Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Polsko rád nemám, vadí mi jejich nevzhledný tilkulární pravopis a náboženský fanatismus - nějaký polský kněz kupříkladu evidoval docházku do kostela na základě otisků prstů. U nás či u mnohem více věřících na Slovensku nemyslitelné. A tyto věci se ale prolínají i do národní mentality Poláků: ano, drží při sobě více než Češi, což bylo dobře vidět za druhé světové, ale zároveň jsou náchylnější k podvodům, kupříkladu korupce a zlodějna, která je, od "čechobijců" z řad mnohých českých blogerů, je tam  10x horší. (viz například masivní krádeže v obchodech, kterých se dopouštějí i Polští vysokoškoláci) anebo hrozná úroveň péče o děti. Takže to, co popisujete, je pouze produktem faktu, že Polák si umí líp vypočítat, co je pro něj výhodné, je více oportunisticky naladěný, je "vyčůranější" než Češi. Ať už jde o využití dotací anebo prodeje levné pracovní síly (ekonomická zóna Walbrzych). Češi jsou hádaví ale mají určitou čest, Poláci jsou taky hádaví, ale pro zlatku si nechají i koleno vrtat. Dalším příkladem Polského opurtunismu je jejich velká angažovanost v Íráku, ale zároveň nedostatečná odvaha si dupnout a získat tak bezvízový styk s USA. Což my, kteří si podle autora článku neumíme pořádně vytěžit z EU členstí už máme.

V kostce: Polák nepohrdne žádnou přítežitostí, což mu sice pomůže získat různé zdroje příjmu, ale raději vidím v ČR technicky vyspělý a významený automobilový průmysl, než různé Polské pochybní a nestabilní kšefty. Češi jsou vybíravější, ale je to v dlouhodobějším horizontu lepší.

0 1
možnosti
Foto

Pokud srovnáváme, ekonomiku naší a Polska, tak zjistíme, že naše země jsou na tom přibližně stejně. Je těžké srovnávat obě země, protože Polsko je zejména agrární zemí. Například míra nezaměstnanosti v Polsku v roce 2012 dosáhla úrovně 13,4% (koncem roku 2011 to bylo 12,5%). U nás to bylo v roce 2012 8, 6% koncem roku 2011 to bylo 8 %. Co se týká dálnic tak v Polsku začala masivní výstavba dálnic kvůli mistrovství světa ve fotbale v roce 2012 z peněz EU. Jinak se staví dálnice v Polsku a jinak u nás, kde je to samý kopec.

0 2
možnosti
AR

Smím tedy vědět, proč už dávno není dálnice například v Jaroměři? Tam to rozhodně samý kopec není. Jinak Vaše data o nezaměstnanosti jsou z GUS, který má jinou metodologii, než ČSÚ. Nejlepší je srovnávat srovnatelné, čili data z Eurostatu, která mají stejnou metodologii pro obě země. A to jsou data, která jsem dal do článku já.

2 0
možnosti
BT

a jejky, jejky máte to podloženo čísly a fakty to se nebude líbit proti tomu se  těžko používají matějkoviny o dotacích či streitoviny o EU spiknutí, ale jinak celkem slušně "nastavené zrcadlo" EU brblalům"

2 1
možnosti
BT

kouzlo nechtěného Matějka a dotace už přiskotačil dřív než jsem to dopsal;-D

2 0
možnosti
Foto

Váš text a jeho obsah, tedy to, co se snažíte vydávat za plus, je důkazem, jak EU křiví trh a přirozený vývoj v místě a čase, čímž se dosažené výsledky těchto umělých zásahů skrze dotace stávají ze skutečně dlouhodobého hlediska neudržitelnými. Ano, máte pravdu, v EU skutečně někdo vydělá, ovšem na úkor jiného, který to zacáluje.

3 2
možnosti
AR

Bla bla bla. Akorát že to Polsko se díky tomu rozvine tak, že díky němu ti, kdo investovali do jeho rozvoje, dostanou své peníze nazpět a ještě na tom hodně vydělají, protože jim přibude dobrý obchodní partner.

5 1
možnosti
EP

Takže vy považujete regulace a obří dotace za hlavní důvod ekonomického růstu. Tahle posedlost tím, kolik se toho vyrobí a postaví, bez ohledu na ekonomickou efektivitu... na to dojel už Stalin i Hitler. A že se celá Evropa kvůli tomu všemu topí v dluzích, to nám pán pochopitelně v této předvolební agitce jaksi zapomíná připomenout.

1 1
možnosti
JS

Pane Polák, co tak zadluženost USA? O tom nic nevíte?

2 0
možnosti
JT

Jeste jste pri tom porovnani zapomel dodat, ze dolarovnik v r 2004 mel cca o 50% vyssi hodnotu nez ted. A je jedno jestli to prepocitate na zlato, ropu nebo koruny. Takze pod vedeni slavne EU nam ten HDP moc nestoupl.

0 1
možnosti
JS

Otázka zní jinak. Je to vina EU nebo našich osvícených geniálních představitelů?

1 0
možnosti
GK

nejak jste opomenul ze Polsko je taky nejvetsim prijemcem dotaci z EU. A neni to malo miliard co rocne dostavaji. 12 miliard Eur rocne = ca. 330 miliard korun neto

1 2
možnosti
AR

A teď je otázka, proč mají Poláci na hlavu více dotací, než Češi? A proč je Poláci využívají účelově a nerozkrádají je?

4 1
možnosti
MP

Poláci mají výhodu. tou výhodou je velikost domácího trhu . Kdyby Karosa sídlila v třeba Poznani , imo by nezanikla

0 0
možnosti
AR

Jenže podívejte se na poměr prodaných autobusů do Polska a na export - do Polska jich je víceméně každý rok pořád stejně, zatímco export se za posledních 10 let prakticky zdesetinásobil. A to mohla i Karosa.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS