Byly připraveny peníze na zřízení škol i personál, přesto c.k. úřady i pětkrát za sebou odmítly povolení vydat. Po roce 1918 se mnozí Němci (vedení myšlenkou o nadřazenosti) odmítli smířit se vznikem Československa. Mohu připomenout například vražedné řádění Burgerwehru. Přesto nikoho v nové republice nenapadlo omezit občanská práva Němců. Navzdory nesporným výhodám života v Československu (například mnohem menší dopad krize) místní Němci zásadním způsobem přispěli ke zničení Československa, a to se všemi znaky toho, co dnes nazýváme etnickou čistkou.

Jen ignorant může islámský stát srovnávat s odsunem Němců.

6 1
možnosti
AR

Neřekl bych. Souhlasím s kobercovým bombardováním tam, kde šlo o bombardování primárně vojenských objektů a civilní ztráty byly "collateral damage". Ale takové bombardování Drážďan, kde žádný vojenský cíl nebyl, je už hodně na hraně a vraždění německojazyčných civilistů po válce je daleko za ní, protože ti lidé nebyli nacisté, rozhodně ne všichni. A že mnozí volili SdP? Jednak SdP v posledních parlamentních volbách neměla ještě nacistickou ideologii, v posledních komunálních volbách pak šlo spíš o to, oč jde často v komunálních volbách dnes - lidé volí konkrétní lidi, ne stranu. Navíc vím z velmi důvěryhodného zdroje, co za lidi ty sudetské Němce vraždili a naopak kteří je bránili. Vím o lidech, mezi jinými můj pradědeček, který byl v odboji, posléze (po udání Gestapu Čechem) ve vězení a v koncentračním táboře a přesto se sudetských Němců zastával, protože to BYLO bezpráví, co se jim stalo. Naopak vím o lidech, kteří za války buď kolaborovali, nebo nedělali nic, ale pak dělali "velké vlastence" tím, že vraždili německojazyčné civilisty a kradli jim majetek. Ty vraždy často byly podobně systematické a podobně krvelačné jako to, co dělá Islámský stát a skutečně JEDINÝ rozdíl spočívá v tom, že bestie z řad Rabovacích gard a jejich pomocníků neměly full HD kamery, internet a sociální sítě.

4 3
možnosti
Foto

K vašemu druhého odstavci. Jak Stalin,tak Hitler už tehdy vše zveřejňovali, aby jak připomenul jeden tehdejší americký novinář, udělali ze svých občanů spoluviníky. Příklad Vyvraždění Lidic bylo tehdy veřejně oznámeno.

0 0
možnosti
AR

To ano, ale nezapomeňte, že probíhala válka a bohužel lidé si zvyknou na to, že umírají lidé a i když je to pobouří (a Lidice pobouřily), tak pro většinu veřejnosti je to bohužel, jak říkával Stalin, "statistika". Navíc zveřejnil-li něco Hitler v Říši, k lidem jinde se to mohlo dostat jen skrze oficiální média v jiných zemích, kterých bylo málo a která za války i v demokratických zemích podléhala cenzuře. Zatímco dnes může dát na internet kdokoliv cokoliv a šířit to lavinově, což vytváří zcela jiný efekt, nemluvě o tom, že ti nacisté nefilmovali zločiny samotné. Nikdo nechodil kolem hořících Lidic s kamerou ani nikdo nefilmoval detailně střílení lidických mužů. A to je ten rozdíl.

1 0
možnosti
JN

Pane Rusčáku, díky za objektivní a velice potřebné shrnutí informací, ale v případě vyhnání Němců byl maličko upřesnil - proběhlo jistě se zbytečnými krutostmi, ale pokud vynecháme podíl kriminálních živlů a sadistů, kteří si přitom přišly na své, nešlo úplně o etnickou čistku, řada Němců zůstat mohla - ostatně termín "neodsunutý Němec" není jen vtip, znám hned osobně několik rodin. Navíc vše proběhlo v atmosféře frustrace ze sotva skončené války a z pocitu křivdy, který teprve přerostl v pomstychtivost. Což samozřejmě není omluva.

Domnívám se, že kromě přímého přenosu zrůdností má Islámský stát vlastně další výhodu - a sice nesmyslnost útoků, nevyvolaných protistranou, a současně i územní rozpínavost, ambice ovládnutí celého světa. Zveřejnění prostředků, které k dosažení cíle používají, umocňuje strach a má sloužit k ochromení soupeřů. Doufejme, že přispěje spíš k jeho mobilizaci.

3 1
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');