Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

tuhle mi povidal znamy  ze Danove kupuji jidlo na cernem trhu, pry kuliva vysokym danim u nich. Co je na tom pravdy?

A co Finsko?

0 0
možnosti
MR

a jeste otazku, co o tom danskem nejvetsim zadluzeni? Pry i osobni dluhy jsou pry v Dansku obrovske.

0 0
možnosti
AR

Jsou a to nejen v Dánsku. I tady je to velký problém. Jak v Dánsku, tak i tady, si hodně lidí zvyklo na to, že je standard mít hypotéku na dům, hypotéku na chatu, leasing na dvě auta a k tomu pár spotřebitelských úvěrů, což upřímně považuji za hodně velký hazard vedoucí přesně tam, kde skončil Island. To je totiž to, co se na Islandu stalo. Na druhou stranu mě to moc nediví - pokud si někdo stanovuje priority podle toho, jak se to (samozřejmě za předpokladu, že člověk neztratí práci) vyplatí, tak opravdu je výhodnější si půjčovat. Například auta jsou tady i v Dánsku strašlivě drahá a pokud člověk nedělá to, co my, že si tady koupí starší auto a nechá si jej kompletně spravit do stavu nového auta v nějaké levnější zemi (já jsem to udělal v ČR, ale leckdo to dělá se srovnatelnými náklady i v Německu), tak mu nic jiného, než leasing, moc nezbývá. Co se hypoték týče, platí tady, že splatit hypotéku se nevyplácí - protože momentem, kdy se hypotéka splatí, se stáváte majitelem velkého jmění a musíte platit tzv. formueskatt, čili "daň ze jmění", a ta je pěkně drsná. Proto dost lidí dělá to, že si na dům vezmou hypotéky dvě; jednu, tu větší, splatí relativně brzy, pokud to jde, a jednu, na menší část, si rozloží klidně na 30 let, aby bylo pořád co splácet a aby se tak vyhnuli dani z majetku. Navíc co tak vím, tak dánské úřady jsou kvůli specificky daním z nemovitosti mnohem drsnější, než norské - v Norsku daníte všechny nemovitosti, které máte v Norsku. Co máte jinde, je Vaše věc. Dánové Vás oberou o daně za nemovitosti, které máte "schované" kdekoliv na světě a vyměří tu daň podle toho, kolik si oni myslí, že z nemovitosti teoreticky můžete mít, pokud byste ji pronajímal - i když ji nepronajímáte a bydlí tam třeba jen rodina. Ale jak je to napsané na Vás, a Vy bydlíte v Dánsku, tak platíte.

0 0
možnosti
AR

No, asi na tom něco pravdy bude, protože na dálnici mezi Flensburgem a zbytkem Dánska člověk vidí hodně evidentně přetížených osobních aut i s vlekem a navíc jsem už nejednou četl o zátazích dánských (a švédských) celníků na lidi, co zásobují zbožím z Německa černý trh - sice v EU může vozit kdo chce, co chce, ale tihle lidé vozí často výrazně víc, než auto papírově uveze, což bývá dost nebezpečné. Jinak ale neřekl bych, že je to tak běžné, alespoň viděno norskýma očima. My když přijedeme do Dánska, máme pocit, že je všechno v obchodech strašně levné a vozíme zase věci odtamtud - respektive kdykoliv jedeme z kontinentu do Norska, tak před naloděním se v Hirtshals jdeme do krámu a nacpeme auto po střechu. :-) Co se Finska týče, tam nevím. Jinak černý trh s potravinami v Norsku zásobují zejména Švédové potravinami ze Švédska, kdy vozí na objednávku (nejčastěji po FB) různé drahé nebo nedostatkové zboží načerno přes norskou hranici. Každou chvíli tak může člověk číst ve zprávách něco typu "celníci zadrželi švédské pašeráky - v osobním autě měli 700 kg masa". Často se také ze Švédska pašuje kromě masa máslo, sýry, uzeniny...

0 0
možnosti
AR

Jinak ještě dodám, že Flensburg je pro Dány něčím, čím je Strömstad pro Nory, ale v MNOHEM větším vydání. Těch nákupních center tam je opravdu hodně a běžně jsou v nich nápisy německy a dánsky a dá se platit v DKK. Také tam běžně mají dánské zboží.

0 0
možnosti
MR

diky za informaci

0 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');