Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

desde

13. 2. 2012 9:30
EHP

Měl bych takový dotaz: kdyby ČR z EU vystoupila, jak by se stala členem EHP? Automaticky? Mám dojem, že je to věcí smlouvy. Takže ta smlouva by se nejprve musela dohodnout? Protože obhájci vystoupení z EU berou členství ČR v EHP jako samozřejmost. Ale co kdyby o tom zhrzená EU s ČR absolutně odmítla diskutovat? Mohla by?

0 0
možnosti
MB

pivoj

13. 2. 2012 10:39
Re: EHP

Smlouva o EHP je samostatná smlouva bez ohledu na členství v EU a ČR je signatářem, takže v EHP jsme a nadále budeme, i když bychom vystoupili z EU. Zároveň platí, že kdyby nás po výstupu z EU chtěli např. za trest vyloučit i z EHP, tak jediná možnost jakou by to mohli provést je, že by všichni signataři EHP museli souhlasit se zrušením stavající smlouvy o EHP a následně by založili novou smouvu již bez ČR, což je dost nepravděpodobné.

0 0
možnosti
H

Hulu

13. 2. 2012 9:05
fakta o vztazích Norska a EU nehodnotím, jsou zajímavá

jen poznámka: citát z vašecho profilu   "Výrazný odpůrce státní suverenity, považující suverenitu za atribut, který patří jednotlivci" ... to jako 7 mld suverenních jedinců a nad nimi nic? ... nebo něco jiného, nového? ... kdybyste zjevně nebyl pevně "ukotven" ve stávajících "společenských strutkrurách", myslel bych si, že jste anarchista ...

6 0
možnosti
VP

vzdor zrušení účtu nejsem ovcí

13. 2. 2012 9:24
Re: fakta o vztazích Norska a EU nehodnotím, jsou zajímavá

Autor holt ignoruje lidskou přirozenost. Něco jako Marx...

0 0
možnosti
JB

Aldobah

13. 2. 2012 8:14
Vyborne!

Vyborny a zajimavy clanek! Dekuji za fakta o Norsku.

Souhlasim, ze nam je tu zcela nepochopitelne podsouvano srovnavani se se Svycarskem, Norskem atd. pritom si vetsina anti-EU obcanu, kteri srovnavaji EU s fasismem apod. vubec neuvedomuji nebo ani nevedi na jakych zakladech stoji ekonomika CR, jak krehka je ve srovnani napr s tim Svycarskem a Norskem. To pouze z ekonomickeho hlediska. Dale je treba si uvedomit, ze CR nema v Evrope ani ve svete ani zlomek slova a respektu jako zminovane staty, takze moznost cokoliv ovlivnovat mimo EU se rovna ciste nule. V EU muzeme alespon ve spolupraci s dalsimi zememi se pokusit prosadit nektere veci.

Nas narod by si mel uvedomit, ze pro vetsinu sveta jsme jeste divosi z Vychodu, kteri nevykazuji znamky vyspele spolecnosti. Nespolehlivosti a snahou se profilovat jako vseznalek neziskame zadny respekt ani solidaritu nyni nebo v budoucnu.

0 0
možnosti
VN

naroznej

13. 2. 2012 8:35
Re: Vyborne!

Naprostý souhlas. To , že naši vyjednavači jsou jaloví , dále že díky neschopným jedincům máme problém podnikat jakékoliv vyjednávání či diplomacii není problém EU , ale náš.

0 0
možnosti
B

bull002@seznam.cz

13. 2. 2012 8:06
Zajímavý článek

a věřím, že i pravdivý. Ale třeba ta podpora místního zemědělství je dle mého správná. Porovnejte to s naším (žiji na Hané). EU zde zničila 3 cukrovary, na černozemi stojí solární panely a zemědělcům se nevyplatí pěstovat nic jiného, než řepku olejku. Za to by měl jít někdo ke zdi s celou rodinou, aby jeho pokřivený genofond zmizel z povrchu planety.

3 0
možnosti
VN

naroznej

13. 2. 2012 8:40
Re: Zajímavý článek

EU žádné cukrovary nezničila. To , že skončily lze považovat za přirozený vývoj. V této zemi jsou cukrovary , které vyrábí desetinásobek toho co před třiceti lety. A pokud někdo vyrábí víc.... musí někdo jiný skončit. To je čistě logické i zákonité.

Boom solárních panelů v ČR byl několikanásobný oproti jiným zemím. Díky českým politikům ,jejichž spřátelené firmy se v solární energii rozhodli bagrarovat zlato.

V tom zemědělství máte pravdu. Ale to není problém EU , ale našich politiků a vyjednavačů. Podívejte se na Polsko. Tam zemědělství vzkvétá.

0 0
možnosti
JH

Jahnn

13. 2. 2012 7:52
Pane blogere, spousta faktů o Norsku. Pokud jsou pravdivé,

tak prima. Ale ke vztahu ČR - EU naprosto nevýznamná fakta. Nemáme ani naftu, ani moře, ani politické strany hájící zájmy své země. A to, proč bychom se mohli od Norů učit, jste opoměl zmínit. Norská solidarita s vlastní zemí, ekonomické racionální myšlení Norů i norských politiků apod.

1 0
možnosti
JJ

Podloženej Paroubek

13. 2. 2012 0:43
3 0
možnosti
V

vlasta78

13. 2. 2012 0:31
CR neni Norsko ci Svycarsko

nerostne bohatstvi, bankovni system, zemedelstvi. Ohledneme se a priznejme si, co jsme si udelali se zemedelstvim (dovazime polovinu veproveho, cesky cesnek je vzacnosti, dame si koleno vrtat a misto kvalitniho moravskeho vina si koupime krabici ze Spanelska apod), bankovni system (v ceskych rukouch krachlo v 90. letech).

EU ma jiste hodne much, mozna vic, nez radno, ale diky tomu snadneji muzeme porovnavat a podivovat se, proc budeme muset vracet miliardy korun. Jednoduse diky ceske korupci, prospecharstvi a omezenosti. Rv

4 0
možnosti
PV

pavsson

13. 2. 2012 8:04
Re: CR neni Norsko ci Svycarsko

To kvalitní moravské víno mě rozesmálo. A možná to netušíš, ale jsou to kvóty EU, které "regulují" české zemědělství.

1 0
možnosti
AF

Toli

13. 2. 2012 0:14
SBH

R^R^

Excelentní

1 0
možnosti
RH

R. Hrabovský

12. 2. 2012 23:00
Je mi líto, ale nelze souhlasit.

Máte skvělý přehled o norských poměrech, klobouk dolů. Ale drtivá většina toho, co popisujete, si Norové svým izolacionismem způsobují sami, nemá to nic společného s myšlenkami a programem Svobodných, spíše naopak. V některých souvislostech spojujete Schengen s EFTA. Jsou to dvě různé věci. Evropské směrnice dle mého nemusí být implementovány automaticky, nicméně je to výhodnější. Chcete-li obchodovat a být konkurenceschopný firmám EU, musíte vyrábět, příp. poskytovat služby dle alespoň základních společných pravidel - směrnic. Bohužel, v Norsku se schvalování směrnic EU stalo poněkud automatickým (nezapomínejme, že vládnou socialisté). Dále, nezapomínejme na norské nerostné bohatství, mohou si dovolit štědřejší dotační politiku než EU. Celkově, důvody, proč nebýt v EU jsou v Norsku zcela jiné, než by měly být u nás. A poslední věc, píšete, že Norsko nemá právo rozhodovat v rámci EU. Ale to ostatní členové EU také ne. Tedy až na ty dva největší...

3 0
možnosti
DZNF

dluhousek z narodni fronty

12. 2. 2012 23:06
Re: Je mi líto, ale nelze souhlasit.

nebudu se vás ptát na zbytek protože mám dojem, že překvapivě autora podporujete i když si myslíte, že ne. zajímá mně jen jedno.

co se děje v eu PROTI VŮLI NAŠICH ZVOLENÝCH ZÁSTUPCŮ ? to že vám či machovi se něco nelíbí je docela jedno, zajímala by mně odpověď na tu otázku. protože o eu nerozhodují nějací dva členové ale všechny země. nic se neděje proti naší vůli (naši vůli vyjadřuje souhlas našich zástupců ne protestování nikým nezvolených jednoprocentních partají)

4 0
možnosti
VZ

TG2

12. 2. 2012 22:38
Thumbs up!

Skvěle, srozumitelně napsáno. Kéž by blogerů, co nevidí v EU jen zrušení kontroly pasu na hranicích a regulací ohnutých okurek bylo víc!

3 0
možnosti
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');