Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma. Opět informačně velmi přínosné.R^

0 0
možnosti

M60i57l26a85n 70R77a54d88e22k

5. 12. 2014 18:32

R^ spravny postreh, ale to musi kazdeho potkat, zadne rady nepomahaji. Stalo se tak v USA, stalo se tak i v Mexiku.Take pred lety se zacaly davat kreditkarty napravo nalevo, a byla z toho takova krize ze museli pak ty banky prodat. Ted je pomalu zacinaji skupovavat zpatky. Dnes uz take zacali nabizet kreditky komukoliv, nebo pujcky, stale volaji az domu nebo na mobil a nabizi, ale uz si tu hodne lidi uvedomilo to nebezpeci a nestaci to odmitat.

On kredit je naramna vec, ale osemetna. Ja kdyz jsem prisel do USA, a videl jak snadne je utracet, tak po prvnim mesici kdyz mi prisel ucet jsem si honem poridil notysek a zacal pocitat. Jinak bych skoncil na ulici. A hypoteka je dobra vec, kdyz se bere s rozvanou. Vzdy berte tak aby to bylo "pod vasi uroven", a mejte neco na konte, clovek nikdy nevi.

3 0
možnosti
Foto

Velice zajímavý blog, děkuji pane Ruščák. Rád Vás čtu, připadá mi to vždy takové hutné na informace. Děkuji. Pěkný den.

2 0
možnosti

J52a15n 95B24u23b82e27n

5. 12. 2014 15:22

Když ono to má jistou logiku a platí všude na světě, jak v Praze, tak Oslo. Mám-li v Praze za hezký 3+1 někde relativně v centru či na metru v nájmu za 15k, tak za rok zaplatím 180k, za 10 let 1,8M a za 30 let 5,4M, přičemž nemám vůbec nic, jen jsem bydlel v cizím. alternativou je se na těch 30 let zadlužit a splácet. Po 30 letech vypláznu stejných 5,4M s jediným rozdílem, že ten byt je můj. A pakliže to nemám jako spekulativní investici, tak je mi jedno, že mezitím splaskla bublina a ten byt má reálně hodnotu třeba jen 4M, protože bych celou tu dobu stejně někde musel bydlet. Ale pořád ten byt mám, i když třeba jen v hodnotě 4M.

1 0
možnosti

Ano i ne, on dům má svoji amortizaci. Těci třicet let domu neznamená jen zaplatit jeho kupní cenu, ale na rozdíl od nájemního bytu je potřeba platit obecní daň, daň z nemovitosti, komunální poplatky (vodné/stočné, popelnice, apod.), průběžné opravy domu a podobně. Co se týče koupě bytu, tak pořád tam jsou měsíční poplatky na údržbu, které třeba v Norsku nejsou malé. Kdo bydlí v bytě, tak běžně platí tak 6000 NOK měsíčně "fellesutgifter", čili společné inkaso.

1 0
možnosti

Hypotéky a úvěry a půjčky nejsou pro chudé. Takovou věc jako dluh si může dovolit jen bohatá rodina.

Banky ale v touze po zisku vrážejí extrémně velké prachy do útočné a sugestivní reklamy na to, aby si i chudí lidé brali půjčky a zatěžovali se do budoucna.

Myslím, že banky by měly být potrestány a to vyhlášením "milostivého léta", tedy že kdo již zaplatil jistinu dluhu bance nebo jiné osobě zabývající se půjčováním peněz jakou jednou ze svých běžných činností, nemusí splácet úroky, penále a smluvní pokuty a dluh se ex lege maže.

0 0
možnosti

Když on problém je v tom, že tady nastalo naprosté hypotékové eldorádo - lidé si nevybírají domy podle toho, co si rozumně mohou dovolit (tak, aby na to pohodlně měli), ale jdou do banky se zeptat, kolik peněz dostanou při nejdelší možné hypotéce a pak jdou vybírat dům tak, aby se do toho rámce vešli. Takže bohatý nebo chudý, zadlužený dost drsně skončí kde kdo.

2 0
možnosti
Foto

J41o43z46e60f 70N83o30v23a14k

5. 12. 2014 12:25

Chci se zeptat ohledně toho cla na ryby - nemělo by Norsko jako člen EEA participovat na jednotném trhu EU bez cla ?

0 0
možnosti

To se právě netýká rybářství a zemědělství, což je alfa a omega toho, proč Norsko není v EU. Vlastní celní politiku v této oblasti spolu s možností mít volný přístup na evropský trh ve všech jiných odvětvích de facto vyměnili za naprostou podřízenost Bruselu v implementaci evropské legislativy spadající pod jednotný trh ve všech jiných odvětvích. Proto celou dobu říkám, že kdo není zemědělec nebo rybář (ten, co loví ryby na moři, ne ten, co pěstuje ryby v sádkách), tak na současném stavu vis-a-vis stavu, kdy by Norsko bylo v EU, ztrácí.

0 0
možnosti

Je to velice podobné, jak to sleduji i v Británii. Tam již vyhrožují kvótami přistěhovalcům z EU, protože to jsou ti, co se dovedou zaměstnat i v pozicích, které ovládali tzv. vzdělané střední vrstvy. A jejich děti nemůžou najít práci díky víceméně stejné výchově jako v Norsku. Dokud přsitěhovalci museli pracovat manuálně ( a to i ti vdělaní, protože jim neuznali školy), nikomu nevadilo, že mají uklizečku, která čte Prousta a umí mluvit artikulovaně. Teď přistěhovalci vadí, protože klesá životní úroveň detí těch ze střední třídy s hypotékami. A rodiče, protože jsou zadlužení po uši, svým dětem ani finančně nedovedou pomoci. Takže začíná sociální propad generace Y, která byla od narození ujišťována, že dovede cokoli si zmyslí. A ono to nefunguje.

4 0
možnosti

Tak tak. Diskusi v UK na tohle téma sleduji denně a vidím tu demagogii také. Je to nesmírně trapné, v podstatě na úrovni primitivního antisemitismu konce 19. století, kdy Židé vadili proto, že byli schopní a dokázali lépe a kreativněji pracovat, než ti ostatní. Upřímně řečeno, i když osud naší rodiny visí na stejném vlásku, jako osud Norska, tak pořád trochu bojuji s jistou potměšilou radostí nad tím, až se potkám s těmi, kteří mi říkali, jak v Evropě děláme všechno blbě a proto chodíme do Norska - ráje na zemi. Nepřál bych nikomu nic zlého, ale jestli pýcha předchází pád, tak tady v mnohých případech ta pýcha byla hodně velká.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS