Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pěkný článek. Dobře jste popsal historii referenda. R^

Když se rozpadalo britské koloniální impérium, tak si každá země samostatnost musela nějak vybojovat, zadarmo jim ji Britové nedali.

Tak je to i zde, Britští politici Skotsku samostatnost nebo více samostatnosti snadno nedají, Skotové si ji musí vybojovat. V demokratické Británii naštěstí Skotové nemusí bojovat se zbraní v ruce, jde o politický boj.

V Severním Irsku to bylo a je těžší, tam se bojovalo zbraněmi a padli mrtví. Problém Severního Irska však je, že je vnitřně rozděleno a mělo militantní extremisty na obou stranách.

1 0
možnosti
AR

Tak ono především David Cameron i při tom všem, jak ho nemám rád, je sice nafoukaný etonský panák bez jakékoliv pořádné praxe s pravomocemi vysoce převyšující jeho schopnosti, ale není to magor a věřil bych, že i když by si mohl zahrát prvotřídní roli snoba v Downton Abbey, není to ani zlý člověk, ani člověk posedlý mocí, proto i kdyby to mělo vypadat nějak militantněji, tak by to k ničemu nejspíš neeskalovalo, protože on není ten typ, co by tam poslal tanky. To v Katalánsku to bude za dva měsíce jiné, protože Mariano Rajoy magor je, Kataláncům neustále říká v podstatě totéž, co generál Franco (až tedy na to, že je za to nevraždí a nemučí) a opravdu bych si netroufl sázet na to, jak si v praxi představuje to, že vyhlásí katalánské referendum za ilegální a že bude bojovat za celistvost Španělska. A to jsou, prosím, Katalánci docela mírumilovný národ. Nu což, uvidíme za dva měsíce. Katalánci v podstatě říkají, že je nezajímá, jestli je referendum legální podle španělské ústavy a španělských zákonů, protože podle katalánských zákonů legální je a oni při aktu nezávislosti nehodlají brát na Španělsko ohled. To bude teprve drsné.

2 0
možnosti
Foto

Když podpis dohody o Edinburghu z října 2012 zaručil, že v referendu nebude zahrnuta otázka "devo-max", tak byl založen výsledek referenda.

O převedení pravomocí se diskutuje již delší dobu a, máte pravdu, nejdůležitější v následujícím období bude definovat rozsah převedených pravomocí a souvisejících záležitostí.

1 0
možnosti
AR

A je to tu, ani to na sebe nenechalo dlouho čekat - a to jsem psal ten článek brzo ráno (pravda, moc jsem toho dnes nenaspal, od dvou ráno jsem byl vzhůru a sledoval). David Cameron ohlásil, že součástí devolution max bude, že o anglických zákonech budou rozhodovat pouze angličtí zástupci. Co to bude znamenat v praxi, těžko říct, na konkrétní podobu této ústavní změny si musíme počkat. Každopádně UKIP je proti jakékoliv další devoluci a je vysoce pravděpodobné, že tohle bude hlavní téma příštích voleb a nedej Bože se UKIPu podaří ty volby s heslem "žádné další výhody Skotům" vyhrát.

0 0
možnosti
JC

Další vývoj bude zcela jistě zajímavý.

0 0
možnosti
JR

J45a55r93a 79R40a72n13k

19. 9. 2014 18:30

Mela jsem kratkou noc, sledovala jsem od 23.00....rano ve Skotsku, Alex Salmond promluvil, mel byste si precist:

New Statesman

Alex Salmond Concedes With These Impossible Words: 'We ...

Business Insider ‎- 7 hours ago

Alex Salmond conceded just after 6 a.m. Friday (1 a.m. ET), acknowledging that Scotland had, "by a majority, decided at this stage not to ...

Salmond hints at second independence referendum in ...

New Statesman‎ - 10 hours ago

Alex Salmond accepts defeat and presses for new Holyrood ...

The Guardian‎ - 8 hours ago

More news for speech of alex salmond Scottish referendum: Alex Salmond concedes defeat - but ... http://www.independent.co.uk › News › UK › Scottish independence 10 hours ago - Alex Salmond was cheered by supporters of the Yes campaign in ... Mr Salmond then ended his speech, saying: "Today of all days as we bring ... Scotland votes No: First Minister Alex Salmond's full statement http://www.dailyrecord.co.uk/news/.../scotland-votes-no-read-first-4285919 10 hours ago - Alex Salmond gives a speech. ALEX Salmond has conceded defeat in the Scottish independence referendum, saying he accepts the verdict of .

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS