Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Autorské svazy nevynechají jedinou příležitost, aby si zvýšily zisky prostřednictvím dohody se státem na úkor občana a jediné, co jim v tom může zabránit, je poukaz na nemožnost vymáhání jejich požadavků právě kvůli možnosti občanské neposlušnosti./// to není pravda, můžete jim v tom zabránit například volbami(zvolíte si strany, které budou mít v programu opak), můžete se obrátit na ústavní soud, můžete například demonstracemi či stávkou apelovat na politiky, vše je legální a nemusíte porušovat zákon.

0 0
možnosti
AR

Jako teorie je to fajn, ale v praxi to nepomůže, a řeknu Vám proč - co se politických stran týče, máte dvě možnosti. Buďto volit Piráty (kteří ale jiných témat moc nemají, a ta, která mají, jsou poněkud děsivá, jako jejich přilnavost k Rusku), nebo prosazovat tuto agendu v rámci jiné politické strany. Problém je v tom, že pro většinu politických stran to není, jak se říká v Anglii, "worth the hassle", takže v praxi je to stejně neproveditelné. Ústavní soud nemůže posuzovat legitimitu zákona. Může posuzovat jeho legalitu a konformitu s Ústavou, ale je opravdu hodně věcí, které mohou být legální i v souladu s Ústavou, ale přece budou nelegitimní, protože to bude zneužívání moci dané umělým monopolem na to či ono. Demonstrace také nepomůžou, viz bod 1, tedy to, že by někdo musel zákon změnit, a to nikdo neudělá, protože je vždy snazší ignorovat občana, než nevládní organizaci (sdružení, firmu, apod.) A politik, jako každý člověk, je z přirozenosti líný a rád zachovává status quo, když se zdá, že nějak funguje. Jedinou cestou je tedy ukázat, že takové pravidlo nefunguje. A nelze to ukázat jinak, nežli občanskou neposlušností.

1 0
možnosti
JC

To je velmi dobře napsáno.

To by se mělo distribuovat všem studentům právnických fakult.  Hlavně ovšem těm, kteří po studiu míří do státních služeb.

2 0
možnosti
JT

Nac tak dlouhy clanek ? Moznost porusit zakon tu vzdycky je a vzdycky byla. A pokud k sobe nebudete mit prikurtovaneho robota, ktery vas bude kontrolovat, nebo dokud budou existovat zakony, tak i vzdycky bude.

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');