Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ale ještě jeden příspěvek mohu dát, tak snad jen: Odkud máte informaci, že se  švédské školství za vlády Aliance zlepšilo? Jeho neustále upadající úroveň a podle mnohých  chaotické reformy ministra- předsedy Liberální strany  totiž byly jednou z příčin propadu stran Aliance. 

Integrační politika se vládě Aliance také vůbec nedařila. Pan premiér Reinfeldt sice mluvil o tom, aby lidé otevřeli svá srdce a přijali uprchlíky. Ale konzervativci vedené obce byly těmi, které uprchlíky přijímat nechtěly, byly v tom statisticky  nejméně aktivní... celkově tak slova premiéra působila hodně pokrytecky.  Premiér tak spíš přehlížel  problémy obcí, které nápor imigrantů jen těžko zvládaly (např. Sollentuna a obecně  obce, kam přišlo velmi mnoho iráckých a dalších uprchlíků).Neúspěch integrační politiky se pak také podepsal na výsledku a vzestupu SD.

Velmi mnoho hlasů pak Aliance ztratila v důsledku nezaměstnanosti a špatné školské politiky u mladých lidí (zatímco minule pravice u mladých vyhrála, tentokrát měla jen polovinu hlasů co levice).

Každý máme svou ideologii, ale Vy se fakt na svět díváte přes hodně ideologické brýle.:-)

0 0
možnosti

V tom článku je vícero  nepřesných věcí. Například ke Švédským demokratům přešli především voliči konzervativců, podstatně více než voliči sociálních demokratů- viz např.  V minulém volebním období také SD hlasovala pro 80-90% návrhů menšinové  vlády Aliance , celkově je to spíše konzervativní strana.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/2315203

Dále privatizaci železnic, stejně jako rozvoj tzv. svobodných škol prosazovala v 90. letech sociálně demokratická vláda (ne, že by to udělala vláda Aliance). Je fakt, že mnohé z těchto kroků jsou dnes lidmi ve Švédsku kritizovány, zvláště tzv. svobodné školy, jejichž vliv na celkový úpadek švédského školství v posledních letech je předmětem mnoha diskusí.

Ano, po makroekonomické stránce si Švédsko nevedlo tak špatně, ale svůj vliv na tom měly i předchozí sociálně demokratické vlády, které zemi předaly v dobrém stavu s rozpočtovým přebytkem. Díky těmto přebytkům pak i v době krize Aliance udělala jen malé dluhy, i tak ale ekonomická mluvčí sociálních demokratů Magdalena Andersson  požadovala, aby zadlužení dalších generací bylo ještě nižší.

Aliance ve svém čase uspěla také proto, že se Moderaterna co nejvíce posunula do středu. V současném programu třeba Aliance slibovala, že už nebude snižovat žádné daně. Sociální demokraté jsou ovšem také ve středu. V zahraniční politice pak mezi M a S není větší rozdíl a sankce proti Rusku tak propagoval i Urban Ahlin ze Socialdemokraterny.

Nudnost  švédské politické scény pak podle některých byla důvodem, proč tak uspěli radikálněji vystupující, rozhodně ne bezbarví  SD, vedle nárůstu kriminality a třídních rozdílů v oblastech s vyšší imigrací. Všichni tvrdili to stejné, rozdíl byl v jednom procentu daní. Politická scéna Švédska se  zdála nudná a zacementovaná. Přečtěte si k tématu třeba libertariána Norberga:http://www.metro.se/kolumner/stackars-stefan-lofven/EVHnin!DcTVuFwK8AoGc/

Jinak se kvůli zdejším bodování  nemůžu pak zapojit do debaty, omluva.

0 0
možnosti

Švédské volby přinesly ještě jedno nepříjemné překvapení. Pro koho, prosím pěkně?

2 0
možnosti

Tak čekalo se, že SD dostane tak 7 procent. A fakt je ten, že SD se nedá považovat za slušnou stranu, i kdyby člověk s některými dílčími body jejich programu souhlasil.

1 1
možnosti
Foto

Proč padají a budou padat i úspěšné vlády, které posunují svobodu ve prospěch jednotlivců ?  Na vině je demokracie.  Stačí nahlédnout do Wikipedie:

"Demokracie má vždy dočasnýcharakter; jednoduše nemůže existovat jako permanentní forma vlády. Demokraciemůže trvat pouze tak dlouho, nežli voliči zjistí, že si mohou odhlasovatvelkorysé výhody na účet státní pokladny. Od této chvíle hlasuje většina vždypro ty kandidáty, kteří jí slibují nejvíce požitků z veřejných financí, s tímvýsledkem, že každá demokracie vždy zkolabuje kvůli nedostatku finančníodpovědnosti, následované vždy diktaturou."

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fraser_Tytler

Myšlenka obnovy monarchie je dnes již mrtvá a lidé s touto myšlenkou budou v menšině. Demokracie zničila po staletí vytvářenou elitu, která již nemá tu sílu se prosadit jako vláda.  Elita je velmi důležitá a lidé elitu potřebují.  Musíme si ale počkat na svobodnou společnost bez států, kde tato elita opět vznikne a stane se hodnou následování.

1 1
možnosti

A jejda,

Carl Bildt si bude muset pakovat kufry z kanceláře ministra zahraničních věcí Švédska. Ale aspoň stihl mít blbý kecy vůči českému prezidentovi. Teď by mohl Zeman poslat Bildtovi blahopřejný telegram k jeho volebníku fiasku s dotazem, to nemáte pořádnou agenturu pro volební kampaň?

3 1
možnosti

Náhodou Zemana utřel dobře, patří mu to - odvolávat se na Lavrova bylo nechutné. :-)

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS