Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Z toho jsem pochopil, že ta země není pro introverty.

9 0
možnosti
PH

P91e73t48r 36H72á14l63a

12. 3. 2014 8:33

Problém asi není v absolutních číslech, ale v tom, že BV otvírá ohromný prostor pro zneužití pravomoci. Jak já jsem pochopil, BV může fungovat dobře, když to myslí dobře sociální pracovník, ale problém je v neexistujících kontrolních mechanismech. Když se pracovník BV rozhodně, že vám zničí rodinu, tak vám ji prostě zničí, a to naprosto legálně, a neuděláte s tím nic. A to je problém, i když jde třeba jen o několik případů. Na druhou stranu např. česká justice není o nic lepší.

8 0
možnosti
AR

Teď jste to řekl přesně. Ano, to mi na tom právě vadí, ale jak správně píšete, česká justice a česká sociálka je v tomhle úplně stejná.

0 0
možnosti
AR

Důležitá věc: Dostal jsem zprávu od jedné českonorské čtenářky - těch 40 tisíc dětí v péči BV není ani počet odebraných dětí, ale zkrátka všech dětí, o které se BV zajímá, včetně těch, které dostávají různou podporu (to je mimochodem o co se BV snaží, než dojde k odebrání, což bývá až poslední možnost - výjimkou tedy budiž opět akuttvedtak). Takže opravdu to není tak horké, jak to vypadá.

0 0
možnosti
MS

Andreji, a máte pocit, že žijete v Norsku svobodně? Když si čtu Nesba nebo Larssona, objevuje se tam hromada informací o způsobu života ve skandinávii, které se člověk jen tak nedoví. Je to tak, že existují speciální městské čtvrtě, ve kterých bydlí bohaté politické socialistické vrstvy, které káží vodu a pijí víno?

Budete psát něco o živnostnících a ekonomické střední vrstvě? Co imigrace? Jak berou původní obyvatelé fakt, že dnes nejsou schopni sestavit reprezentační fotbalový tým bez afrických imigrantů? Podle mne rezignace na kořeny předků znamená vyvrácený strom, ztrátu společenských a hlavně rodinných hodnot. Je-li svým způsobem prostřednictvím zákonodárství v rodině přítomen sociální dozorce připomíná to spíše koncentrák než svobodnou společnost.

8 0
možnosti
MS

Velmi dobré informace. Je nutné si uvědomit, že když v Evropě zuřila průmyslová revoluce, Norsko bylo totálně průmyslově zaostalým státem.

Domnívám se, že jejich mentalita je pouze jejich záležitostí. Jestli budou své děti požírat, ať si to klidně dělají. V přírodě se tento jev vyskytuje a my nemáme žádné právo jim do toho kecat.

Ale stejně tak žádný socialista nemá právo nám ve střední Evropě vnucovat podobný systém jenom proto, že je zvrhlík.

Autorovi opět karma za možnost nahlédnout pod pokličku. Na internetu se dají najít hrůzné případy odebírání dětí v Norsku a jejich prodej za hranice státu.

Ti, kteří neustále mluví o tom, že vše je o lidech, se velmi pletou. Vše je o systému a pak o lidech. Špatné systémy plodí špatné chování, jelikož komformní člověk s přirozenou inteligencí se vždy pokouší přizpůsobit systému. V tom tkví podstata věci.

6 0
možnosti
Foto

Na to jak kriticke je usporadani vztahu mezi statni moci a moci jedince (a jeho nedotknutelnych svobod) mam stejny nazor. Ve zkratce bych rekl ze totalita posiluje negativni sklony cloveka, svoboda (a souvisejici zodpovednost) ty positivni. O svych bratrich co meli to nestesti vyrustat v byv. NDR rikaji Nemci ze jsou "jini".

4 0
možnosti
JM

Dekuji, moc zajimave. 

A neni to nic tak moc hrozneho. Zit se tam u vas asi da - ale stejne jsem rad, ze jsem v Kanade.....

1 0
možnosti
PN

O Kanadě jsem uvažoval, ale trochu mě odrazuje jejich absolutní politická korektnost a nutnost mít všude zastoupené rasy apod.

0 0
možnosti
VK

Z Vašich blogů mám pocit, že toho o Norsku víte až moc - skoro vše, o čemkoliv dokážete do podrobností napsat, vypadá to, že se vyznáte ve všem norském.

Proto mám pochybnost zda vše je pravda co píšete - prostě zdaleka nevěřím všemu co si od Vás přečtu.

0 4
možnosti
AR

To mě mrzí, že si to myslíte. Ale jako politolog zkrátka vím dost o tom, jak funguje zdejší politika, a protože tu bydlím, pracuji, platím daně, mám tu ženu a syna, tak holt vím vše podstatné o daních, různých pravidlech a podobně. Právě proto, že neznalost věcí zavání pořádným, prominete-li mi ten výraz, průserem, snažím se být informovaný, jak to jen jde.

2 0
možnosti

Takže - vyhněte se Norsku, to je skutečně jen pro vymyté mozky.

7 1
možnosti
AR

Není. Je to hlavně země pro slušné lidi. Jen je třeba znát její odlišnosti a umět se přizpůsobit. When in Rome...

0 0
možnosti

Takže ty pověsti o odebírání dětí BV jsou pravdivé. Bohužel, Norsko nám ukazuje jak lze páchat dobro a co dokáže sociální inženýrství. Věřím Vám, že ten kdo pravidla akceptuje, může být v Norsku šťastný. Ale nemyslím si že by tam chtěl žít svobodomyslný člověk.

14 0
možnosti
AR

Nesmíte zapomínat, že v celé Skandinávii stále ješté má poměrně silný vliv janteloven - to je takový severský kostlivec ve skříni, kterého se společnost pomalu zbavuje, ale ta změna v myšlení holt chvíli trvá. Příklad: nedávno jsem v Bergens Tidende četl o školce v Bergenu, kde učí děti konkurenceschopnosti a zodpovědnou vedoucí roli. Na jednu stranu komentáře pod článkem byly většinou silně negativní v duchu že takhle z nich budou akorát samí egoisté, ale na druhou stranu samo založení takové školky ukazuje, že se v zemi svobodomyslnost rozvíjí. Neumím si představit otevření takové školky před 20 lety za vlády Gro Harlem Brundtland. Zároveň je třeba si uvědomit, že tohle potírání individuality, pro Skandinávii tak typické, byla ještě relativně nedávno nutnost k přežití - bez moderních technologí tady atomizovaná společnost složená ze samých svobodomyslných jedinců nemá šanci přežít zimu.

1 2
možnosti
MP

Čtu rád Vaše texty. Obdivuji pozorovací talent a snahu po objektivitě. V tom Vašem podání mám pocit, že čtu o nějaké exotice, přitom jsem v Norsku byl. Pro mne, vše kritizujícího Čecha je to velice poučné a pro duši asi též potřebné. S nadsázkou si ale neumím představit, co byste psal o nějaké skutečně exotické zemi. Těším se na další postřehy.R^

1 0
možnosti
AR

Děkuji :-) upřímně, žil jsem tři roky v Polsku a ona to byla svým způsobem pěkná exotika i tam, pokud to člověk bral jako místo, kde bydlí a nikoliv jen to, kde je dočasně na výletě. Sám mám Norsko hodně rád, přeštěhoval jsem se sem poté, co jsem znal zejména jeho pozitiva a pár negativ (o těch dalších jsem se dozvěděl až tady), ale přesto si myslím, že pro mě pozitiva převažují. Jen si myslím, že má smysl psát blog, v němž realisticky popíšu, jak to tu každodenně chodí, protože těch, co jen vychvalují, je na internetu hodně.

2 0
možnosti
Foto

No...docela hustý R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');