Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Říkají něco autorovi značky ASK nebo TANDBERG? Potřebovaly ke svému vzniku a profitu EU? Škoda MB potřebuje ke svému provozu EU? Potřebuje mezistátní obchodní dohody s jinými státy a potřebuje konkurenční prostředí.

Andreji, kritizujete socialismus a tím pádem také EU. Jste jako Barosso, který prohlašuje, že nemoci socialismu vyléčíme větším socialismem.

0 0
možnosti

Ale to víte, že znám. Dokonce znám i někoho, kdo pro Tandberg pracoval dlouhé roky. Nepotřebovaly EU, ale přeci neříkám, že mimo EU se nic nedaří. Jen říkám, že s EU to jde lépe než bez ní, a to zejména pro SPOTŘEBITELE. Je Tandberg AS snad spotřebitel?

1 0
možnosti
Foto

J88a21n 44R62ý19z70n24a80r

14. 10. 2014 11:23

Díky moc za zajímavý článek

R^

0 0
možnosti

J95i59ř44í 76P34l43í17v82a

14. 10. 2014 10:17

Píšete dobře. Když ale něco přelétnete jen stručně, tak to je podezřelé.  Například jak EFTA  je horší než EU? To  nechápu. Nebo píšete: "Na stát a jeho protekcionismus je v Norsku napojený velmi rozsáhlý byznys," jakoby tomu bylo jinak než v EU. Například Babišův byznys.

Myslím, že podléháte rozšířenému klamu, že vyšší moc je lepší než nějaká nižší moc - že stát je lepší než obec, protože ji kontroluje; že EU je lepší než národní státy, protože je kontroluje. Je to klam, protože lidi na bližší moci mohou pozorovat s přednostmi i spoustu vad, kdežto na vyšší moc není tak vidět. Myslím, že dlouhodobě se ukazuje, že nižší moci přesto, že jsou  všelijak vadné, jsou lepší než moci vyšší. Malé průsery jsou lepší než velké.

0 0
možnosti

EFTA (bez EEA) je horší než EU proto, že neobsahuje právě ty drobnosti, které dávají jednotlivci obrovskou moc, které jim EU dává - a sice jít kam chci, vézt si s sebou co chci a nikomu po tom nic není, což třeba zrovna já považuji za natolik fundamentální svobodu, že jsem o ni ochoten se bít. EFTA totiž funguje tak, že pro většinu zboží (kromě alkoholu, textilu, potravin, cigaret a pohonných hmot) znamená bezcelní zónu, kde lze možné převážet zboží z jedné země do druhé, ovšem pozor! Každá signatářská země musí zkontrolovat, zda věc, která se dováží, je tou, která byla deklarována, takže třebaže není na danou věc uvaleno žádné clo (= smysl dohod o volném trhu), stojí to čas, papírování a zejména peníze - musíte zaplatit fixní administrativní poplatek za to, že se celník podívá na věc a potvrdí, že na ni clo není potřeba. Tyto náklady + byrokracie s tím spojená prakticky znemožňují běžnému spotřebiteli přístup k jakémukoliv volnému obchodu, musí se tedy spoléhat na lokální distributory (kteří si přirazí svoje a na jejichž gustu bude záležet v tom, co vlastně dovezou), kteří fungují jako gatekeepers. EU funguje jinak - líbí se Vám zboží nebo služba kdekoliv v EU, tak si jej/ji prostě zaplatíte a konec. Můžete si vozit, co chcete, odkud chcete a kam chcete. Nikdo nic nekontroluje a tedy ani nemůže vybírat "administrativní poplatky". Díky EU tedy existuje možnost paralelního importu, což považuji za naprostý standard, kterého se nechci v Evropě vzdát. A propos principu subsidiarity, na nějž narážíte - mýlíte se. Já akorát nemám rád národní státy, jsem za posilování pravomocí právě obcí, regionů a EU. Proč? Protože národní státy mají tendenci vylučovat (chránit svoje, kde svoje je často definované etnicky), zatímco EU (v rámci naší civilizace) je inkluzivní, stejně jako obce a regiony. Obcím a regionům totiž principiálně jde o ty, kdo tam žijí a je jim putna, jestli mají takový či onaký původ, protože je to nezajímá. A národní stát je - aspoň mně - malý.

2 0
možnosti

Euroskeptici jsou ve většině antiglobalizátoři. Nevím, jak jste přišel k tomu, že euroskeptici ničí norskou ekonomiku. Četl jsem si váš blog několikrát a nejsem schopen ho pochopit pohledem euroskeptika.

V globální EU nemáme téměř žádnou ochranu před importem potravin. Jinými slovy tzn., že rajčata můžeme po polovinu roku pěstovat doma, přesto je dovážíme po celý rok. Co to znamená pro ekonomiku domovské země tedy ČR? Znamená to, že vozíme po celý rok nezralá rajčata, která nejsou vystavena slunci, pojídáme zeleninu, která nemá energii.

Euroskeptici jsou ve většině antiglobalizátoři. Opakuji to opět. To, že v Norsku fungují monopoly, nevyřeší Norové vstupem do EU. Je to přesně obráceně. Větší monopoly mají schopnost prostřednictvím svých lobistů ovládat globální ekonomiku. Dánové tímto způsobem dokázali narvat tisíce větrných elektráren, o které stojí v Evropě málokdo, do Německa a evropského vnitrozemí, kde vítr nefoukne.

Jsou tisíce těchnto případů.

Češi volili vstup do EU proto, aby se zbavili stupidní české byrokracie. Co dostali? Evropskou byrokracii a posílenou českou byrokracii skvěle prosperující pod pláštěm evropské byrokracie.

Váš blog je naivní představou českého voliče, který hlasoval pro vstup do EU.

1 0
možnosti

EU dokonce vyjednává globální smlouvy s monopolními dodavateli potravin v US a Kanadě bez účasti občanů EU a tvrdě proti jejich hlasu cokoliv v obchodním právu ovlivnit. Setkal jsem se prakticky se skvělými norskými produkty, které jsou na špičkové světové technologické úrovni. Bez EU. Víte něco o špičkové norské projekční, audiovizuální a videokonferenční technice? Bez EU. Bez stupidních zásahu eurobyrokratů ničících hodnoty norských inženýrů.

0 0
možnosti

"Systém, po kterém euroskeptici tak často volají, je totiž globalizace jen pro firmy, nikdy pro občany." Tak to jste trochu přehnal.

0 1
možnosti

J10a18n 16R64á83ž

14. 10. 2014 19:33

Zde je autor článku totálně vedle. Asi nechápe důvody být euroskeptický, to se stává, když je někdo zaslepen svým názorem.

0 0
možnosti

Znamenitá studie. R^

(podobně fundovanou analýzu by si zasloužilo Švýcarsko).

0 1
možnosti

Pane Leinere, vy se vždycky můžete urvat snaživostí pro EU. 99% vašich názorů nemají elementární racionální základ. Jste Eurofanatik. Všiml jsem si, že mínusujete jakýkoliv můj příspěvek kdekoliv, jelikož správně cítíte, že jsem Eurospektikem, který nenávidí eurokracii, totalitu, fašismus a bolševismus. EU poskytuje občanům Evropu totalitní režimy v kostce: bolševismus, fašismus a nesvobodu. Váš EUfanatismus poškozuje občany ČR. Jste si toho vědom?

1 1
možnosti
Foto

Velmi přesné a výstižné. R^

1 1
možnosti
Foto

R^ Dobrý....leccos z horrorových zvěstí o Norsku to vysvětluje.

1 1
možnosti

Dík za informace.

Tak trochu jsem si to i myslel.

1 1
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');