Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mít univerzitu, má nejlepší předpoklady pro to vytvořit konkurenceschopnou firmu a dobýt trh.

-- systém mě otravuje s jakýmsi "íčky" tak odpovím zde:

Já to mám následovně, mám čtyřletý obor ukončený maturitou, který je brán jako "učební obor s maturitou", ale je to jen formalita způsobná tím, že praxe jsme měli jako jeden z předmětů, nikoliv jako nárazovou "kusovku" (jiné to měli třeba měsíc v kuse, já jako běžný předmět, pevně ukotvený v rozvrhu). Tvá idea je správná, ale ikdyž nevím, jaká úroveň učňovství je ve Skandinávii, tak učni, na které sem narazil já, bych neposlal ani na zametání chodníků. Viz ta fabrika, kamarád je BOZP v jiné fabrice, a tam běžně vidí případy kdy někdo kouří u barelů s hořlavnou, i přes upozornění a přes logickou úvahu, že je to nesmysl. Prostě pro mě učební obor postrádá smysl, má smysl si udělat nějaký obor se zaměřením, např. stavařku, ale vymáknout si něco, co bude mít smysl a bude to s maturitou. Příkladem budiž hotelová škola, kde máš kuchařku (3 roky) a pak hotelnictví (4 roky) - obě umí vařit, ale ta druhá navíc vést účetnictví a rozumí obchodům. Takže po vystudování VŠ (pomiňmě, že s výučákem tě na VŠ nevezmou) budou obě rozumět vaření, ale ta s maturou bude mít větší prestiž a více znalostí.

0 0
možnosti
Foto

dobrý....takhle vypadá blogR^

1 0
možnosti
Foto

Dík za zajímavý pohled do severské duše. R^

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Jsme v Norsku teprve půl roku. Ale musím s potěšením říci, že náš kraj se této charakteristice zcela vymyká. Žijeme v Odda. Možná je to historií tohoto místa, kdy se zde na začátku 20. století při stavbě první vysokotlaké hydroelektrárny v Evropě a následně rostoucímu průmyslu, sešlo mnoho odborníků a dělníků z velké části Evropy - alespoň tak nám to podávají místní, ale lidé jsou tu milí, přátelští a otevření. Není problém zastavit se s někým na ulici či molu a poměrně dlouze si vyprávět. A není třeba se vnucovat - obvykle stačí k započetí hovoru jen pozdrav: Hi! a úsměv. Obvzláště páteční odpoledne jsou tu něco jako korzo na kolonádě. Lidé často jdou do centra a povídají si se známými na které narazí a není vůbec problém se k některé debatě (v rámci jazykových možností) připojit - tedy pokud je v hloučku někdo, koho alespoň od vidění znáte - soused, prodavačka, učitelka, etc.. Sociální atmosférou si tu připadáme spíše jako někde ve středomoří, než na chladném severu. Díky za to! :)

1 0
možnosti

Tak to máte velké štěstí, ostatně takové je Vestlandet :-) Zkuste se poptat lidí, co si myslí o tom, jaká atmosféra mezi lidmi panuje u nás (okolí Oslofjordu) a většinou to nebude nejlepší... A to ani nejsme v Baerum! ;-)

2 0
možnosti

niepowazny - nedůstojný, méně důstojný, řekl bych, nebo také beroucí všechno na lehkou váhu.

:-P

0 0
možnosti

No právě, ono se to blbě překládá, protože zatímco v Polsku "wyglądać poważnie" má svůj smysl, v Česku to nikdo neřeší, proto na to nemáme moc dobré slovo - a důstojný už bych řekl, že je zase moc, "poważny" je trochu méně formální než důstojný, aspoň tak to z kontextu vnímám :-)

1 0
možnosti

J10a20n 58P29a95v71e19l

22. 9. 2014 14:22

Kdybych mel blog soudit podle fotky, v zivote bych na nej nevlezl. Obsah je nastesti nekde jinde, hodne vysoko nad zdejsim prumerem.

1 0
možnosti

Díky! Zase si doplňuji! Relativně nedávno jsem zde na blogu psal článek o tom, že si nedovedu hrát s dětmi(tedy žvatlat na ně a dělat různé opičky) a přitom mě berou snad víc, než ty co to na ně dělají. V mládí jsem opravdu musel pít, abych byl schopen normální spontánní komunikace s okolím. Babička mi kdysi řekla, že naši předkové pocházeli z Norska a přišli sem pravděpod. se švédskou armádou při třicetileté válce. Něco pravdy na tom asi bude. Leta jezdím rád do Norska a cítím se tam jaksi přirozeně.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS