Macronovo volání po reformě aneb jak vznikají české fake news

Emmanuel Macron prohlásil, že chce omezení pro vyslané pracovníky, aby nedělali nekalou konkurenci v zemi, kde pracují. Česká média to nepochopila a vytvořila fámu ve stylu „Macron nás ve Francii nechce“. Jenže to jsou fake news.

V Česku, stejně jako v Británii, je jedním z hlavních problémů vztahu s EU skutečnost, že málokdo rozumí tomu, jak Evropská unie funguje, jak funguje její právo a co znamenají jednotlivé definice. Vyslaní pracovníci, tedy v angličtině posted workers, nespadají, respektive neměli by spadat pod volný pohyb osob, protože volný pohyb osob funguje jinak. Ti spadají pod volný pohyb služeb.

 

Nejdříve se podívejme na to, co je to volný pohyb osob – představíme si to na tomto scénáři:

 

Občan ČR Jan Novák chce pracovat ve Francii. Začne tedy posílat CV do francouzských firem, projde přijímacím řízením, podepíše smlouvu a může začít pracovat. Během prvních tří měsíců ve Francii si musí zajít na policii a přihlásit se, tedy nahlásit, že má práci (ukáže smlouvu) a automaticky tak dostane francouzské rodné číslo a bude, pro všechny účely kromě možnosti volit do parlamentu či prezidenta, zrovnoprávněn s francouzskými občany ve Francii žijícími. Tohle je, v kostce, volný pohyb osob v EU. Tento nemá nic společného ani s Schengenem, ani se směrnicí o vyslaných pracovnících, o kterou Macronovi šlo.

 

Oproti tomu takový vyslaný pracovník by do Francie jel podle zcela jiného scénáře:

 

Občan ČR Josef Novotný pracuje pro českou firmu se sídlem v Hradci Králové. Jeho firma, ABC s.r.o., nabízí truhlářské služby pro vybavování interiérů domů. Její zákazník, firma XYZ S.A. se sídlem v Lyonu (ale může jít i o soukromou osobu) si chce nechat předělat interiér svých kanceláří. Najme si tedy služby firmy ABC s.r.o., a ta pošle pana Novotného, jakož i několik jeho dalších kolegů, na montáž do Lyonu, přičemž po skončení zakázky se vrací zpět. Pan Novotný má celou dobu smlouvu uzavřenou pouze s firmou ABC s.r.o., která mu platí plat podle toho, jak je ve smlouvě uvedeno, a na dobu pobytu ve Francii mu platí diety a ubytování dle svého uvážení.

 

Potíž je ovšem ta, že pan Novotný sice pracuje v Lyonu, ale (včetně diet a ubytování) dostává menší mzdu, než je francouzská minimální mzda, čímž se firma ABC s.r.o. dostává s náklady pod nejnižší možnou úroveň, na kterou by se mohla dostat francouzská firma, která by třeba také ráda dostala zakázku u firmy XYZ S.A. A té francouzské firmě, ani jejím zaměstnancům, se to samozřejmě nelíbí. A nelíbí se to ani Emmanuelu Macronovi. Ten proto chce, aby vyslaní pracovníci museli dostávat minimálně takový plat, jaká je francouzská minimální mzda.

 

To je něco zásadně jiného, než co chtěla Marine Le Pen, nebo co chce Theresa May či UKIP, tedy aby nebyl možný volný pohyb osob. Podle scénáře Marine Le Pen by totiž musel pan Jan Novák, chtěl-li by pracovat ve Francii, žádat o pracovní povolení a vízum k dlouhodobému pobytu, což by samozřejmě znamenalo, že nebyl-li by například nějak výjimečně kvalifikovaný, mohl by na život ve Francii zapomenout.

 

Čeští novináři, ať už z Echa24, nebo z Hospodářských novin, které v téhle věci mlžily nejvíce, evidentně evropskému právu nerozumějí a tyto dva scénáře směšují, čímž opět štvou lidi proti EU a proti francouzskému prezidentovi. Těžko říct, jestli to dělají naschvál, nebo nevědomě, ale v každém případě šíří fake news. A neměli by.

Autor: Andrej Ruščák | pátek 26.5.2017 16:08 | karma článku: 36,55 | přečteno: 4996x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

O norském antisemitismu

20.2.2017 v 18:00 | Karma: 41,73

Andrej Ruščák

Jak učinit Česko opět velkým

14.2.2017 v 15:00 | Karma: 40,15

Andrej Ruščák

Kdo je tady rusofil?

29.12.2016 v 12:28 | Karma: 33,43

Andrej Ruščák

Návrat do svobodné země

30.10.2016 v 16:30 | Karma: 45,68
  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');